van der Horst

Azerbeidzjan: Ricciardo wint incidentrijke wedstrijd - Vandoorne twaalfde

Daniel Ricciardo - Red Bull Racing
Daniel Ricciardo - Red Bull Racing
Daniel Ricciardo is uiteindelijk de man geworden die als winnaar kwam bovendrijven na een wedstrijd vol brokstukken, controversiële botsingen, neutralisaties en een rode vlag. Valtteri Bottas beëindigde een inhaalrace in stijl: hij haalde aan de finishvlag nog Lance Stroll in en werd tweede. De jonge Canadees werd hoe dan ook erg mooi derde en snoerde zo al zijn criticasters de mond. Sebastian Vettel en Lewis Hamilton werden vierde en vijfde waardoor de Duitser nu 14 punten meer heeft dan de Brit. Bij de constructeurs loopt Mercedes verder uit en heeft nu 24 punten voorsprong op Ferrari. McLaren-Honda pakte eindelijk zijn eerste punten.
  • LTF
Sebastian Vettel - Scuderia Ferrari
Sebastian Vettel - Scuderia Ferrari
Bij de start was Hamilton goed weg, maar Bottas diende de Ferrari’s te laten gaan en kwam op de smalle omloop in botsing met Kimi Raikkonen. Bottas slenterde naar de pit met een lekke band, terwijl Raikkonen als vijfde diende aan te sluiten achter Hamilton, Vettel, Sergio Perez en Max Verstappen. Terwijl Hamilton wegreed van Vettel kon Verstappen Perez inhalen voor plaats drie alvorens... te moeten opgeven met motorpech. Wanneer Daniil Kvyat zijn Toro Rosso op de baan diende te parkeren kwam de safety car voor een eerste keer naar buiten. Onmiddellijk kwam de volledige top zes, met Felipe Massa vijf en Esteban Ocon zes, binnen voor hun enige pitstop.
 
Lewis Hamilton - Mercedes AMG Petronas Motorsport
Lewis Hamilton - Mercedes AMG Petronas Motorsport
Nadat verschillende rijders klaagden over het lage tempo van de safety car werd de race in de 17de ronde weer vrij gegeven om onmiddellijk weer geneutraliseerd te worden vanwege te veel brokstukken op de baan. Bij het opwarmen richting een nieuwe groene vlag knalde Vettel op Hamilton. Vettel maakte zich woest op de Mercedes-piloot en gebruikte zijn Ferrari als botsauto om zijn frustraties af te reageren. Beide wagens hadden lichte schade wanneer de race weer werd vrij gegeven. Drama intussen bij Force India waar beide piloten in elkaar haakten in posities drie en vier… Perez diende op te geven in de pit, Ocon kon na herstellingen doorrijden. Raikkonen reed over de brokstukken en kende een lekke band die zijn ophanging vernielde. Na opnieuw een neutralisatie werd de race afgebroken onder rood om de vele brokstukken volledig weg te krijgen.
 
Lance Stroll - Williams Martini Racing
Lance Stroll - Williams Martini Racing
Vanwege deze neutralisatie konden Perez en Raikkonen hun wagens herstellen, maar ze deden dat in de garageboxen en niet in de pitlane, iets waar ze later voor gestraft zouden worden. Bij de herstart, met Hamilton, Vettel, Massa, Stroll en Ricciardo als top vijf, haalde de Australiër meteen beide Williams-piloten in en pakte plaats drie. Niet veel later diende Massa op te geven met een stukke ophanging, net als Nico Hülkenberg die zesde reed met zijn Renault en de muur raakte. Hierdoor kwam Kevin Magnussen zich in de top vijf nestelen en was Fernando Alonso op een zesde plaats te vinden. Problemen bij de titelkandidaten: de bescherming rond Hamilton's helm kwam los en de Brit moest een extra pitstop maken om het onderdeel te vervangen – Vettel van zijn kant kreeg een stop/go penalty van tien seconden voor gevaarlijk rijgedrag vanwege het eerdere treffen met Hamilton.
 
Valtteri Bottas - Mercedes AMG Petronas Motorsport
Valtteri Bottas - Mercedes AMG Petronas Motorsport
Vettel zijn straf duurde wel iets minder lang dan de herstelling bij Hamilton en de Duitser kwam als zevende terug de baan op, vlak voor Hamilton. De top zes was intussen weinig traditioneel anno 2017: Ricciardo op kop gevolgd door Stroll, Magnussen, Ocon, Alonso en Bottas. Alonso diende zich al snel gewonnen te geven, maar zou met een negende plek toch de eerste punten van het seizoen scoren voor McLaren-Honda! Bottas ging als een warm mes door de boter en zou dus tweede worden. Achter een verrassende Stroll pakte Vettel twee punten meer dan Hamilton. Ocon werd zesde, terwijl Magnussen in zijn Haas helemaal terugzakte tot zevende. Carlos Sainz Jr. haalde in de slotfase nog Alonso in en werd achtste terwijl het laatste puntje naar Pascal Wehrlein en Sauber ging.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Azerbeidzjan 2017

#RijderTeamResultaat
1.Daniel RicciardoRed Bull51 ronden in2:03:55.573
2.Valtteri BottasMercedes+ 3.904
3.Lance StrollWilliams+ 4.009
4.Sebastian VettelFerrari+ 5.976
5.Lewis HamiltonMercedes+ 6.188
6.Esteban OconForce India+ 30.298
7.Kevin MagnussenHaas+ 41.753
8.Carlos SainzToro Rosso+ 49.400
9.Fernando AlonsoMcLaren+ 59.551
10.Pascal WehrleinSauber+ 89.093
11.Marcus EricssonSauber+ 91.794
12.Stoffel VandoorneMcLaren+ 92.160
13.Romain GrosjeanHaas+ 1 ronde
14.Kimi RäikkönenFerrariDNF
15.Sergio PérezForce IndiaDNF
16.Felipe MassaWilliamsDNF
17.Nico HülkenbergRenaultDNF
18.Max VerstappenRed BullDNF
19.Daniil KvyatToro RossoDNF
20.Jolyon PalmerRenaultDNF

Foto's: Racing International Photography



  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons