van der Horst

België: Opinie: Wat deed Rosberg eigenlijk fout in Spa?

Rosberg vs. Hamilton
Rosberg vs. Hamilton
Over de aanrijding van Nico Rosberg en Lewis Hamilton afgelopen weekend in Spa is al heel wat inkt gevloeid. Het valt op dat Rosberg door een groot deel van de toeschouwers en vooral door zijn eigen Mercedes-team als de grote zondebok wordt aangewezen. Toto Wolff en Niki Lauda boorden vlak na de wedstrijd hun rijder in iedere hen voorgehouden microfoon gretig de grond in nog voor ze zelfs met hem gesproken hadden. Maar waarom?
Lekke band voor Hamilton
Lekke band voor Hamilton
Mercedes heeft uit puur commercieel oogpunt misschien wel gelijk door de actie van Nico Rosberg te veroordelen, maar ook bij de toeschouwers in Spa kon de Duitser op weinig begrip rekenen. Hij werd erg onsportief uitgefloten bij het betreden van het podium en gelukkig was er de ervaren host Eddie Jordan die de gemoederen ietwat kon bedaren. Want wat velen op dat moment al lang vergeten schenen, was dat er niet eens een onderzoek werd ingesteld door de stewards na de intussen beruchte aanrijding. En bijkomstig ter verdediging van de Duitser: het verleden leert ons dat een dergelijke aanrijding zo goed als altijd zorgt voor schade aan de voorvleugel bij de eigen auto en slechts zelden tot een lekke band leidt bij de wagen die wordt aangereden. Dat Hamilton toch een lekke band opliep, is brute pech, had zoiets niet het geval geweest, was de Brit zo goed als zeker zegevierend over de streep gekomen.

Nico Rosberg
Nico Rosberg
Rosberg is vanaf dit weekend misschien niet meer de "gentleman" die het publiek van hem gewoon is, maar anderzijds staat er wel een wereldtitel op het spel en heeft hij met Lewis Hamilton een teamgenoot die ook niet vies is van het nodige ellebogenwerk. De Duitser gaf na de race toe dat hij misschien wel zijn auto niet had moeten laten staan toen ze langs mekaar reden en het tweede gedeelte van Les Combes aansneden maar zegt er meteen bij dat Hamilton toch maar mooi de ideale rijlijn koos alsof hijzelf daar niet reed. Beiden hebben dus een (inschattings)fout gemaakt, maar slechts één iemand wordt op de vingers getikt, zoiets is op zijn zachtst gezegd vreemd. Bovendien is dit soort duels voor de wereldtitel net hetgene de Formule 1 in tijden van dalende kijkcijfers zo broodnodig heeft. Dus waarom zijn er dan ineens zoveel klagers? Er is toch niets mis met een flinke dosis strijd, zeker niet als de wereldtitel op het spel staat? Het is volgens ons alleszins veel beter dan een slaapverwekkende vertoning zoals vorig jaar, toen één rijder in verreweg de beste auto tot vervelens toe alles won.

Nico Rosberg - Mercedes AMG
Nico Rosberg - Mercedes AMG
Hoe dan ook, is de actie van Rosberg een bewijs dat hij haar op zijn tanden heeft wanneer dit nodig is, ook al worden zulke beslissingen in een fractie van een seconde genomen. Het feit dat hij afgelopen weekend uit zijn PR-geïnspireerd keurslijf is gebroken en hierdoor zowel Mercedes als de toeschouwers heeft verbaasd, is naar onze mening een geweldig moment voor de spankracht in het kampioenschap en zelfs voor de Formule 1 an sich. Dit soort acties moet niet veroordeeld, maar juist toegejuicht worden.

Foto's: Racing International Photography



  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons