van der Horst

België: Hamilton wint zonder problemen - Grosjean pakt podium in eindfase

Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton heeft de Grote Prijs van België op zijn naam geschreven. Voor de Brit was het al de zesde zege van het jaar. Het was ook de 80ste keer dat Hamilton het podium beklom, op de eeuwige ranglijst staat hij nu gedeeld vierde met ene Ayrton Senna. Nico Rosberg kende een uitstekende race na zijn slechte start, maar meer dan meehelpen aan de zevende dubbel van het jaar voor Mercedes zat er niet in voor de Duitser. Sebastian Vettel leek op weg naar het laatste ereschavot, maar een klapband in de voorlaatste ronde besliste er anders over. Romain Grosjean bekroonde een uitstekend weekend voor Lotus met een podiumplaats.
Start Grote Prijs van België 2015
Start Grote Prijs van België 2015
De Grand Prix begon evenwel niet goed voor Grosjean die vijf plaatsen verloor op de startgrid doordat hij een versnellingsbak diende te vervangen. De eerste start werd uitgesteld door problemen bij Nico Hülkenberg. Bij de uiteindelijke start, zonder hulpmiddelen, vertrok Hamilton uitstekend, terwijl Rosberg te veel wielspin kende. Zowel Sérgio Perez als Daniel Ricciardo gingen voorbij aan de Duitser. Ook Vettel vertrok goed en was in de tweede ronde reeds vijfde na een inhaalactie op Valtteri Bottas. Hamilton sloeg al snel een kloofje naar Perez en Rosberg bleef achter Ricciardo hangen. De Australiër kwam in de achtste ronde binnen, wat later gevolgd door de Mexicaan en de Duitser. Rosberg nam de virtuele tweede plaats over en ook Ricciardo was voorbij Perez, hoewel tijdelijk. Blunder bij Williams: Bottas werd weggestuurd  met twee verschillende soorten banden... Een drive through penalty was het gevolg. Nadat ook Hamilton en Vettel waren overgeschakeld van de zachte op de medium band, was de stand na 15 ronden: Hamilton, Rosberg, Perez, Ricciardo, Grosjean en Vettel. 

Romain Grosjean - Lotus
Romain Grosjean - Lotus
Eenmaal verlost van Perez en Ricciardo kon Rosberg de kloof van 7 seconden naar zijn ploegmakker verkleinen tot 3,5. Inmiddels reed de Lotus van Grosjean op volle toeren en de Fransman knokte zich naar de vierde stek. In de 21ste ronde kwam er een einde aan de hoop van Red Bull op een podium toen Ricciardo stilviel na de busstopchicane. Grosjean profiteerde van de virtuele safety car voor zijn tweede pitstop, terwijl Rosberg de kloof kon dichten op Hamilton tot 1,8 seconden. Blijkbaar reed de wereldkampioen trager dan verplicht is. Na de herstart kon Hamilton weer uitlopen tot vijf seconden en toonde op die manier aan wie momenteel de baas is bij Mercedes. Nadat alle toppers hun tweede pitstop habben afgewerkt, viel het op dat Vettel buiten bleef. Bij Ferrari kozen ze ervoor om de derde plaats te verdedigen tegen Grosjean door buiten te blijven op medium banden. De Fransman was wellicht sneller dan gedacht in het Italiaanse kamp en naderde tot op de versnellingsbak van de Duitser. Toch leek een aanval niet mogelijk, met dank aan de topsnelheid van de Ferrari. 

Sebastian Vettel - Ferrari SF15-T
Sebastian Vettel - Ferrari SF15-T
Twee ronden voor het einde kreeg Ferrari echter de rekening gepresenteerd voor hun tactiek: Vettel kreeg op volle snelheid een klapband bij het verlaten van de Raidillon. Grosjean scoorde zo zijn eerste podium sinds 2013, "vraag me niet hoe" repliceerde hij nadien. Kvyat reed alweer een mooie wedstrijd en werd vierde na enkele knappe inhaalmaneuvers in de eindfase. Voor de vijfde plaats zagen de toeschouwers nog een mooi treintje waarbij er echter geen positiewisselingen meer plaatsvonden. Perez zag een uitstekend weekend beloond worden met tien punten. Achter hem eindigden Massa, Raikkonen, Verstappen, Bottas en Ericsson nog in de punten.

Lewis Hamilton - Mercedes AMG
Lewis Hamilton - Mercedes AMG
Dankzij zijn zege vergroot wereldkampioen Lewis Hamilton zijn voorsprong in de tussenstand voor het wereldkampioenschap op teamgenoot Nico Rosberg tot 28 punten. Vettel blijft, ondanks zijn nulscore, derde, terwijl Kimi Räikkönen en Felipe Massa over Valtteri Bottas springen naar een gedeelde vierde plaats en Max Verstappen eveneens de top tien in duikt. Mercedes AMG telt nu 184 punten voorsprong op Ferrari in het klassement bij de constructeurs, een tussenstand waar we Lotus (50p), dankzij de podiumfinish van Grosjean, zien doorschuiven naar de vijfde plaats ten koste van Force India (49p). De volgende wedstrijd is de Grote Prijs van Italië op 6 september.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van België 2015

#RijderTeamResultaat
1.Lewis HamiltonMercedes AMG1:55.397
2.Nico RosbergMercedes AMG+ 2.0
3.Romain GrosjeanLotus+ 37.9
4.Daniil KvyatRed Bull Racing+ 45.6
5.Sergio PérezForce India+ 53.9
6.Felipe MassaWilliams+ 55.2
7.Kimi RäikkönenScuderia Ferrari+ 55.7
8.Max VerstappenToro Rosso+ 56.0
9.Valtteri BottasWilliams+ 61.0
10.Marcus EricssonSauber+ 91.2
11.Felipe NasrSauber+102.311
12.Sebastian VettelScuderia Ferrari+ 1 ronde
13.Fernando AlonsoMcLaren Honda+ 1 ronde
14.Jenson ButtonMcLaren Honda+ 1 ronde
15.Roberto MerhiManor Ferrari+ 1 ronde
16.Will StevensManor Ferrari+ 1 ronde
17.Carlos Sainz Jr.Toro RossoDNF
18.Daniel RicciardoRed Bull RacingDNF
19.Pastor MaldonadoLotusDNF
20.Nico HülkenbergForce IndiaDNF


Foto's: Georges De Coster & Racing International Photography



  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons