van der Horst

Canada: Kan Hamilton dit weekend bevestigen?

Lewis Hamilton - Mercedes F1 Team
Lewis Hamilton - Mercedes F1 Team
In de nauwe straten van Monaco kon Lewis Hamilton eindelijk voor het eerst dit seizoen de zege pakken. Het was voor de regerend wereldkampioen tevens zijn eerste overwinning sinds oktober vorig jaar. Met heel wat geluk kreeg de Brit de leiderspositie in zijn schoot geworpen, want de jongens van Red Bull Racing vonden blijkbaar hun vleugels niet meer en Daniel Ricciardo's laatste pitstop draaide uit op een fiasco; dat kostte hem de zege na een dominante vertoning tijdens de eerste helft van de wedstrijd. Ook al was het een slimme en tactische zet van Mercedes AMG om Hamilton zo lang mogelijk op de baan te houden, het had nooit aan de strategie van de Bull's kunnen tippen. Of Red Bull Racing de strijd kan blijven aangaan op het Circuit Gilles Villeneuve, is nog af te wachten.
Gilles Villeneuve - Ferrari 312T4
Gilles Villeneuve - Ferrari 312T4
Dit weekend gaat de 53ste editie van de Grote Prijs van Canada door, maar de eerste wedstrijd op het Circuit Ile-Notre-Dame werd verreden in 1978 en gewonnen door de legendarische Gilles Villeneuve. In 1982 werd de omloop herdoopt naar Circuit Gilles Villeneuve en dit na het dodelijk ongeval van de Canadese Ferrari-rijder in Zolder. Met maar liefst zeven overwinningen op deze piste is de al even legendarische Michael Schumacher de ultieme recordhouder. Van de huidige rijders is Hamilton, die reeds vier keer op het hoogste schavotje heeft gestaan, hier het meest succesrijk. Ook al was zijn overwinning in Monaco een geschenk uit de Red Bull-hemel, het zal de Brit worst wezen en vertrouwen geven om op zijn elan verder te gaan. Of kan WK-leider Nico Rosberg, na een zwakke vertoning in Monte-Carlo, zijn voorsprong terug uitbouwen?

Sebastian Vettel  Daniele Ricciardo GP Spanje 2016
Sebastian Vettel Daniele Ricciardo GP Spanje 2016
Met maar liefst dertien zeges elk in Canada zijn zowel Scuderia Ferrari als McLaren de meest succesvolle teams. De kans dat het Britse team een veertiende zege mag vieren, lijkt miniem. Of het Steigerend Paard dit wel kan dit seizoen, blijft nog steeds de vraag. De weinige kansen die het Italiaanse team kreeg dit jaar draaide ze resoluut de das om, ook al beweren zij een betere wagen te hebben dan vorig jaar. Volgens het Duitse Auto, Motor und Sport zouden de rode bolides dit weekend met een nieuwe turbo rijden: een geheel nieuw ontwerp na betrouwbaarheidsproblemen met de eerdere versie. Met deze nieuwe uitvoering zou Ferrari op zijn vol vermogen kunnen rijden, iets wat ze eerder niet konden en waardoor ze volgens experts een halve seconde per ronde moesten afgeven. Dit weekend weten we of deze expertise klopt. Indien zij wederom niet winnen, lijkt het kampioenschap opnieuw buiten bereik te zijn, ook al blijven de Italianen beweren van niet.

Mercedes-AMG GT S C190 Safety Car
Mercedes-AMG GT S C190 Safety Car
Een opeenvolging van lange rechte stukken en korte bochten, alsook een hairpin is het Circuit Gilles Villeneuve uiterst zwaar voor de remmen. En omdat deze semi-stratencircuit weinig tot nooit gebruikt wordt doorheen het seizoen biedt het amper grip. Pirelli neemt, net zoals in Monaco, zijn allerzachtste rubbers mee. Eerder publiceerde de Italiaanse bandenleverancier de verschillende keuzes van de rijders en liet toch wel opmerkelijke verrassingen zien bij enkele teams. Dit laat ook verschillende strategiemogelijkheden toe; dit in combinatie met enkele safety car-periodes in het vooruitzicht. Dat laatste is een niet weg te denken factor met de aanwezigheid van muren dicht bij het circuit, met als hoogtepunt in de laatste chicane: de beruchte “Wall of Champions” waar ooit ook veelwinnaar Michael Schumacher zijn sporen heeft achtergelaten. Dit circuit telt ook twee DRS-zones: op start-finish en op het laatste rechte stuk richting de eerder benoemde beruchte muur.

De kwalificatie is zaterdagavond live te volgen op Play Sports van Telenet om 18u50. De uitzending voor de Grote Prijs van Canada start 's anderdaags op dezelfde zender, en dit vanaf 19u40 waarbij Gert Vermersch en Sam Dejonghe u van commentaar voorzien.Foto's: Georges De Coster, Racing International Photography & Daimler

 
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons