van der Horst

Europa: Nico Rosberg pakt dominante zege

Nico Rosberg
Nico Rosberg
Nico Rosberg heeft de eerste Grote Prijs in Azerbeidzjan op zijn naam geschreven. Van op pole vertrokken behield de Duitser de leiding en op dat ogenblik was zijn verhaal eigenlijk geschreven. Sebastian Vettel pakte nog maar eens een podium en uiteindelijk mocht ook Sergio Perez voor Force India nog maar eens mee op het podium. Wereldkampioen Hamilton kende een moeilijke race, net als Max Verstappen.
Bij de start maakte Rosberg geen foutjes en reed autoritair naar de leiding, gevolgd door Daniel Ricciardo, Sebastian Vettel en Kimi Raikkonen en Sergio Perez. Na een tiental minuten lijkt Ricciardo evenwel problemen met zijn banden te krijgen, waarna Vettel hem passeert en de Australiër iets later de box opzoekt voor zacht rubber. Vooraan reigde Rosberg in de openignsfase de snelste ronden aan elkaar en halfweg de race had hij reeds een gerusstellende voorsprong van een twintigtal tellen op Raikkonen die Vettel gepasseerd was tijdens de pitstop.

Lewis Hamilton - Mercedes AMG
Lewis Hamilton - Mercedes AMG
Naderhand laat de Fin zijn Duitse teamgenoot evenwel passeren, nadat hij een 5 seconden penalty had gekregen wegens het overschrijden van de witte lijn bij de pitingang. Een penalty is iets wat Mercedes
te allen prijze trachtte te vermijden met Lewis Hamilton. De wereldkampioen had een softwareprobleem op zijn bolide, maar omwille van de regels, mocht het team hem niet vertellen welke instelling aan te passen op zijn stuur om het probleem op te lossen... Rondenlang fulmineerde de Brit over de radio, maar de pitmuur hield het hoofd koel en repliceerde telkenmale met het regelboek in het achterhoofd. Als met nog enkele ronden te gaan Hamilton eindelijk de juiste instelling lijkt gevonden te hebben, klokt hij prompt de snelste eerste sectortijd. Even later lijkt ook Raikkonen een softwareprobleem te hebben en opnieuw kan en wil het team hem geen instructies geven. Na afloop van de GP bleek dat ook Rosberg een gelijkaardig probleem had als zijn teamgenoot, enkel vond hij de oplossing sneller. De situaties maakten pijnlijk duidelijk dat de huidige F1-regels, op dit vlak, grondig fout zitten als u het ons vraagt. Minder inbreng van de pitmuur en de ingenieurs is positief, maar de regels lijken zijn doel voorbij te schieten ditmaal.

Rosberg liet het evenwel niet aan zijn hart komen en won op overtuigende wijze een Grote Prijs die tegen alle verwachtingen in geen neutralisatie kende. Sebastian Vettel pakte alweer een podium, maar kon nooit aanspraak maken op de zege. Raikkonen maakte geen aanspraak op het podium, vanwege zijn straf, maar Sergio Perez ging in de eindfase zelfs voorbij aan de Iceman en gaf zo zijn oververdiende podium wat extra glans. Max Verstappen kende een lastige race nadat hij bij een foutje in de beginfase enkele plaatsen verloor en uiteindelijk pitte voor mediumrubber. HIj zou de race als achtste afsluiten. De beide Toro Rosso's zagen de meet niet, na ophangingsproblemen.

In de tussenstand voor het wereldkampioenschap vergroot Nico Rosberg vanzelfsprekend zijn voorsprong op naaste concurrent en teamgenoot Lewis Hamilton; de Duitser telt nu met 141 punten 24 stuks bonus. Sebastian Vettel blijft derde, terwijl Kimi Raikkonen over Daniel Ricciardo naar de vierde plaats wipt. Ook bij de constructeurs loopt Mercedes uit, het telt nu 258 punten ten opzichte van 177 voor Ferrari en 140 voor Red Bull Racing. De volgende race is de Grote Prijs van Oostenrijk, over 2 weken op de Red Bull Ring.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Azerbeidzjan 2016

#RijderTeamResultaat
1.Nico RosbergMercedes AMG51 ronden in 1:32:52.366
2.Sebastian VettelScuderia Ferrari+ 16.696
3.Sergio PérezForce India+ 25.241
4.Kimi RäikkönenScuderia Ferrari+ 33.102
5.Lewis HamiltonMercedes AMG+ 56.335
6.Valtteri BottasWilliams+ 60.886
7.Daniel RicciardoRed Bull Racing+ 69.229
8.Max VerstappenRed Bull Racing+ 70.696
9.Nico HülkenbergForce India+ 77.708
10.Felipe MassaWilliams+ 85.375
11.Jenson ButtonMcLaren Honda+ 104.817
12.Felipe NasrSauber+ 1 ronde
13.Romain GrosjeanHaas+ 1 ronde
14.Kevin MagnussenRenault+ 1 ronde
15.Jolyon PalmerRenault+ 1 ronde
16.Esteban GutierrezHaas+ 1 ronde
17.Marcus EricssonSauber+ 1 ronde
18.Rio HaryantoManor+ 2 ronden
19.Fernando AlonsoMcLaren HondaDNF
20.Pascal WehrleinManorDNF
21.Carlos Sainz Jr.Toro RossoDNF
22.Daniil KvyatToro RossoDNF


Foto's: Mercedes AMG



  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons