van der Horst

F1 Groep: “Silverstone eigenaar BRDC stelt zich aan”

F1 GP van Groot-Brittannië 2016
F1 GP van Groot-Brittannië 2016
De F1 Groep heeft fors uitgehaald naar de British Racing Driver's Club, de eigenaar van Silverstone. Eerder vandaag maakte de BRDC bekend een verbrekingsclausule in hun contract te hebben geactiveerd. De bazen van de F1 waren echter niet te spreken over het tijdstip en de wijze waarop het nieuws naar buiten werd gebracht. “De week voor de Grote Prijs van Groot-Brittannië zou één moeten zijn waarin we de F1 en Silverstone bejubelen”, aldus de F1 Groep in een verklaring. “We betreuren het ten zeerste dat Silverstone ervoor gekozen heeft om zich deze week aan te stellen, te positioneren en de verbrekingsclausule te activeren.”

regen tijdens de F1 GP van Groot-Brittannië 2016
regen tijdens de F1 GP van Groot-Brittannië 2016
“Dit is geen aanstellerig gedrag”, zei Stuart Pringle - sportief directeur van Silverstone – aan Motorsport.com. “We nemen dit bijzonder serieus. De BRDC wil niets anders dan een wedstrijd organiseren, maar zij zijn zich bewust van de consequenties die kunnen volgen. We zijn op een keerpunt aangekomen. We zijn ons ervan bewust dat er mogelijks na 2019 geen Britse Grote Prijs meer is en dat zou ontzettend jammer zijn.” Volgens de BRDC gingen ze tot deze actie over omdat het bedrag dat Silverstone moet betalen voor een plaats op de F1-kalender elk jaar met maar liefst vijf procent stijgt. Wat begon bij 11,5 miljoen Britse Pond (12,8 miljoen euro ) in 2010, bedraagt tegen 2026 maar liefst 25 miljoen Britse pond (28 miljoen euro). En nu wordt er al verlies gemaakt.

De race startte achter de safety car
De race startte achter de safety car
Ook de suggestie of F1-eigenaren Liberty Media het circuit zou kunnen overnemen werd van de tafel geveegd. “We staan open voor alle alternatieven om met Liberty Media de Grote Prijs veilig te stellen”, aldus BRDC-voorzitter John Grant aan Motorsport.com. “Maar we hebben ook gezegd dat de verkoop van het circuit van Silverstone niet binnen de strategische richting van de BRDC ligt. We zien onszelf als de bewakers van de Britse racerij. Dat BRDC eigenaar blijft van Silverstone helpt dat doel op lange termijn na te streven. Dus de verkoop van het circuit staat niet op de agenda.” Op de vraag of de aankondiging van dinsdag niet kon wachten tot na de GP van zondag zei Grant: “Gezien ons contract hebben we maar één moment om deze open te breken en te zorgen dat we geen geld meer verliezen. Het opzegtermijn bedraagt twee jaar en het laatste moment dat we dit kunnen aangeven is de dag voor het evenement. En deze dag is nu aangebroken. We hadden geen keuze.”

Foto's: Racing Internatonal Photography




Dit artikel werd gepubliceerd door Ronald Ooms in Formule 1 op dinsdag 11 juli 2017.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons