van der Horst

Hongarije: Verstappen wint - Ferrari schiet zichzelf wederom in de voet

Max Verstappen
Max Verstappen
WK-leider Max Verstappen heeft de Grote Prijs van Hongarije Formule 1 gewonnen. Vanaf de tiende plaats op de grid stootte de Red Bull Racing-rijder na twee derde wedstrijd door naar de eerste plaats en finishte voor beide Mercedes, met Lewis Hamilton voor poleman George Russell. Charles Leclerc (Ferrari) maakte een goede kans op de zege, maar de Scuderia sloeg (nog maar eens) de bal compleet mis waardoor Leclerc tevreden moest zijn met P6. De Monegask mag daarmee definitief een kruis maken over zijn titelambities.
Onder een dreigende hemel behield poleman George Russell op zachte banden zijn uitgangspositie, voor een aandringende Carlos Sainz en Charles Leclerc, beide op medium-rubber. Het was echter Lewis Hamilton die enkele plaatsen wist goed te maken en voorbij beide Alpine fietste richting P5, net achter Lando Norris die ook op zachte banden gestart was. Wereldkampioen Max Verstappen maakte twee plaatsjes goed, richting P8. Na een korte Virtuele Safety Car, bouwde leider Russell zijn voorsprong uit.

Net voor de eerste reeks pitstops is Max Verstappen doorgestoten tot P6 en ziet hij Hamilton en Norris voor zich strijden voor P4. Beide heren gaan voorbij aan de McLaren-rijder, die als eerste rijder zijn zachte banden inruilt voor vers rubber. Ferrari instrueert Sainz de pitbox op te zoeken, maar terwijl Russell pit, gaat Sainz door, met in zijn zog Leclerc.  Ook Verstappen pit en komt als P8 terug op de baan, twee plaatsen na Russell die een zeer trage stop kende.

Even later ruilde Sainz zijn mediums om voor een nieuw setje. Ook zijn stop was traag en daardoor kwam hij na Russell en Ocon terug op de piste. Ook Leclerc zou de Spanjaard passeren eens hij zijn stop afgewerkt had. Terwijl Sainz de rol ietwat moest lossen, wist de Monegask flink te knagen aan de voorsprong van de Brit. Een tiental ronden later zat hij in zijn zog en ging hij hem voorbij in de eerste bocht. Russell kon niet aanklampen, maar toch kon Sainz hem niet passeren. Hij zag zelfs Verstappen opduiken in zijn spiegels, tot de Nederlander een undercut probeerde.

Leclerc leek iets over half race op weg naar een eenvoudige zege tot Ferrari hem naar de box riep. Daar ging de Italiaanse constructeur, zoals zo vaak in het recente verleden, volledig de mist in door de leider op harde banden terug op pad te sturen; weliswaar een ietwat verplichte keuze gezien alle rijders twee bandensoorten moeten gebruiken en Leclerc tot dusver op medium-banden racete. Ook Russell dook de pitstraat in en hij werd op mediums geschoeid. Het duurde niet lang alvorens Leclerc een positie verloor aan een aanstormende Verstappen, die al voorbij Russell was geraakt. De regerende kampioen spinde even later, waarbij Leclerc de virtuele podiumplaats heroverde, maar nadien toch Verstappen opnieuw moest voorbijlaten wegens een schijnbaar compleet gebrek aan grip en tractie.

Met nog 22 ronden te gaan pitte Sainz voor soft rubber, waardoor Hamilton de leiding erfde, voor Verstappen, Leclerc en Russell. Vier ronden later achtte ook Mercedes de tijd rijp voor de laatste stop voor de Brit, waardoor plots WK-leider Verstappen de leiding in de schoot geworpen kreeg. Wanneer Leclerc iets later na een nieuwe schuiver Russell moest voorbijlaten, zag ook Ferrari in dat het welletjes was en zette de Scuderia de Monegask op zacht rubber. Vanaf P6 wachtte hem een aartsmoeilijke opdracht, temeer Sainz (P3) en Hamilton (P4) voor hem snelle chrono's neerzetten en hij ook Carlos Perez (Red Bull Racing) moet passeren.

Vooraan verzekerde Verstappen zich van een bonus van meer dan tien tellen, terwijl Lewis Hamilton achtereenvolgens over Sainz wipte richting podium om nadien ook zijn Mercedes-teamgenoot te verschalken. In de slotronden begon het te regenen, maar Verstappen gebruikte zijn voorsprong om zijn zege veilig te stellen en zijn voorsprong in de tussenstand uit te diepen. Met een dubbele podiumfinish deed ook Mercedes een uitermate goede zaak in de WK-stand. Carlos Sainz moest tevreden zijn met P4, nipt voor Perez die op zijn beurt op oude softs Leclerc afhield voor P5. Lando Norris kwam als zevende over de meet voor beide Alpine, met Fernando Alonso voor Esteban Ocon, terwijl Sebastian Vettel een punt pakte voor Aston Martin.

De volgende Grote Prijs is deze van België, in het laatste weekend van augustus.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Hongarije 2022

#RijderTeamResultaat
1.Max VerstappenRed Bull Racing70 ronden in 1:39:35.912
2.Lewis HamiltonMercedes-AMG F1 Team+7.834s
3.George RussellMercedes-AMG F1 Team+12.337s
4.Carlos Sainz Jr.Scuderia Ferrari+14.579s
5.Sergio PérezRed Bull Racing+15.688s
6.Charles LeclercScuderia Ferrari+16.047s
7.Lando NorrisMcLaren F1 Team+78.300s
8.Fernando AlonsoAlpine F1 Team+1 ronde
9.Esteban OconAlpine F1 Team+1 ronde
10.Sebastian VettelAston Martin Aramco F1 Team+1 ronde
11.Lance StrollAston Martin Aramco F1 Team+1 ronde
12.Pierre GaslyScuderia AlphaTauri+1 ronde
13.Guanyu ZhouAlfa Romeo F1 Team+1 ronde
14.Mick SchumacherHaas F1 Team+1 ronde
15.Daniel RicciardoMcLaren F1 Team+1 ronde
16.Kevin MagnussenHaas F1 Team+1 ronde
17.Alexander AlbonWilliams Racing+1 ronde
18.Nicholas LatifiWilliams Racing+1 ronde
19.Yuki TsunodaScuderia AlphaTauri+2 ronden
20.Valtteri BottasAlfa Romeo F1 TeamDNF

Foto: Georges De Coster



  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons