van der Horst

F1 in Spa-Francorchamps bijna uitverkocht

Nico Rosberg voert het veld aan
Nico Rosberg voert het veld aan
De Grote Prijs van België – eind volgende maand in Spa-Francorchamps – is bijna uitverkocht. Voor het eerst sinds de gloriejaren van Michael Schumacher en Ferrari zijn alle tribunes uitverkocht. Via de officiële website zijn enkel nog de 'bronze' tickets beschikbaar voor vrijdag en zaterdag. Volgens promotor André Maes zouden er over gans het weekend meer dan 250 000 F1-fans naar de ardennen afzakken, een aantal dat sinds 2001 niet meer werd behaald. "Het klopt dat alle tribunes zijn uitverkocht. Niet alleen voor zondag, maar voor het ganse weekend", aldus Maes aan Motorsport.com. "Op verzoek van de autoriteiten zijn we wegens veiligheidsoverwegingen genoodzaakt om het aantal tickets te beperken. Dat aantal hebben we al bijna bereikt met meer dan 260 000 mensen over de drie dagen."
Max Verstappen - Red Bull Racing
Max Verstappen - Red Bull Racing
De ticketverkoop wordt uiteraard geholpen door de aanwezigheid van thuisrijder Stoffel Vandoorne – die zijn eigen tribune heeft – alsook het ontbreken van de GP van Duitsland dit jaar. Maar de grootste impact blijft, net zoals vorig seizoen toen er meer dan 25 000 noorderburen naar Spa afzakten, de zogenaamde 'Max Verstappen Mania'. Destijds waren het de rood gekleurde Schumacher/Ferrari fans die de tribunes tijdens de hoogdagen kleurden, maar sinds vorig jaar werd het opvallend oranje. Ook de fans van Max hebben hun eigen tribune in Spa-Francorchamps dit jaar. "Het Max Verstappen-effect blijft aanwezig. Dat is veel belangrijker voor ons dan het verdwijnen van de GP van Duitsland", zei Maes.

Eerste zege van Schumacher in 1992
Eerste zege van Schumacher in 1992
Om de 50ste editie te vieren van de Grote Prijs van België zal de organisatie de fans op heel wat meer spektakel trakteren. Zo zal er bijvoorbeeld een demonstratie zijn van de Benetton B192, de wagen waarmee Michael Schumacher in 1992 zijn eerste zege van een recordaantal van zes overwinningen in Spa boekte. Deze overwinning was ook de allereerste uit zijn F1-carrière: de zevenvoudige wereldkampioen F1 wist maar liefst 91 keer te zegevieren in de koningsklasse van de autosport. “Verder zijn er nog nieuwigheden, zoals de fanzone die twee tot drie keer zoveel attracties heeft vergeleken met vorig jaar”, ging Maes verder.

Max Verstappen Fans
Max Verstappen Fans
Ondanks het hoge aantal toeschouwers, leed de race telkens verlies. In 2016 maakte men maar liefst 8,61 miljoen euro verlies. Het jaar ervoor was dat 6,78 miljoen euro. Volgens de Waalse zakenkrant L'Echo is de oorzaak het contract met Bernie Ecclestone. Het prijskaartje van de race zou van 14 tot 18 miljoen euro zijn gestegen, deels door een jaarlijkse verhoging en deels door de sterkere Amerikaanse dollar. Het verschil wordt elk jaar keurig bijgepast door de Waalse regering. De impact van de race op de Waalse economie zou namelijk meer dan 27 miljoen euro bedragen, aldus een studie van Deloitte. De organisatie zou, volgens Motorsport.com, reeds gesprekken gestart zijn met Liberty Media om een contractverlenging. De huidige overeenkomst loopt na de race in 2018 af.

Foto's: Racing International Photography & Georges De Coster




  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons