van der Horst

Italië: Hamilton van start tot finish - uitslag onder voorbehoud

Podium Grote Prijs Italië 2015
Podium Grote Prijs Italië 2015
Lewis Hamilton heeft de Grote Prijs van Italië gewonnen, zijn zevende zege van het seizoen. De uitslag staat evenwel onder voorbehoud, want meteen na de finish moesten de Mercedes-verantwoordelijken naar de stewards voor een inbreuk op de nieuwe regulering omtrent de minimale bandendruk. Kimi Raïkkönen verknalde zijn start, maar teamgenoot Vettel pakte een knappe tweede plaats. Felipe Massa mocht mee op het podium nadat de motor van Nico Rosberg het in de voorlaatste ronde begaf.
Start Grote Prijs Italië 2015
Start Grote Prijs Italië 2015
Lewis Hamilton schreef de Grote Prijs van Italië 2015 op een zeer dominante wijze achter zijn naam. De regerend wereldkampioen kwam nooit in de problemen en werd op geen enkel ogenblik bedreigd, ook niet door teamgenoot Rosberg die een slechte start kende. Die slechte start kwam er mede doordat de bolide van Kimi Raïkkonen niet weg geraakte vanop de eerste rij en Rosberg, slechts ternauwernood op tijd op de grid geraakt na een hydraulisch lek, daarom moest uitwijken. De Fin, die zijn beste startplaats in jaren kende bij Ferrari, moest daarom de race op de heilige Italiaanse grond helemaal als laatste starten nadat het voltallige veld hem voorbij was gefietst.

Felipe Massa vs. Valtteri Bottas
Felipe Massa vs. Valtteri Bottas
Hamilton reed een dijk van een wedstrijd, al viel ook Sebastian Vettel op geen foutje te betrappen. Rosberg, lange tijd vijfde na Massa en Bottas, slaagde er in om beide Williams' te verschalken tijdens de (enige) pitstop en sloop langzaam dichterbij op Vettel. Het leek er op dat we een meer dan spannende finaleronde zouden meemaken, tot Rosberg's krachtbron de geest gaf in de de Variante Roggia. Meteen was Vettel's tweede plaats een relatieve zekerheid.  Bottas poogde in de laatste ronde nog voorbij te gaan aan teamgenoot Massa maar die hield het hoofd koel en pakte een meer dan verdiende podiumplaats. Raïkkönen slaagde er uiteindelijk nog in een vijfde plaats uit de brand te slepen, terwijl ook beide Red Bull Racing's in de top tien eindigden, nadat ze achteraan de grid waren gestart.

Lewis Hamilton - Mercedes AMG
Lewis Hamilton - Mercedes AMG
In de eindfase kreeg Hamilton, op dat ogenblik een comfortabele voorsprong van meer dan twintig tellend, instructies om te pushen, zonder vragen te stellen waarom. Na het vallen van de vlag repliceerde de Brit over de radio dat "die laatste ronden niet cool waren". In de pitbox van Mercedes AMG was teamchef Toto Wolff hemzelve in druk overleg en na afloop bleek ook waarom. De bandendruk van het linkerachterwiel van Lewis Hamilton's wagen zou 0.3 psi te laag zijn bevonden; de wedstrijdleiding onderzoekt het voorval, zodat de uitslag onder voorbehoud blijft. Ironisch genoeg gaf Hamilton net dat wiel na de aankomst een "schouderklopje"...

Als Hamilton als winnaar wordt uitgeroepen, vergroot hij zijn voorsprong in de WK-tussenstand tot 53 punten, mede dankzij de nulscore van zijn Mercedes-teamgenoot. Het wereldkampioenschap 2015 kan dus reeds een zijn plooi gevallen zijn met nog zeven GP's voor de boeg. Mercedes telt 181 eenheden meer dan Ferrari in de tussenstand bij de constructeurs.

Update 18:25

De stewards hebben besloten noch Lewis Hamilton, noch Mercedes AMG een sanctie toe te kennen, gezien geen van beide in de fout gegaan is.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Italië 2015

#RijderTeamResultaat
1.Lewis HamiltonMercedes AMG53 ronden in 1:18:00.688
2.Sebastian VettelScuderia Ferrari+25.042s
3.Felipe MassaWilliams+47.635s
4.Valtteri BottasWilliams+47.996s
5.Kimi RäikkönenScuderia Ferrari+68.860s
6.Sergio PérezForce India+72.783s
7.Nico HülkenbergForce India+1 ronde
8.Daniel RicciardoRed Bull Racing+1 ronde
9.Marcus EricssonSauber+1 ronde
10.Daniil KvyatRed Bull Racing+1 ronde
11.Carlos Sainz Jr.Toro Rosso+1 ronde
12.Max VerstappenToro Rosso+1 ronde
13.Felipe NasrSauber+1 ronde
14.Jenson ButtonMcLaren Honda+1 ronde
15.Will StevensManor Ferrari+2 ronden
16.Roberto MerhiManor Ferrari+2 ronden
17.Nico RosbergMercedes AMGDNF
18.Fernando AlonsoMcLaren HondaDNF
19.Romain GrosjeanLotusDNF
20.Pastor MaldonadoLotusDNF


Foto's: Georges De Coster  • LTF

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons