van der Horst

Reglementswijziging om inhalen te bevorderen werd goedgekeurd

Stoffel Vandoorne - McLaren F1 Team
Stoffel Vandoorne - McLaren F1 Team
Op dinsdag kondigde de autosportfederatie FIA aan dat aanpassingen in het aerodynamisch reglement van de Formule 1 werden goedgekeurd. De maatregelen omvatten onder meer een simpele voorvleugel met een grotere spanwijdte, luchtinlaten voor de remmen vooraan zonder winglets en een bredere en nog diepere achtervleugel. De F1-Commissie, de Strategie Groep en de World Motor Sport Council keurden de aanpassing eerder deze week goed. Met deze veranderingen zal de turbulentie van de wagens die elkaar volgen hopelijk verminderen, en zal het inhalen moeten verbeteren.
Valteri Bottas (Mercedes)
Valteri Bottas (Mercedes)
De FIA zei dat de stemming - daags voordat een unaniem akkoord vereist is voor eender welke reglementswijziging voor het seizoen 2019 - gebeurde nadat onderzoek werd uitgevoerd door de meerderheid van de teams met de steun van eigenaars Liberty Media. "Deze studies wijzen op een sterke waarschijnlijkheid dat er een positieve impact zal zijn op het racen en het inhalen in de F1 en deze zijn nu geïmplementeerd voor 2019", stond in een mededeling van de FIA te lezen. "De goedgekeurde veranderingen hebben echter niets te maken met het voortgezet werk dat men nu nog verricht om de F1-regels te definiëren voor en na 2021."

Adrian Newey & Christopher Horner
Adrian Newey & Christopher Horner
Volgens enkele berichten in de media werd er gesuggereerd dat enkele teams, waaronder Red Bull Racing en Ferrari, tegen de wijziging van het reglement waren. Hun tegenstem maakte uiteindelijk niet veel uit, gezien een unaniem akkoord niet vereist was. Verder nog wil Liberty Media gelijke kansen voor iedereen, de kosten reduceren en de omzet onder de teams eerlijk verdelen. Slechts drie van de tien F1-teams - Mercedes, Red Bull en Ferrari - hebben op het hoogste schavotje gestaan sinds de introductie van de V6 turbo hybride in 2014. En enkel de Duitse constructeur met de zilveren ster wist al de titels te veroveren. De FIA liet weten dat zij nog steeds heel wat maatregelen - die het racen op het scherpst van de snede moeten bevorderen - evalueert.

Foto's: Racing International Photography & Georges De Coster



Dit artikel werd gepubliceerd door Ronald Ooms in Formule 1 op dinsdag 1 mei 2018.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons