van der Horst

Wederom aanpassingen aan kwalificatieformat brengt ongenoegen bij rijders

Nico Rosberg - Mercedes AMG
Nico Rosberg - Mercedes AMG
Het F1-seizoen 2016 is nog niet begonnen en er is wederom een verandering op til voor de kwalificatiesessies van dit seizoen. Eind vorige maand werd er nog een nieuwe format voorgesteld met een zogenaamde ‘knock-outsysteem’ waarbij steeds de traagste deelnemer afvalt. Deze zou dan in werking treden vanaf de eerste race in Australië. Even later liet F1-baas Bernie Ecclestone weten dat dit pas zal doorgaan tijdens de vijfde manche van het wereldkampioenschap omdat de nodige software nog in ontwikkeling is. En nu werd er besloten dat deze nieuwe format toch zal gebruikt worden over enkele weken in Melbourne, of toch min of meer...
Alle werkzaamheden bij Manor ten spijt reden de wagens geen meter in Melbourne
Alle werkzaamheden bij Manor ten spijt reden de wagens geen meter in Melbourne
Q1 en Q2 zal worden afgewerkt met het voorgestelde 'knock-outsysteem', zoals eerder uitgelegd in een vorige berichtgeving op autosport.be. Q3 echter zal terug gaan naar de oude format: de 'top 10 shoot-out', maar dan wel maar met acht deelnemers in plaats van tien. De FIA bevestigde dat het voorstel nog moet worden goedgekeurd door de World Motor Sport Council, dat later deze week bijeenkomt.

Sergio Pérez - Force India
Sergio Pérez - Force India
Na de tweede testdag tijdens de laatste vierdaagse wintertest in Barcelona zaten de FIA en de rijders, waaronder Jenson Button, Kimi Räikkönen, Sebastian Vettel, Nico Rosberg, Kevin Magnussen en Sergio Perez, samen om allerhande zaken te bespreken waaronder de nieuwe kwalificatieformat. Force India's Perez zei vlak na de meeting: ”We zijn uiteraard niet gelukkig met de nieuwe veranderingen dat ze willen doorvoeren. We denken dat deze nieuwe format weleens te complex zal zijn voor de fans... het is nu al ingewikkeld voor ons.” Hij voegde er nog aan toe dat er niets mis is met hetgeen ze voorheen deden en dat er ook geen reden is om het nu opeens allemaal te veranderen.

Jolyon Palmer & Kevin Magnussen
Jolyon Palmer & Kevin Magnussen
“Charlie (Whiting) wou van ons de verschillende meningen horen op een aantal punten”, aldus Renault's Magnussen. “Natuurlijk zou het fijn zijn om te weten welke format we nu juist gaan krijgen, zodat het voor ons makkelijker is om ons erop voor te bereiden.” McLaren's Button vulde aan: ”Er zijn belangrijkere dingen in de Formule 1 die bekeken moeten worden voordat we gaan liggen prullen aan de kwalificatie. En eigenlijk denk ik dat de oude wel vrij goed was.”

Foto's: Racing International Photography & Georges De Coster



Dit artikel werd gepubliceerd door Ronald Ooms in Formule 1 op donderdag 3 maart 2016.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons