van der Horst

Ferdinand Piëch overleden

Ferdinand Piëch
Ferdinand Piëch
Voormalig Volkswagen-topman Ferdinand Piëch is afgelopen zondag onwel geworden en overleden, dat melden enkele Duitse media, maar werd vooralsnog niet officieel bevestigd door VW AG. Piëch, zelf kleinzoon van Porsche-oprichter Ferdinand Porsche, was de architect van de groei die het VW-concern de voorbije decennia doormaakte. Niet alleen haalde hij het bedrijf uit de rode cijfers, ook stond de Oostenrijker mee aan de basis van de beslissing die luxemerken als Bugatti, Lamborghini, Bentley en Porsche in de VW-portefeuille deden belanden.
  • St. Paul
Ferdinand Piëch
Ferdinand Piëch
Begin de jaren 1960 ging Ferdinand Piëch aan de slag bij Porsche, nadat hij eerder reeds bij Volkswagen ervaring opdeed in het bouwen van motoren. Bij Porsche stootte Piëch door naar een topfunctie, in een tijdperk waarin Porsche met de Porsche 917K Le Mans won. Begin de jaren '70 maakte hij, gedwongen, de overstap naar Audi. Onder zijn bewind ontwikkelde het merk met de vier ringen de Quattro-vierwielaandrijving en de turbodieseltechnologie. Daarnaast bracht Audi ook de Audi 80 en de Audi 100 op de markt en plaatste hij het merk naast eeuwige concurrenten Mercedes-Benz en BMW. Hij zette zwaar in op een modulaire constructie die de verschillende merken binnen de groep toeliet dezelfde onderdelen te gebruiken; naast de eerder vernoemde VW, Audi, Bugatti, Lamborghini, Bentley en Porsche omvat de holding namelijk ook namen als Seat/Cupra, Skoda, Scania, MAN en Ducati.

Nadat Piëch in 2002 een stapje terugzette en werd opgevolgd door Bernd Pischetsrieder, werd hij in 2015 tot pensioen gedwongen in de nasleep van Dieselgate. Hij bleef echter invloed hebben binnen het VW-concern en bleef ook een belangrijke aandeelhouder in Porsche. Prof. Dr. Ferdinand Karl Piëch overleedt naar verluidt in een ziekenhuis in Beieren; hij werd 82 jaar en laat 12 kinderen na bij vier verschillende vrouwen.

Update 12:50

Porsche bevestigt het overlijden van Ferdinand Piëch. "Het levenswerk van mijn broer is groter dan de bedrijven waarvoor hij gewerkt heeft. Hij heeft de Duitse automobielindustrie mee vorm gegeven, meer nog dan eender wie. Hij stond dichtbij de werknemers van Volkswagen, zowel in goede als kwade tijden. Onze gedachten zijn bij zijn vrouw Ursula en zijn kinderen", aldus Dr. Hans Michel Piëch, waarnemend Algemeen Directeur van de Raad van Bestuur van holdingmaatschappij Porsche SE en tevens woordvoerder van de familie Piëch.

Foto's: Volkswagen AG & Audi AG



Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Automotive op dinsdag 27 augustus 2019.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons