van der Horst

Ferrari overweegt 296 GTB als nieuwe GT3

Ferrari 296 GTB
Ferrari 296 GTB
We zitten in een periode waarin veel constructeurs moeten nadenken over hun volgende stap in de GT3-categorie. Veel bolides zijn toe aan een nieuwe homologatie, wat een nieuwe Evo-kit kan betekenen, zoals voor de Audi R8, of een compleet nieuw model, zoals de BMW M4 GT3. Ook bij Ferrari zit er vernieuwing aan te komen: de Italiaanse constructeur overweegt om de compleet nieuwe 296 GTB te gebruiken als basis voor de nieuwe GT3.
  • Prospeed Competition
Red Bull Racing - Ferrari 488 DTM
Red Bull Racing - Ferrari 488 DTM
In juni kon u bij ons al lezen dat bij Ferrari de 296 GTB voorgesteld werd aan het brede publiek, een wagen die vanaf 2022 in productie gaat. Volgens Sportscar365 zal die wagen binnenkort ook de basis vormen voor de volgende GT3, waar nu dat nog steeds de Ferrari 488 is. Dat werd bevestigd door het hoofd van de GT-divisie Antonello Coletta. Volgens Coletta is de productie van de Ferrari 488 voor consumenten gestopt en wordt erop gerekend dat zowel de GT3- als GTE-variant van de wagen in 2022 voor de laatste keer van de band zal rollen. De Ferrari 488 Challenge, die gebruikt wordt voor de Ferrari-kampioenschappen, zal waarschijnlijk een jaar langer doorgaan.

Motor Ferrari 296 GTB
Motor Ferrari 296 GTB
Wel staat de constructeur uit Maranello voor een uitdaging om de 296 GTB te homologeren volgens het GT3-reglement. De nieuwe telg uit de stal van het Steigerende Paard heeft namelijk een plug-in hybrid-motor, wat (voorlopig) verboden is in de categorie. In ieder geval legt Ferrari de lat hoog, want ze willen de wagen voorstellen voor het seizoen 2023, wanneer het FIA WEC mogelijk de GTE-categorie zal schrappen ten voordele van de GT3's.

De wagen zelf zou nog voor de Le Mans Hypercar voor het eerst getest worden, de protoype die zal gebruikmaken van een vierwielaandrijving zoals opgelegd door het technische reglement. Ferrari heeft nog niet bevestigd of het een bestaand chassis als basis zal gebruiken of een compleet nieuwe prototype zal ontwikkelen zoals Peugeot doet.

Foto's: Ferrari - Ronald Janssens



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in FIA GT3 op zaterdag 24 juli 2021.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons