van der Horst

Monza: Tom Chilton wint na dom manoeuvre Bennani - Poleman Tom Coronel baalt (update)

Tom Chilton ietwat verrassend winnaar
Tom Chilton ietwat verrassend winnaar
Tom Chilton heeft de eerste race van het WK voor toerismewagens te Monza gewonnen. De Brit profiteerde van een vroege clash tussen zegepretendenten Norbert Michelisz en Mehdi Bennani om door te stoten naar de kop in de race en gaf die positie niet meer uit handen. Tom Coronel, die de pole veroverde, kende een rotrace. Bij de opwarmronde geraakte hij niet meteen weg en ook bij de eigenlijke start viel hij terug tot de op twee na laatste plaats.
Pech voor polesitter Coronel
Pech voor polesitter Coronel
Consternatie alom bij de start van de opwarmronde wanneer Coronel niet meteen weggeraakt. Na enkele tellen krijgt hij de Chevrolet toch in beweging, maar hij valt ver terug in het peloton. Mehdi Bennani profiteert en pakt de leiding. Aan het einde van de derde ronde tracht Norbert Michelisz in de Parabolica voorbij te gaan aan wedstrijdleider Bennani, maar het duo raakt elkaar en wordt geëlimineerd in de strijd voor de zege. Michelisz had wellicht beter het hoofd koel gehouden om op de volgende rechte lijn de superieure topsnelheid van zijn Honda te benutten.

Rob Huff - Tom Chilton - Tiago Monteiro
Rob Huff - Tom Chilton - Tiago Monteiro
Tom Chilton bedankte en stond de eerste plaats uiteindelijk niet meer af. Dankzij een uitstekende tweede plaats van Rob Huff, als achtste van start gegaan, werd het overigens een dubbel voor Citroën. Tiago Monteiro redde de eer voor Honda enigszins door de Japanners nog een podium te bezorgen. Tom Coronel wist uiteindelijk nog op te rukken naar een zesde stek, achter Thed Bjork en Esteban Guerrieri. Nick Catsburg sloot als achtste af. Aurélien Panis moest van de grid worden weggeduwd met een probleem en zou niet starten. In de tussenstand blijft Monteiro op kop met 62 punten, voor Chilton (44) en Bjork (42).

UPDATE: Na afloop werd Mehdi Bennani voor het incident met Michelisz bestraft met een terugzetting van vijf plaatsen op de grid voor de openingsrace op de Hungaroring.
Ook Thed Björk kreeg een strafseconde aan de broek voor een maneuver op Esteban Guerrieri en valt hierdoor een plaats terug in de uitslag. In de puntenstand kost  hem dit twee punten.

Straks om 14H staat race 2 op het menu.

Uitslag FIA WTCC Monza 2017 Race 1

#RijderUitslag
3Tom Chilton9 ronden
12Robert Huff+ 0.329
18Tiago Monteiro+ 2.630
62Thed Bjork+ 6.793
86Esteban Guerrieri+ 6.899
9Tom Coronel+ 11.100
27John Filippi+ 12.928
63Nicky Catsburg+ 18.067
24Kevin Gleason+ 18.449
99Daniel Nagy+ 19.200
68Yann Ehrlacher+ 20.207
5Norbert Michelisz+ 4 ronden
25Mehdi Bennani+ 5 ronden
61Nestor Girolami+ 5 ronden
34Ryo Michigami+ 7 ronden
8Aurélien PanisNiet gestart

Foto's: FIA WTCC



Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in FIA World Touring Car Championship op zondag 30 april 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Monza.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons