van der Horst

Jack’s Racing Day: Nathan Vanspringel tegen allen!

Nathan Vanspringel
Nathan Vanspringel
Na het Supercar Madness-weekend komt het vierde seizoen van de Ford Fiesta Sprint Cup op kruissnelheid, want nog geen drie weken na de afspraak op Circuit Zolder trekt de karavaan richting Noord-Nederland om er op het snelle TT Circuit Assen te tekenen voor een derde meeting, de genaamde Jack’s Racing Day, in het verleden beter gekend als de Gamma Racing Day!
Philippe Huart - Kenny Herremans
Philippe Huart - Kenny Herremans
In Zolder won Polle Geusens in de #90 Ford Peerlings het eerste treffen van Nathan Vanspringel nadat achtereenvolgens Philippe Huart en Kenny Herremans als leiders moesten afhaken. In race 2 stelde Herremans orde op zaken en pakte Nathan Vanspringel opnieuw een tweede plek. Twee keer zeventien punten volstonden voor de jonge Brusselaar om als puntenleider Zolder te verlaten. Meteen kennen we de naam van een torenhoge favoriet, maar het verloop van de confrontaties op de Limburgse piste leren ons dat er heel wat coureurs zijn die dicht in de buurt van de rijder van de #29 Vanspringel Automobiles willen én vooral kunnen finishen! 
 
Er is natuurlijk in de eerste plaats Kenny Herremans. Zonder de pech in die bewuste laatste ronden, had de rijder van de #3 AM FordStore Feyaerts die extra twintig punten mogen noteren en trok niet Vanspringel maar Herremans als leider naar ‘the cathedral of speed’! En aanvankelijk moest hij in Philippe Huart, die andere routinier, zijn meerdere erkennen. Herremans-Huart, dat waren de twee coureurs die in race 2 op het podium een zekere Vanspringel, 2de, flankeerden… 
 
Polle Geusens
Polle Geusens
Even leek het erop dat Nathan op dat podium zijn broer Geoffrey had mogen verwelkomen en dat zou sterk geweest voor een coureur die in Zolder zijn debuut beleefde en er prompt de strijd aanbond met Tom Feyaerts, Maxim De Witte en vooral Philippe Huart. Die 3de plek op het podium zorgde eerder voor heel wat emoties binnen het kamp van Alnimax Racing. Maxim De Witte, pas toe aan zijn tweede full seizoen, mocht na Race 1 daar fier plaatsnemen naast Polle Geusens, nog een debutant, en Nathan Vanspringel, maar na ontleding van alle koersfeiten, verloor MDW voor het negeren van een gele vlag die 3derang in het voordeel van… halfbroer Alexander Borgmans! 
 
Wie er helemaal niet in het verhaal voorkwam en dus nog meer op weerwraak aast, is Tomas De Backer. Na een moeilijke vrije sessie – de motor van de #97 Ford Peerlings gaf niet het volle pond – stapte hij over op de ex-Bas Koeten-Fiesta waarmee Wim Coekelbergs zou debuteren en zette in de kwalificatie de snelste tijd neer, goed voor de ‘pole position’ in Race 2. Want in Race 1 geldt nog steeds de omgekeerde Top 5. In zijn haast om vanop die 5de plek naar de voorste gelederen op te klimmen, mispakte hij zich bij het aansnijden van de chicane en knalde tegen de vangrails. Over en out. Ook voor Race 2.  
Bijna een gelijkaardig verhaal bij Milan De Laet, die andere Junior van wie veel werd verwacht. Hij ondervond het hele weekend hinder van een sputterende motor, stond aldus in de middenmoot van het veld en werd daar in het gewring in de eerste bocht aangetikt en was kansloos. De coureur van de #22 EJ Automotive slaagde er twee keer in de race vol te maken en scoorde nog kostbare punten. Hij staat 5de in de tussenstand, achter Philippe Huart (#98 Ford Peerlings) en Tom Feyaerts (#4 FordStore Feyaerts). Die 42 punten laten hem tevens toe 2de te blijven in de Junior-stand, op reeds 29 punten van Nathan Vanspringel, maar voor Tomas De Backer (29) en Alexander Borgmans (23). 
 
Aan de spits van het BK vertoeven Nathan Vanspringel (71) en Kenny Herremans (68) op een ietwat éénzame hoogte. Dat geldt eveneens in het Ford Dealer Team Championship met vooraan #29 Vanspringel Automobiles (71) voor #3 AM FordStore Feyaerts (64) en verder #98 Ford Peerlings (50) en #4 FordStore Feyaerts (46). 
 
Wim Coekelbergs zal debuteren in de Ford Fiesta Sprint Cup, terwijl Junior Planckaert helaas definitief afhaakt voor Assen en hopelijk volledig fit zal zijn voor een heroptreden in het kader van de Essers FIA ETRC Belgian Truck Grand Prix. 
 
Ondanks de moeilijkheden met de pandemie om in Nederland een publieksvriendelijke meeting op te zetten, staat de genaamde Jack’s Racing Day borg voor een hoogstaand spektakelnummer, waarin de kampioenschappen van V-Max Racing Management, zoals de Ford Fiesta Sprint Cup, een voorname rol spelen.  

Het drukke tijdschema – met attracties zoals Dutch GP Superkarts, Audi R8 Cup, Historic Toerwagens & GT’s – noopte de organisatie tot het op zondag 8 augustus samen aan de start brengen van zowel de Fiesta Cup als de Mazda MX-5 Cup, uitzonderlijk verreden over 35 minuten! Ook op vrijdag 6 augustus is het voor iedereen vroeg alle hens aan dek met om 9u38 de eerste vrije training voor zowel de Nederlandse als de Belgische Fiesta Cup en om 12u47 volgt er een tweede vrije sessie van opnieuw 30 minuten.  

Op zaterdag 7 augustus zijn er klokke 10u46 over 20 minuten de kwalificaties en weten wie er in Race 1 via de omgekeerde Top 5 in “pole position” staat en die gaat van start om 16u25. Op zondag 8 augustus, 11u56, is er dan de gezamenlijke Race 2 voor Fiesta en Mazda, met uiteraard gescheiden klassementen. Niettemin kan het ‘mixen’ van, vb, snelle Fiesta’s tegenover bepaalde tragere Mazda’s op de piste een rol spelen in het bepalen van de respectievelijke hiërarchie… 
 
Kampioenschap: 
 
Overall: 1. Nathan Vanspringel 71; 2. Kenny Herremans 68; 3. Philippe Huart 48; 4. Tom Feyaerts 45; 5. Milan De Laet 42; 6. Tomas De Backer 29; 7. Alexander Borgmans, Maxim De Witte, Geoffrey Vanspringel 23; 10. Junior Planckaert 22; 11. Polle Geusens 20; 12. Wim Coekelbergs 6 
 
Junior Ford Fiesta Sprint Cup: 1. Nathan Vanspringel 71; 2. Milan De Laet 42; 3. Tomas De Backer 29; 4. Alexander Borgmans 23 
 
Ford Dealer Team Championship: 1. #29 Vanspringel Automobiles 71; 2. #3 AM FordStore Feyaerts 64; 3. #98 Ford Peerlings 50; 4. #4 FordStore Feyaerts 46; 5. #97 Ford Peerlings 30; 6.#11 Team Longin by FordStoreFeyaerts 24; 7. #14 Ford Peerlings Lommel 24; 8. #30 Vanspringel Automobiles, #19 Ford Peerlings Lommel 23; 10. #90 Ford Peerlings nv Pelt 20; 11. #95 Ford Peerlings Pelt nv 6 
  
Dutch Belgian Super Star: 1. Laurens de Wit 80; 2. Nathan Vanspringel 72; 3. Kenny Herremans 59; 4. Nikodem Wierzbicki 57; 5. Jacco van de Wal 54; 6. Aleksander Olejniczak 51; 7. Gianni Stefano van de Craats 46; 8. Philippe Huart, Daniëlle Geel 42;  10. Tom Feyaerts 39; 11. Milan De Laet 35; 12. Stefan Barewijk 34; 13. Maxim De Witte 25; 14. Johan Land, Geoffrey Vanspringel 23; 16. Lisette Grinwins 22; 17. Tomas De Backer 20; 18. Junior Planckaert, Polle Geusens 19; 20. Bart Loenders, Esmee Kosterman, Alexander Borgmans 18; 23. Kristoff Cox 14; 24. Wim Coekelbergs 1

Persbericht Ford Fiesta Sprint Cup



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Ford Fiesta Sprint Cup Belgium op vrijdag 6 augustus 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Gamma Racing Day.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons