van der Horst

Finale Races: Nathan Vanspringel is de nieuwe kampioen in de Ford Fiesta Sprint Cup Belgium

Nathan Vanspringel - Vanspringel Automobiles
Nathan Vanspringel - Vanspringel Automobiles
Na een eerste triomf in Race 1, ging Polle Geusens ook in Race 2 als overwinnaar over de eindmeet ! De rijder van de #90 Ford Peerlings tekende hiermee voor een achtste succes voor Ford Peerlings, nadat eerder dit seizoen collega Tomas De Backer al vier keer won voor de Ford-verdeler uit Pelt. Nathan Vanspringel had voldoende aan een vierde plek om de Belgische titel te verzekeren en Milan De Laet, knap tweede, naar de tweede plaats te verwijzen in de puntenstand.
  • Prospeed Competition
Tomas De Backer - Ford Peerlings
Tomas De Backer - Ford Peerlings
Met deze keer een normale startgrid met vooraan ‘pole’-man Tomas De Backer, had deze laatste het na de start meteen aan de stok met Nikodem Wierzbicki, de ‘Nederlandse’ pole-bezitter. Achter dit duo ging Milan De Laet de strijd aan met Nathan Vanspringel, terwijl Kenny Herremans de pitlane diende op te zoeken – hij verloor er prompt twee ronden – en… Polle Geusens helemaal achteraan begon aan wat een helse inhaalrace zou worden. In het geharrewar na de start geraakte de man van de #90 Ford Peerlings betrokken in een incident met Nederlander Laurens de Wit en kon, na een kort bezoek aan de grindbak, gelukkig zijn weg verderzetten. 
 
Milan De Laet - EJ Automotive
Milan De Laet - EJ Automotive
Aan de spits leidde ondertussen Tomas De Backer en hij kreeg niet veel later de #22 EJ Automotive van Milan De Laet in de achteruitkijkspiegels te zien. Verderop zat Nathan Vanspringel, met op een zakdoek broer Geoffrey, een andermaal uitstekende Junior Planckaert, Pool Olejniczak en, jawel, terug-van-weggeweest Polle Geusens. ‘Raket’ Geusens zorgde voor de nodige onrust in dat groepje, waarbij Geoffrey Vanspringel zich in volle strijd om elke meter, liet verrassen en, onvrijwillig, in Turn 10 in aanrijding kwam met de #11 TeamLongin by FordStore Feyaerts. Het wegslepen van de gele bolide van Planckaert leidde tot het uitrukken van de safety car en precies op dat ogenblik was De Laet voorbij De Backer geraakt ! 
 
In de 6de ronde hield de neutralisatie op en noteerden we nog steeds De Laet-De Backer-Vanspringel als Belgische kopmannen – enkel Poolse Nederlander Wierzbicki kon het Belgische ritme volgen - met niet veel verder Polle Geusens die achtereenvolgens afrekende met de Vanspringel-broers, Wierzbicki en zelfs teammaat De Backer. Eén ronde verder liet hij ook De Laet achter zich en mocht hij zich opmaken voor zijn tweede overwinning van het weekend ! 
 
Polle Geusens - Ford Peerlings
Polle Geusens - Ford Peerlings
« Ja, na ‘mijn’ uitstapje, was ik vastbesloten om terug te vechten, » deed Polle, duidelijk genietend, zijn verhaal. « Deze overwinning schenkt mij dan ook meer voldoening dan het succesje van deze ochtend. Daar won ik nadat Nathan Vanspringel domineerde en enkel door pech zijn race niet kon volmaken. Hier beschikte ik over een perfecte auto en dat heb ik voor een groot stuk te danken aan mijn broer Door, ingenieur bij het Toyota WRC-team en die ons speciaal vandaag is komen versterken. De buit was zo goed als binnen, maar niettemin kleefde Milan De Laet als het ware aan mijn bumper en gezien mijn banden goed versleten waren, was het tijd dat de geblokte vlag neerging. Dat ik de snelste ronde neerzette, zegt genoeg over de speed waarmee ik iedereen heb kunnen bijbenen. » 
 
De tweede plaats van Milan De Laet liet de rijder van Jurgen Evers toe in het kampioenschap te gaan voor de vice-titel, achter kampioen Nathan Vanspringel. Hij heet de opvolger van Kenny Herremans (kampioen in 2018 en 2020) en David De Saeger (kampioen in 2019). Na de misgelopen start tikte Kenny Herremans nog aan als 7de, net achter Geoffrey Vanspringel, maar dat volstond niet om de derde plaats in de punten uit de brand te slepen. Die gaat naar Tomas De Backer, 3de op het Belgische podium. In de Junior Ford Fiesta Sprint Cup eindigt de rijder van de #97 Wiseco Ford Peerlings eveneens 3de, achter kampioen Nathan Vanspringel en, opnieuw, Milan De Laet. 
 
In het Ford Dealer Team  Championship kon evenmin iemand iets ondernemen tegenover de heerschappij van FordStore Vanspringel. Na het succes met David De Saeger in 2019 winnen de mannen van Patrick en Geoffrey Vanspringel met de #29 FordStore Vanspringel van Nathan voor de tweede keer het Ford-kampioenschap. Dankzij de goede prestaties van Tomas De Backer – vier keer winnaar – in de #97 Wiseco Ford Peerlings gaat de ploeg van Philip Peerlings en Raf Sontrop voor de vice-kroon en verwijzen hiermee de #3 AM Ford Peerlings naar de 3de eindplaats. 
 
UItslag Race 2 : 1. Geusens, 13 ronden ; 2. De Laet, op 0.314 ; 3. Wierzbicki, op 2.346 ; 4. De Backer, op 3.956 ; 5. N. Vanspringel, op 16.253 ; 6. E. Kosterman, op 24.416 ; 7. Land, op 26.356 ; 8. Feyaerts, 29.884 ; 9. L. de Wit, op 5.656 ; 10. Olejniczak, op 14.444 ; 11. M. de Wit, op 31.627 ; 12. Barewijk, op 36.076 ; 13. G. Vanspringel, op 31.034 ; 14. Rakhmailov, op 39.346 ; 15. Grinwis, op 1.02.061 ; 16. Herremans, op 2 ronden ; 17. Geel ; 18. Coekelbergs ; 19. Planckaert.  

Ford Fiesta Sprint CupDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Ford Fiesta Sprint Cup Belgium op zondag 31 oktober 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Finale Races.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons