van der Horst

Japan: Vijfde overwinning op rij voor Vettel

Start Grote Prijs van Japan
Start Grote Prijs van Japan
Red bull behaalde op het circuit van Suzuka de eerste twee plaatsen, maar Mark Webber kon niet profiteren van zijn pole positie. De Australiër moest de overwinning aan zijn ploegmaat Sebastian Vettel laten; die koos met twee stops voor de betere strategie. Romain Grosjean leidde in het begin de race, maar kon niet op tegen de Red Bull’s. De Fransman behaalde toch een mooie derde plaats. Vettel won dus, maar kan zich nog geen wereldkampioen noemen. Met een vierde plaats behoudt Fernando Alonso mathematisch, zij het een minieme kans, om gekroond te worden.
  • Dreamdrive
Podium Grote Prijs van Japan
Podium Grote Prijs van Japan
Vettel nam een slechte start en viel terug naar de derde plaats, maar de Duitser bleef kalm en verschalkte zijn tegenstanders bij de pitstops. Webber lag eerste op een gegeven moment, maar de Australiër koos voor drie stops tegenover twee voor Vettel en verloor daarbij alle kansen op de overwinning. Webber kon wel de tweede plaats nog veiligstellen na een mooi duel met Grosjean. Het vertrek van Räikkönen bij Lotus lijkt de Fransman te motiveren om te tonen wat hij waard is;  hij reed opnieuw een mooie wedstrijd. De Lotus-rijder nam bij de start de leiding maar de Red Bull’s profiteerden van de pistops om de zwarte bolide te passeren. Tegen Vettel had de Fransman geen verhaal maar Webber kon hij enige tijd achter zich houden. Uiteindelijk kon hij niet weerstaan aan de Red Bull die over nieuwere banden beschikte.

Romain Grosjean - Lotus E21
Romain Grosjean - Lotus E21
Fernando Alonso maakte opnieuw een mooie remonte van de achtste startplaats naar een vierde positie bij het vallen van de vlag. Daarmee stelt de Spanjaard de officiële kroning van Vettel nog wat uit, maar niemand gelooft nog dat de Spanjaard kans maakt op de titel. Kimi Räikkönen liet zich ook niet onbetuigd en pakte de vijfde plaats. Bij Sauber kon men na de vierde plaats van Nico Hülkenberg in Zuid-Korea opnieuw juichen;  nu eindigden beide wagens zelfs in de punten. Hülkenberg werd zesde voor Esteban Gutiérrez die zijn eerste punten van het seizoen pakte.

Jules Bianchi crasht bij de start
Jules Bianchi crasht bij de start
Voor Mercedes werd de race een tegenvaller, Nico Rosberg eindigde als achtste na een drive-through voor gevaarlijk rijden in de pitstraat en Lewis Hamilton bereikte zelfs de meet niet, hij gaf al vroeg op na een lekke band. Jenson Button kwam als negende over de streep voor Felipe Massa die eveneens bedacht werd met een drive through en dit voor een te hoge snelheid in de pitstraat. Geen punten voor Force India, Paul di Resta viel net buiten de top tien en Adrian Sutil werd slechts veertiende. Guido Van der Garde kwam bij de start in botsing met Jules Bianchi, beiden tekenden met Hamilton voor de opgaves van de race.

Uitslag Formule 1 Grote Prijs van Japan 2013

01. Sebastian Vettel (Red Bull) 53 ronden
Sebastian Vettel - Red Bull RB9
Sebastian Vettel - Red Bull RB9

02. Mark Webber (Red Bull) +7.129
03. Romain Grosjean (Lotus) +9.910
04. Fernando Alonso (Ferrari) +45.605
05. Kimi Räikkönen (Lotus) +47.325
06. Nico Hülkenberg (Sauber) +51.615
07. Esteban Gutiérrez (Sauber) +1:11.630
08. Nico Rosberg (Mercedes) +1:12.023
09. Jenson Button (McLaren) +1:20.821
10. Felipe Massa (Ferrari) +1:29.263
11. Paul di Resta (Force India) +1:38.572
12. Jean-Eric Vergne (Toro Rosso) op 1 ronde
13. Daniel Ricciardo (Toro Rosso) op 1 ronde
14. Adrian Sutil (Force India) op 1 ronde
15. Sergio Perez (McLaren) op 1 ronde
16. Pastor Maldonado (Williams) op 1 ronde
17. Valtteri Bottas (Williams) op 1 ronde
18. Charles Pic (Caterham) op 1 ronde
19. Max Chilton (Marussia) op 1 ronde

Kampioenschap:

1.S.Vettel 297p      
2.F.Alonso 207       
3.K.Räikkönen 177         
4.L.Hamilton 161         
5.M.Webber 148        
6.N.Rosberg 126        
7.F.Massa 90         
8.R.Grosjean 87         
9.J.Button 60     
10.N.Hülkenberg 39      



Foto's: Racing International Photography



  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons