van der Horst

Spanje: Fernando Alonso schenkt thuispubliek schitterende zege

Fernando Alonso - Ferrari
Fernando Alonso - Ferrari
Fernando Alonso heeft de Spaanse fans een dag om niet meer te vergeten bezorgd, na een imposante wedstrijd afgerond met klinkende zege. Na alweer een geslaagde start en een snelle eerste pitstop nam thuisrijder Alonso tot groot jolijt van het publiek al vroeg in de race de leiding in handen. Kimi Räikkönen slaagde er wederom in om een pitstop uit te sparen en zo zijn Lotus tussen de beide Ferrari's te wringen, want Felipe Massa stuurde zijn Ferrari van op de negende startplaats naar de laatste podiumtrede. Sebastian Vettel had veel last van slijtage op vooral de linkervoorband en bleef de ganse wedstrijd in de schaduw van Alonso. De wereldkampioen viel zo net naast het podium, maar redde met de vierde plaats wel zijn koppositie in de tussenstand voor het wereldkampioenschap.
  • Powercars
Fernando Alonso - Ferrari
Fernando Alonso - Ferrari
Het was de tweede zege van het seizoen én de tweede op het circuit van Catalunya voor Alonso, die de basis ervan al legde bij de start door in de lange rechterbocht zowel Räikkönen als Hamilton buitenom te passeren. Daarvoor slaagde poleman Rosberg er nog net in zijn eveneens goed gestarte landgenoot Vettel af te houden. Na tien ronden was Alonso de eerste van het leidende trio die zijn medium banden liet verwisselen voor de hardere compound, na één ronde al gevolgd door zowel leider Rosberg als Vettel. Wanneer dit laatste duo de pits opnieuw verliet, profiteerde Alonso optimaal van zijn hogere snelheid om zich tussen de twee Duitsers te wringen. Slechts een handvol ronden later bracht de Spanjaard zijn thuispubliek helemaal in extase door virtueel de leiding over te nemen van Rosberg.

Podium GP Spanje 2013
Podium GP Spanje 2013
Bij Mercedes slaagde men er dus weer niet in om de goede resultaten uit de kwalificaties om te zetten in een sterke wedstrijd, want na het verliezen van de leiding zakten de Silberpfeilen gedurende de wedstrijd weg in het peloton, tot groot ongenoegen van de rijders overigens. Vooral Hamilton liet via de boordradio meermaals zijn frustratie horen met uitspraken als "ik ben net ingehaald door een Willliams" en "ik kan onmogelijk trager rijden dan dit". Rosberg sleepte nog wel een zesde plaats uit de brand net voor merkgenoten di Resta in de Force India en de beide McLaren's, die ondanks de problemen toch in de punten eindigden.

Pechvogel van de dag was de Nederlander Giedo van der Garde. In de kwalificaties was hij niet alleen sneller dan zijn Franse teamgenoot Charles Pic, maar wist hij bovendien ook beide Marussia's te kloppen. Hij leek zodoende in de race af te stevenen op een goed resultaat, totdat hij in de 24e ronde kort na de tweede pitstop het linker achterwiel verloor en zijn auto gedesillusioneerd in de box moest parkeren.

Sebastian Vettel - Red Bull Racing
Sebastian Vettel - Red Bull Racing
Zoals gemeld blijft Sebastian Vettel op kop in de tussenstand voor het WK, terwijl zijn werkgever bij de teams de eerste plaats behoudt, al is Ferrari in die stand genaderd tot op veertien punten. Dit laatste vanzelfsprekend mede dankzij de karrevracht van 40 punten, het meeste voor de Scuderia sinds de GP van Korea in 2010. Leuk weetje: de drie rijders op het podium waren tevens de drie piloten die Ferrari het laatst de zege schonken op deze omloop! Over twee weken volgt één van de hoogtepunten van het seizoen, de Grote Prijs van Monaco 2013.

Vermelden we tot slot nog dat u extra beeldmateriaal van de wedstrijd kan terugvinden in het fotoboek van de Grote Prijs van Spanje 2013.

Update 18.30

Fernando Alonso na de zege in de GP van Spanje
Fernando Alonso na de zege in de GP van Spanje
Nadat de initiële roes van de zege was overgewaaid, ontstond er opschudding in het mediacenter. Fernando Alonso ontsnapte na afloop van de wedstrijd zowaar aan een sanctie. De koersdirectie riep de Spanjaard samen met een afgevaardigde van het team namelijk bij zich om een incident na het afvlaggen van de Grand Prix te bespreken. Fernando Alonso had in de uitloopronde een vlag aangenomen en deze meegenomen tot in het gesloten wagenpark. Gezien het toekennen van een bestraffing en het mogelijk afnemen van de zege de sport noch de geest van het reglement eer zouden aan doen, mogen we van geluk spreken dat de wedstrijdleiding besliste om geen verdere actie te ondernemen wegens de inbreuk van de Ferrari-rijder, namelijk "receiving an object after the end of race signal." Het bloed bij menig Spanjaard begon evenwel reeds licht te koken, al kunnen we ons moeilijk inbeelden dat de koersdirectie ooit ernstig overwoog een effectieve tijdstraf (of diskwalificatie) toe te kennen. De sport primeerde vandaag evenwel, Ferrari en Alonso ontsnappen zelfs aan een geldboete of voorwaardelijke straf.

Uitslag Formule 1 GP van Spanje 2013

#RijderTeamTijd
01.Fernando AlonsoFerrari66 ronden
02.Kimi RäikkönenLotus-Renault+9.3 sec
03.Felipe MassaFerrari+26.0 sec
04.Sebastian VettelRed Bull Racing-Renault+38.2 sec
05.Mark WebberRed Bull Racing-Renault+47.9 sec
06.Nico RosbergMercedes+68.0 sec
07.Paul di RestaForce India-Mercedes+68.9 sec
08.Jenson ButtonMcLaren-Mercedes+79.5 sec
09.Sergio PerezMcLaren-Mercedes+81.7 sec
10.Daniel RicciardoSTR-Ferrari+1 ronde
11.Esteban GutierrezSauber-Ferrari+1 ronde
12.Lewis HamiltonMercedes+1 ronde
13.Adrian SutilForce India-Mercedes+1 ronde
14.Pastor MaldonadoWilliams-Renault+1 ronde
15.Nico HulkenbergSauber-Ferrari+1 ronde
16.Valtteri BottasWilliams-Renault+1 ronde
17.Charles PicCaterham-Renault+1 ronde
18.Jules BianchiMarussia-Cosworth+2 ronden
19.Max ChiltonMarussia-Cosworth+2 ronden

Top 6 in het WK na 5 wedstrijden

1. Vettel - 89 punten
2. Raikkonen - 85 punten
3. Alonso - 72 punten
4. Hamilton - 50 punten
5. Massa - 45 punten
6. Webber - 42 punten

Foto's: Racing International PhotographySchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Arne Simons in Formule 1 op zondag 12 mei 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Grote Prijs van Spanje.
  • LTF

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons