van der Horst

Formule 3: Debutanten Bearman en Maloney winnen op Spa-Francorchamps

Zane Maloney
Zane Maloney
Oliver Bearman en Zane Maloney hebben de overwinningen gepakt in de twee races die het Formule 3 kampioenschap dit weekend afwerkte op het circuit van Spa-Francorchamps. In het kader van de Belgische GP was Bearman gisteren de snelste in de sprintrace terwijl Maloney vanochtend de zege pakte in de hoofdrace. Twee rookies aan het feest en een kampioenschapstussenstand die spannender is dan ooit. Met andere woorden; Spa lostte de verwachtingen opnieuw helemaal in.
Oliver Bearman
Oliver Bearman
Zak O'Sullivan begon de sprintrace op zaterdag vanaf de pole. De Britt leidde het pak richitng Les Combes maar zag daar Juan Manuel Correa langszij komen. De Amerikaan vergalopeerde zich echter en schoot in de linker knik van de chicane de grindbak in. O'Sullivan liep schade op en verloor al snel enkele plaatsen. Brad Benavides kreeg zo de leiding in de schoot geworpen maar kon er maar één rondje van genieten. Oliver Bearman nam in de tweede ronde op Kemmel de leiding over van de Amerikaan. Halfweg de race kwam het tot een zware crash in Blanchimont. Zane Maloney en Oliver Goethe kwamen op hoge snelheid met elkaar in contact en schoten beiden hard van de baan. Maloney sloeg zelfs over de kop maar kon, net zoals Goethe, ongedeerd uitstappen. Na een korte code rood nam Bearman het veld weer op sleeptouw. De Ferrari Junior reed een klein kloofje bij elkaar, groot genoeg om onbedreigd naar de zege te rijden. Edgar werd tweede, Roman Stanek derde. 

Vanochtend werd de tweede en laatste race van het weekend afgewerkt. Caio Collet mocht vanaf de pole starten en kreeg Zane Maloney naast zich op de eerste rij. Een huzarenstukje van het Trident team dat de zwaar gehavende F3 wagen van Maloney terug oplapte en klaar kregen voor de start. Collet kwam goed weg van de lijn en Francesco Pizzi leek in het acceleren uit La Source langs Maloney te komen maar de top drie bleef in het doorkruisen van Eau Rouge onveranderd. Bij het aanremmen aan Les Combes kwam meteen een inhaalpoging van Maloney maar die werd breed gedwongen door Collet die daarbij zelf de koord niet kon houden en de bocht ook moest afsnijden. Bij het terugkomen op de piste hinderde de Braziliaan, Francesco Pizzi die daardoor de grindbak in moest duiken. Collet zou daar later in de wedstrijd een vijf seconden penalty voor krijgen. Maloney op zijn beurt kreeg de melding dat hij zijn plaats moest teruggeven aan Collet en deed dat in ronde zes. Hij verloor daarbij ook een plaats aan Oliver Goethe, de man waarmee hij gisteren nog zwaar van de baan ging. Al snel zette Maloney weer orde op zaken en met nog zeven ronden te gaan nam hij de leiding defintief weer over. In de laatste twee ronden werkte Oliver Bearman zich nog sterk naar voren. De Prema rijder nam in de voorlaatste ronde P4 over van Goethe, maar dat zou uiteindelijk P3 worden, na de straf voor Collet. De zege ging dus naar rookie, Zane Maloney voor Roman Stanek en Oliver Bearman. 

Oliver Bearman
Oliver Bearman
De strijd om de titel nadert stilaan het kookpunt. Kampioenschapsleiders Isack Hadjar en Victor Martins kwamen dit weekend niet in het stuk voor al wist Hadjar nog twee puntjes uit te lopen op Martins, die nu derde staat en Oliver Bearman voor zich moet dulden. De Britt deed in Spa uitstekende zaken voor het kampioenschap en is plots één van de kanshebbers op de titel. Arthur Leclerc weet het gaatje naar Hadjar wat te dichten en staat nu vierde, op 5 puntjes van Hadjar.

Volgend weekend gaat met de GP van Nederland de voorlaatste wedstrijd van het seizoen van start om een weekje later af te sluiten op Monza!

Foto's: FIA Formule 3

 



Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Circuit Internationaal op zondag 28 augustus 2022.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons