van der Horst

Formule 3: Dennis Hauger als leider naar slotweekend in Sochi

Dennis Hauger
Dennis Hauger
In de kolkende sfeer die dit weekend heerste op Circuit Park Zandvoort werkte de Formule 3 in de marge van de Dutch GP zijn voorlaatste meeting van het seizoen af. Dennis Hauger pakte op vrijdag de pole en wist die gisteren tijdens de hoofdrace te verzilveren. Jack Doohan, die op Spa-Francorchamps het gat naar Hauger stilaan dicht leek te krijgen, liet dit weekend steken vallen. Hauger trekt zo als afgetekende favoriet naar Sochi.
Niet Austin Texas dus als laatste afspraak van het seizoen. De FIA riep organisatorische moeilijkheden en te hoog oplopende kosten in als reden om niet naar de Verenigde Staten te trekken. De Amerikaanse F3-wedstrijd die op 24 oktober gepland stond, wordt vervangen door races in het kader de GP van Rusland, op 26 september. De F3 zal daar voor het eerst dit seizoen samen met de F2 en F1 in actie komen.

Amaury Cordeel
Amaury Cordeel
De Dutch GP van afgelopen weekend was dus meteen de op één na laatste afspraak van het seizoen. Onze landgenoot Amaury Cordeel kreeg de poleposition in handen voor de eerste race, maar kwam niet helemaal vlot van de lijn en viel in de Tarzan-bocht terug naar de derde plaats. Het ging van kwaad naar erger voor de Campos-rijder, want twee bochten verder tikte een concurrent hem in de ronde. De Belg moest als allerlaatste weer aansluiten en zag een kans op een dik pak punten verloren gaan. Arthur Leclerc profiteerde optimaal en ging van P3 naar de leiding. Hij weerstond aan de druk van Logan Sargeant, overleefde een safety car-periode en zegevierde voor Sargeant en de Japanner Ayumu Iwasa.

Zaterdagnamiddag werd de tweede race van het weekend afgewerkt met Ido Cohen op de pole. Lang kon de Israëliër niet genieten van de leiding, want Clement Novalak nam meteen na het doven van de lichten de leiding over. Dat Zandvoort lastig is om in te halen is algemeen geweten, maar Viktor Martins bewees het tegendeel. De Franse rookie klom op van de vijfde naar de tweede plaats en had nog wat in de tank om ook Novalak aan te vallen. Die aanval kwam er uiteindelijk in de slotfase en zo pakte Martins de zege in de MP Motorsport-auto. Een thuiszege voor het team dus! Novalak werd tweede, voor Frederik Vesti.

Start race 3
Start race 3
In de eerste twee races van het weekend kwam de polesitter steeds slecht weg, maar Dennis Hauger presteerde het om wel de leiding bij de start van de hoofdrace te behouden. De Noor reed op zondag onbedreigd naar de zege en pikte ook de snelste ronde mee. Clement Novalak sloot als tweede aan, nadat hij had geprofiteerd van een crash tussen Martins en David Schumacher. Schumacher hield goed stand op de tweede plaats, maar werd in de Hugengholtz-bocht door Martins in de muur getikt. Voor Schumacher was het meteen einde verhaal, Martins kreeg een tijdstraf en viel terug tot P10. Ook Alexander Smolyar profiteerde van het incident en greep de laatste podiumplaats. 

Hauger loopt dankzij zijn zege weer verder weg van Doohan. De Noor telt nu 43 punten meer dan Doohan en lijkt de kampioenschapsbokaal al met één oor vast te hebben. Op 26 september valt de beslissing in Sochi!

Foto's: Racing International Photography  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons