van der Horst

Formule 3: Smolyar, Leclerc en Doohan zegevieren op Paul Ricard

Arthur Leclerc - Prema Racing
Arthur Leclerc - Prema Racing
Alex Smolyar, Arthur Leclerc en Jack Doohan hebben ieder één van de drie Formule 3 wedstrijden op het circuit van Paul Ricard gewonnen. Smolyar en Leclerc wonnen beiden een race op zaterdag terwijl Doohan daarstraks, in natte omstandigheden, de snelste bleek in de hoofdrace. Dennis Hauger deed meer dan de schade beperken en blijft dan ook leider in de tussenstand.
Alex Smolyar
Alex Smolyar
Een twaalfde plaats in de kwalificaties voor Callan Williams bracht hem de pole voor race één, op zaterdagvoormiddag. De Jenzer piloot behield de leiding en zag David Schumacher, de man naast zich op de eerste rij, meteen plaatsen verliezen. In een spannende wedstrijd met verschillende positiewisselingen vooraan, zat het venijn in de staart. Alex Smolyar en Victor Martins hadden duidelijk het snelste raceritme en startend vanaf respectievelijk P6 en P10 kwamen zij zich in de slotfase moeien in de debatten vooraan.

Victor Martins
Victor Martins
Smolyar ging als eerste naar de leiding, moest deze even later aan Martins laten en plaatste dan in de laatste ronde een laatste geslaagde aanval die hem de overwinning opleverde. Zo was de zege voor Smolyar, de tweede plaats voor Martins en derde werd Callan Williams na een straf voor RedBull Junior, Iwasa.

Arthur Leclerc
Arthur Leclerc
Arthur Leclerc was de grootste pechvogel in de kwalificaties op vrijdag. De Prema Power Team rijder moest daarin al vroeg de strijd staken wat hem laatste deed starten in de eerste race. Maar de Monegask deed het daarin schitterend en werkte zijn weg naar voren om uiteindelijk twaalfde te worden. Het leverde hem de pole op voor de tweede race. Leclerc kwam prima van de lijn en controleerde de volledige wedstrijd. De Ferrari Junior had bij het kruisen van de zwart-wit geblokte vlag ruim vier seconden voorsprong op Dennis Hauger die daarmee een goede zaak doet in de tussenstand. De derde plaats ging naar MP Motorsport rijder Victor Martins die in de voorlaatste ronde voorbij ging aan Oli Caldwell en daarmee een volledig Prema podium teniet deed. 

Frederik Vesti
Frederik Vesti
Vanochtend stond, in natte omstandigheden, de derde en laatste race gepland, maar wel die waar de meeste punten in verdiend konden worden. Frederik Vesti kende tot dusver geen al te schitterende wedstrijden, maar kwalificeerde zich vrijdag wel op pole voor deze hoofdrace. Lang kon de Deen echter niet genieten van zijn eerste plaats want al in de run naar de eerste bocht kwam Dennis Hauger, startend vanaf P2, langszij. De Noor sloeg meteen een gaatje op Vesti, die in de openingsfase duidelijk tempo te kort kwam. De omstandigheden bleken verraderlijk, onder andere Schumacher, Sargeant en De Gerus gingen in de fout maar de baan werd langzaamaan wel droger. Dat bracht echter geen soelaas voor Vesti die terugviel naar P6.

Jack Doohan
Jack Doohan
Wie wel een stap naar voren wist te zetten, was Jack Doohan. De Australier reed op de steeds droger wordende piste in een mum van tijd naar Hauger en wist hem buitenom in bocht één voorbij te gaan. Hauger drong nog aan maar dacht vooral aan het kampioenschap en toonde zich tevreden met P2. Ciao Collet ging in de slotfase nog voorbij aan zijn MP Motorsport teammaat Martins voor de laatste podiumplaats.

Onze landgenoot Amaury Cordeel kwam in zijn Campos Racing F3 jammergenoeg niet in het stuk voor. Cordeel werd 27e, 24e en 25e en wist dus ook in het kader van de Franse GP nog geen punten te pakken. Hopelijk meer geluk tijdens het eerste weekend van juli wanneer de F3 opnieuw in actie komt. Dan vindt op de Red Bull Ring de GP van Oostenrijk plaats. 

Foto's: Georges De Coster
 



  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons