van der Horst

Formule 3: Victor Martins kroont zich tot kampioen in Monza

Victor Martins
Victor Martins
Victor Martins is de nieuwe Formule 3 kampioen. De Fransman had vanochtend genoeg aan een vierde plaats om de titel in de wacht te slepen. De winst was, voor de derde keer op rij, voor Zane Maloney, die daarmee een zeer indrukwekkende reeks neerzet die hem de vice-titel oplevert.
Franco Colapinto
Franco Colapinto
Met nog zeven titelkandidaten aan de vooravond van het slotweekend in Monza, beloofde de Italiaanse Grote Prijs een waar spektakelstuk te worden. De eerste race, die gisteren verreden werd, stelde alvast niet te leur. Franco Colapinto mocht zijn VAR bolide op de pole parkeren en zou de race ook als eerste finishen. Achter hem werd Oliver Bearman, die pas als zevende startte, knap tweede. De Britt liet zich opmerken met enkele prachtige inhaalacties en kwam uiteindelijk maar nipt te kort voor de zege. Hij dichtte daarmee ook de kloof naar de top twee van het klassement, die overigens geen punten scoorden. Victor Martins kwam in contact met Leclerc en moest al in de openingsronde door de grindbak klieven. Isack Hadjar op zijn beurt moest van een zestiende plaats komen, beschadigde in zijn weg naar voren zijn voorvleugel en kon zodoende zijn puntenaantal niet aandikken. 

Formule 3 - Monza
Formule 3 - Monza
Alex Smolyar had de beste kaarten in handen voor de laatste race van het seizoen. De Rus lijnde op vanaf de pole, met Zane Maloney naast zich. Maloney kende de betere start en nam in bocht één de kop over van Smolyar. Villagomez en Vidales gingen in de openingsronde van de baan in de tweede Lesmo wat de wedstrijdleiding deed beslissen de safetycar uit te sturen. Bij de herstart leek Smolyar de leiding weer te gaan overnemen maar hij verremde zich en dwong bij het terugsturen naar de ideale lijn ook Maloney breed. Martins profiteerde en nam in één klap twee posities om de leiding over te nemen. Enkele ronden later nam Maloney de leiding dankzij DRS weer over en werd Martins naar P2 verwezen. Martins kwam nog onder druk te staan van Oliver Bearman en zag hoe de Britt zijn tweede plaats overnam. Met nog vijf ronden te gaan volgde een rode vlag voor een stevige klapper tussen Kush Maini en Brad Benavides. Beide heren konden ongedeerd uitstappen maar de wedstrijd werd niet meer herstart. Martins kreeg nog een tijdstraf van vijf seconden wegens het niet respecteren van tracklimits en werd zo vierde. Dat volstond echter nog steeds voor de titel. 

Victor Martins is dus als 21 jarige Fransman de nieuwe Formule 3 kampioen. Hij houdt uiteindelijk vijf punten bonus op Maloney en zeven op Oliver Bearman. Maloney en Bearman springen wel alletwee voorbij Hadjar die zelfs niet meer in de top drie staat. Bij de teams is Prema Racing de nieuwe kampioen. Trident, met onder meer Maloney in de rangen, en ART Grand Prix, het team van Victor Martins, werden tweede en derde. 

Foto's: FIA Formile 3



Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Circuit Internationaal op zondag 11 september 2022.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons