van der Horst

Formule 3: Zeges voor Colapinto en Stanek in Imola

Podium puntenrace
Podium puntenrace
In Imola was het Formule 3 kampioenschap aan de tweede ronde toe. Na een natte kwalificatiesessie op vrijdag, waarin Zane Maloney de pole pakte, verliepen de races op zaterdag en zondag opnieuw in wisselende weersomstandigheden. De zege in de sprintrace op zaterdag kwam op naam van Franco Colapinto, terwijl Roman Stanek de puntenrace won. Bovenaan het klassement delen Victor Martins en Arthur Leclerc de leiding.
  • Powercars
Franco Colapinto schonk het debuterende Van Amersfoort Racing de eerste zege in de sprintrace op zaterdag. De Argentijn mocht vanaf de pole vertrekken na een twaalfde tijd in de kwalificaties. Hij behield de leiding na de start en kon in de openingsfase een opzittende Caio Collet achter zich houden tot in ronde vijf Collet met DRS langszij kwam en bij het aanremmen voor de Tamburello de leiding overnam. Kort voor het einde kwam de safetycar buiten na een crash tussen Ushijima en Malvestiti. Met nog drie ronden te gaan werd het veld opnieuw losgelaten voor een spannend slot. Collet moest zich weren tegen Colapinto maar de Braziliaan had niets in te brengen tegen de DRS snelheid van de polesitter. Bovendien kwam ook de goed opgeschoven Isack Hadjar zich mengen in de strijd om de zege al draaide dat slecht uit voor zowel Collet als Hadjar. De Fransman probeerde het buitenom bij het aanremmen van bocht één maar Collet drukte hem naar buiten. Het linkervoorwiel van Hadjar raakte het rechter achterwiel van Collet, die zijn Waterloo vond in de grindbak. Ook Hadjar verloor de nodige plaatsen waardoor Viktor Martins de tweede plaats in handen kreeg en Jak Crawford als derde mee op het podium mocht.

Roman Stanek
Roman Stanek
De top acht van de grid besloot de hoofdrace op slicks aan te vatten. Op de nog vochtige baan, was Ciao Collet, startend vanaf P9 de eerste die op de intermediate band aan de race begon. De Braziliaan was duidelijk in het voordeel en had reeds in de openingsronde de leiding in handen. Helaas droogde de baan veel sneller op dan gedacht in het MP Motorsport kamp. Na twee ronden kwam Collet al binnen voor een bandenwissel waardoor hij helemaal naar beneden tuimelde in de tussenstand. De vanaf poleposition gestarte Zane Maloney kwam zo weer aan de leiding maar liet zich tijdens de herstart na een safetycar-periode verrassen op een nog steeds vochtig Imola. Maloney ging te bruut op het gas en spinde in het natte gras. Einde race voor de negentienjarige man uit Barbados. Roman Stanek kreeg de leiding in de schoot geworpen maar zag dadelijk Oliver Bearman voorbijkomen op het rechte stuk. De Brit reed meteen een veilige voorsprong bij elkaar maar vroeg daarmee te veel van zijn banden. Stanek kwam weer opzetten en pakte in de Tamburello de leiding definitief over. Bearman zou ook nog Crawford moeten voorlaten die zo opnieuw een podiumplaats pakte. 

Victor Martins blijft leider in de tussenstand maar ziet Arthur Leclerc wel op gelijke hoogte komen. De Monegask scoorde geen punten op zaterdag maar dikte zijn totaal wel weer aan met een vierde plaats in de hoofdrace. Roman Stanek volgt drie puntjes verderop terwijl ook Jak Crawford en Isack Hadjar amper vijf punten moeten toegeven op Martins.

Volgende afspraak van het FIA Formule 3 kampioenschap is er in het weekend van 20-22 mei op het Circuit van Barcelona. 

Foto's: Racing International Photography
   • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons