van der Horst

Sanya: Een zesde verschillende winnaar in evenveel races?

Hong Kong ePrix 2019
Hong Kong ePrix 2019
Dit weekend staat de Sanya E-Prix op het menu en als we in China een herhaling krijgen van de vorige race in Hong Kong, dan mogen we weer op het puntje van onze stoel plaatsnemen. Wat een mooie erkenning moest zijn voor de 50ste ePrix mondde uit in een zware ravage: 8 wagens moesten de strijd staken door oftewel schade oftewel technische problemen en de race eindigde bovendien in mineur door het incident tussen André Lotterer en Sam Bird. Toch kunnen we niets zeggen qua spanning in seizoen vijf. Vijf wedstrijden, vijf verschillende polesitters en vijf verschillende winnaars. Zijn de plooien gladgestreken tussen de twee kemphanen Lotterer en Bird? Kan Jérôme D'Ambrosio zich terug voorbij Bird knokken in de tussenstand? En is er eindelijk licht aan het einde van de tunnel voor Stoffel Vandoorne?
André Lotterer vs. Sam Bird
André Lotterer vs. Sam Bird
Als twee honden vechten om een been, loopt de derde ermee heen. Met dit spreekwoord kan u eigenlijk de finale van de Hong Kong E-Prix samenvatten. Lotterer en Bird vochten praktisch van start tot finish om de overwinning, tot dat Bird al remmend tegen Lotterer vloog en hem een lekke band bezorgde en zo pakte de Brit de overwinning. Toch zag je na de aankomst aan Bird zijn gezicht dat er wat boven zijn hoofd hing, wat zich uiteindelijk een paar uur later ook voltrok: een penalty van 5 seconden waardoor hij naar plaats zes viel. Achteraf waren de meningen na de race zowel bij de teams - DS Techeetah vond het te weinig en Envision Virgin Racing vond het te zwaar - maar ook bij de fans zeer verdeeld. Toch was er één iemand die als lachende derde kon profiteren: Edoardo Mortara.

Edoardo Mortara
Edoardo Mortara
Mortara mocht dan wel zijn overwinning via de groene tafel gekregen hebben, dat deerde hem niet om er ten volle van te genieten. Voor de Zwitser met Italiaanse roots was dit namelijk zijn allereerste overwinning de Formule E en tevens ook de eerste overwinning voor Venturi. Prompt na de bekendmaking liet hij zijn vliegtuigticket omboeken naar een latere datum zodat hij kon vieren met het team. Hiermee nestelt Mortara zich ook mee bovenaan in de tussenstand naast Lucas Di Grassi. Het verschil tussen de top vier bedraagt slechts twee punten en de top tien is gescheiden door louter één overwinning. Het seizoen is nog maar halfweg en de weg is nog lang, maar één ding is zeker: met vijf verschillende polesitters en evenveel winnaars is het veld enorm gewaagd aan elkaar.

aanrijding tussen Felipe Nasr, Pascal Wehrlein en Jérôme D'Ambrosio
aanrijding tussen Felipe Nasr, Pascal Wehrlein en Jérôme D'Ambrosio
Aan de andere kant beleefden Jérôme D'Ambrosio en Pascal Wehrlein een ePrix om snel te vergeten. De regenachtige kwalificatiesessie was een serieuze domper voor het immer ambitieuze Mahindra Racing waarbij het team tevreden moest zijn met de laatste plaatsen op de grid. Om de miserie compleet te maken vielen beide rijders dan nog eens uit na een banaal incident. De rug rechten en vooruitblikken richting de Sanya ePrix... D'Ambrosio wil terug kunnen schitteren met Mahindra op het nieuwe tracé, terwijl teamgenoot Wehrlein maar één ding hoopt: dat het niet regent.

Stoffel Vandoorne - HWA Racelab
Stoffel Vandoorne - HWA Racelab
HWA Racelab mocht toch van een kleine overwinning spreken na het verlaten van Hong Kong. Met een magistrale pole van Stoffel Vandoorne en een achtste plaats van Gary Paffett tijdens de race konden zij eindelijk de nul van de tabellen vegen. Vandoorne moest wel weer opgeven vanwege een technisch mankement, naar eigen zeggen een gemiste podiumkans. Hieruit kan je echter opmaken dat de Rumbekenaar vertrouwen getankt heeft voor de manche in Sanya. Al laat hij zich nog niet verleiden om gekke uitspraken doen en houdt hij ook rekening met het nieuwe tracé: "Het is een circuit met veel lange rechte stukken, waardoor het omgaan met je energie een specifieke uitdaging kan vormen.". Hij kent de gevaren, nu hopen dat hij dit kan omzetten in zijn volgende doel: een race eindigen in de top 10.

Foto's: Formula ESchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op donderdag 21 maart 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Sanya.
  • Heinz Performance

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons