van der Horst

Frank Williams overleden op 79 jarige leeftijd

Frank Williams op het afscheidsfeest van Mark Webber
Frank Williams op het afscheidsfeest van Mark Webber
Williams Racing liet zondag via een persbericht weten dat de oprichter Sir Frank Williams overleden is op 79 jarige leeftijd. Na een korte carrière als monteur en piloot stichtte Frank Williams zijn eigen team in 1966. Al in 1969 was het team actief in de formule 1 en na verschillende moeilijke jaren groeide het uit tot een van de meest succesvolle teams in de formule 1 waar het niet minder dan 16 titels behaalde.
  • Skylimit Events
Daniel Rollinger - Iso Williams FX3B
Daniel Rollinger - Iso Williams FX3B
Frank Williams werd mentor van Piers Courage en via de formule 3 en formule 2 werkten ze zich in drie jaar op naar de formule 1. Met een privaat ingezette Brabham reed Courage zich in 1969 in de kijker met een tweede plaats in de GP van Monaco. Het jaar daarop vond de Brit echter de dood tijdens de GP van Nederland waarna Frank Williams wel verder ging in de formule 1 met zijn eigen team maar weinig succes kende. Ook onze landgenoot Jacky Ickx kon geen potten breken bij het team, een zevende plaats met de Iso Marlboro in de GP van de Verenigde Staten in 1973 was zijn beste resultaat met het team.

Williams FW7
Williams FW7
De kentering kwam er in 1977 na de ontmoeting met Patrick Head en het aantrekken van enkele Saoedische sponsors. Na een seizoen met een private March voor de Belg Patrick Neve bouwde Head voor het seizoen de Williams FW 06 waarmee Alan Jones de eerste mooie resultaten neerzette. Een jaar later behaalde Clay Regazzoni de eerste zege voor Williams F1 en in 1980 werd Alan Jones wereldkampioen met de Williams FW07. Tussen 1981 en 1997 won het team nog zes titels bij de rijders en acht bij de constructeurs. Thierry Boutsen behaalde zijn drie zeges in de formule 1 bij het team van Williams. In 1994 vond Senna de dood in een Williams in Imola, een zwarte bladzijde in de geschiedenis van het team. Nu nog is het team actief in de formule 1 alhoewel de resultaten de laatste jaren tegenvallen.  

In maart 1986 werd Frank Williams het slachtoffer van een zwaar verkeersongeval in Frankrijk waarna hij voor de rest van zijn leven aan een rolstoel gekluisterd was. In 2012 trad hij af als teambaas van het formule 1 team en gaf de fakkel door aan zijn dochter Claire.

Foto's: Georges De Coster, Niels Vaeck & Ronald Janssens
 



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Formule 1 op zondag 28 november 2021.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons