van der Horst

Franse rallylegende Jean-Luc Thérier overleden

Jean-Luc Thérier - Marcel Callewaert - Alpine Renault A110
Jean-Luc Thérier - Marcel Callewaert - Alpine Renault A110
Afgelopen woensdag is de Franse rallylegende Jean-Luc Thérier op 74-jarige leeftijd overleden na een slepende ziekte. Thérier komt uit een generatie van Franse piloten waarbij zijn naam samen met die van onder meer Jean Ragnotti, Bernard Darniche, Jean-Claude Andruet, Jean-Pierre Nicolas, Guy Fréquelin, Bernard Beguin & Bruno Saby in één adem worden uitgesproken.
Thérier startte op 15-jarige leeftijd in karting en zou nadien een van de speerpunten worden bij Renault waar hij successen boekte met de R8 Gordini en vooral de Alpina A110 waarmee hij Frans kampioen werd in 1973. Zes en zeven jaar later werd hij opnieuw Frans kampioen, maar ditmaal op onverhard in een Toyota Celica binnen het team van Ove Andersson. 

Nadien was hij ook aan de slag met Porsche van Alméras en sloot zijn actieve carrière af in 1984 met een Renault R5 Turbo waarmee hij in 1982 zijn twee Franse titel behaalde op asfalt. De allrounder nam ook viermaal deel aan de 24 Hours of Le Mans met Renault Alpine.  

In 1985 nam hij nog deel aan Parijs-Dakar met een Citroën Visa 1000 Pistes, maar raakte betrokken in een ernstig ongeval. De onfortuinlijke Fransman lag op koers voor etappe winst, maar crashte en raakte verlamd aan de arm.  
Thérier was ook enkele malen actief met onze landgenoot Christian Delferrier als co en reed in 1979 met een Triumph TR7 V8 de Boucles de Spa waarin hij moest opgeven na een lekke band.

Foto: DPPI
 



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Varia op donderdag 1 augustus 2019.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons