van der Horst

GP Frankrijk: Verstappen wint, Mercedes met beide rijders op podium

Max Verstappen - Red Bull
Max Verstappen - Red Bull
Max Verstappen (Red Bull) heeft de Grote Prijs van Frankrijk gewonnen terwijl zijn titelrivaal Charles Leclerc (Ferrari) door een rijdersfout crashte toen hij aan de leiding reed. Mercedes slaagde er vervolgens in om met beide rijders op het podium te eindigen, met Lewis Hamilton vóór George Russell, hun beste resultaat van het seizoen. Sergio Perez (Red Bull) reed lang op P3 maar moest in de slotfase het onderspit delven en als vierde aantikken. Carlos Sainz (Ferrari) werd na een inhaalrace nog vijfde.
  • Hamofa Performance
Onder staalblauwe hemel en kwik dat 31 graden aanwees, ging de GP van Frankrijk op het circuit van Paul Ricard van start. Charles Leclerc kon zijn eerste plek behouden terwijl ook Verstappen tweede bleef. Hamilton schoof een plaats op naar P3, ten nadele van Perez.

Start van de race
Start van de race
Fernando Alonso (Alpine) maakte een goede start en schoof op naar P5. Hij werd gevolgd door George Russell, beide McLarens, Esteban Ocon (Alpine) en Lance Stroll (Aston Martin). Kevin Magnussen (Haas), die als allerlaatste gestart was, was dertiende op het einde van ronde één. Carlos Sainz kon opschuiven naar P18.

Zodra DRS geactiveerd werd, konden beide Red Bull-rijders het gat dichten met hun voorligger, maar toch kregen we geen inhaalspoging te zien. Na een vijftal ronden raakte Perez zelfs niet meer in de DRS-zone van Hamilton. Verstappen bleef Leclerc wel op de hielen zitten. Vanaf ronde vijftien kon ook Verstappen zijn DRS niet meer activeren waardoor hij op het einde van ronde zestien zijn eerste pitstop maakte, als eerste van de top tien.

In de achttiende ronde crashte Leclerc in bocht elf. Hij verloor de achterkant van de wagen en kwam in de bandenmuur tot stilstand. Het incident bracht de safety car naar buiten waardoor quasi iedereen de pits opzocht. Sainz kreeg wel groen licht toen er een Williams aankwam, waardoor hij later vijf seconden straftijd kreeg voor een 'unsafe release'. De top tien zag er achter de safety car als volgt uit: Verstappen, Hamilton, Perez, Russell, Alonso, Norris, Ricciardo, Sainz, Ocon en Stroll.

Bij de herstart kon Sainz eerst Ricciardo inhalen en enkele bochten verderop ook diens teamgenoot Norris. Nog eens een ronde later ging de Ferrari-rijder ook voorbij z'n landgenoot Alonso. In ronde dertig ging hij vervolgens voorbij Russell waardoor hij op P4 terecht kwam, op iets minder dan drie seconden van Perez en de laatste podiumplek. Elf ronden later kon Sainz de derde plek inpalmen, maar één ronde later kwam de Spanjaard de pits binnen. Met zijn vijf seconden straftijd viel hij terug naar P9. Vreemde beslissing van Ferrari aangezien er amper elf ronden meer te gaan waren. Ondertussen kregen we een strijd te zien tussen Perez en Russell, die streden om de laatste podiumpositie.

Carlos Sainz herbegon zijn inhaalrace en haalde er het maximaal haalbare uit. Acht ronden voor het einde was hij al terug vijfde. Het gat naar P4 was vervolgens te groot om nog te dichten.

Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton - Mercedes
Toen Guanyu Zhou (Alfa Romeo) zijn wagen vier ronden voor het einde moest parkeren, werd de virtuele safety car geactiveerd. Op het einde van VSC kon Russell zijn herstart perfect timen waardoor de Brit Perez kon inhalen. Perez probeerde zijn derde plek nog terug te winnen, maar slaagde daar niet in. Verstappen won dus de GP van Frankrijk, terwijl Mercedes voor het eerst dit jaar beide wagens op het podium kreeg. Perez sloot aan op P4, terwijl Sainz knap vijfde werd, maar mogelijk een podium liet liggen door de strategie van Ferrari.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Frankrijk 2022

#RijderTeamResultaat
1.Max VerstappenRed Bull Racing1:30:02.112
2.Lewis HamiltonMercedes-AMG F1 Team+10.587s
3.George RussellMercedes-AMG F1 Team+16.495s
4.Sergio PérezRed Bull Racing+17.310s
5.Carlos Sainz Jr.Scuderia Ferrari+28.872s
6.Fernando AlonsoAlpine F1 Team+42.879s
7.Lando NorrisMcLaren F1 Team+52.026s
8.Esteban OconAlpine F1 Team+56.959s
9.Daniel RicciardoMcLaren F1 Team+60.372s
10.Lance StrollAston Martin Aramco F1 Team+62.549s
11.Sebastian VettelAston Martin Aramco F1 Team+64.494s
12.Pierre GaslyScuderia AlphaTauri+65.448s
13.Alexander AlbonWilliams Racing+68.565s
14.Valtteri BottasAlfa Romeo F1 Team+76.666s
15.Mick SchumacherHaas F1 Team+80.394s
16.Guanyu ZhouAlfa Romeo F1 Team+6 ronden
17.Nicholas LatifiWilliams RacingDNF
18.Kevin MagnussenHaas F1 TeamDNF
19.Charles LeclercScuderia FerrariDNF
20.Yuki TsunodaScuderia AlphaTauriDNF



Dit artikel werd gepubliceerd door Rutger Vanhee in Formule 1 op zondag 24 juli 2022.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons