van der Horst

GP Rusland: Hamilton wint na late regenbui

Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton (Mercedes) heeft zijn honderdste F1-race gewonnen in Sotsji. De Brit kwam in de slotfase van de race op het juiste moment binnen voor regenbanden en kon zo landgenoot Lando Norris (McLaren) van z'n eerste zege houden. Max Verstappen (Red Bull) reed vanaf de laatste plaats naar de tweede plek, terwijl Ferrari-rijder Carlos Sainz derde werd.
Lando Norris maakte een goede start vanaf de pole positie, maar door het lange rechte stuk tot de eerste remzone kon Carlos Sainz slipstreamen en de eerste positie overnemen. Norris volgde op P2 terwijl George Russell (Williams) zijn derde plek kon behouden. Lance Stroll (Aston Martin) maakte een hele goede start door op te schuiven van P7 naar P4. De Canadees werd gevolgd door Fernando Alonso (Alpine) en Daniel Ricciardo (McLaren). Pas daarna volgde Lewis Hamilton in zevende stelling. Sergio Perez (Red Bull), Esteban Ocon (Alpine) en Sebastian Vettel (Aston Martin) sloten de top tien af. Maar in bocht elf slaagde Ricciardo erin om de vijfde plek van Alonso over te nemen en kon Kimi Raikkonen (Alfa Romeo) Vettel inhalen in een plaatsje in de top tien bemachtigen.

Hamilton raakte in de tweede ronde voorbij Alonso om P6 over te nemen. Eén ronde later volgde Perez diens voorbeeld waardoor Alonso naar de achtste plek verwezen werd. Achteraan maakten Valtteri Bottas (Mercedes) en Max Verstappen enkele plaatsen goed. In ronde zes kon onze noorderbuur Bottas zelfs inhalen.

Lando Norris - McLaren
Lando Norris - McLaren
Al in ronde twaalf kwam Stroll als eerste de pits binnen. Hij viel terug van P4 naar P15. Norris slaagde er ondertussen in om de leiding van Sainz over te pakken. Door de pitstop van Stroll besloot Russell ook binnen te komen, terwijl Sainz een ronde later hetzelfde deed. Russell kwam achter Stroll de baan op, terwijl een iets tragere stop van Sainz ervoor zorgde dat de Spanjaard nog net voor Stroll op de baan kwam.

Verstappen was er ondertussen in geslaagd om tot op een vijftal seconden van Hamilton te naderen. Wanneer Ricciardo op het einde van ronde 23 echter zijn pitstop maakte en Hamilton vrije baan had, vergrootte dat verschil terug.

Drie ronden later doken zowel Hamilton als Verstappen de pits binnen, Norris volgde hun voorbeeld twee ronden later. Hamilton maakte ondertussen verschillende posities goed met zijn verse banden waardoor - eens iedereen zijn stop afgewerkt had - Norris aan de leiding reed, gevolgd door Hamilton, Sainz, Ricciardo, Perez, Verstappen, Alonso, Stroll, Russell en Ocon. Leclerc maakte nog drie plaatsen goed waardoor hij opschoof naar P8, en Perez slaagde erin om voor Ricciardo te raken. Dat is het moment dat het licht begon te regenen. De ene rijder had meer vertrouwen dan de andere en Perez raakte ook voorbij Sainz om de derde plek over te nemen.

Norris ging even van de baan maar kon nog net Hamilton achter zich houden. Verschillende rijders besloten binnen te komen voor regenbanden, maar zowel Norris als Hamilton bleven op slicks rijden. In ronde 49 werd Hamilton binnengeroepen voor regenbanden, McLaren liet Norris de keuze maar hij bleef buiten. Dat bleek uiteindelijk de verkeerde beslissing. Het begon hard te regenen en twee ronden later ging Norris van de baan waardoor Hamilton probleemloos de eerste plek kon overnemen. Norris slenterde naar de pits en zakte terug naar P8.

Max Verstappen - Red Bull
Max Verstappen - Red Bull
Eens iedereen overgeschakeld was op regenbanden werd duidelijk wie op de juiste momenten binnen was gekomen. Verstappen was plots tweede, gevolgd door Sainz en Ricciardo. Bottas, die voor de regen veertiende was, reed in vijfde stelling. In de laatste ronde kon Norris nog voorbij Raikkonen raken om uiteindelijk als zevende over de lijn te komen, als driver of the day en met de snelste ronde van de race.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Rusland 2021

#RijderTeamResultaat
1.Lewis HamiltonMercedes1:30:41.001
2.Max VerstappenRed Bull Racing Honda+53.271s
3.Carlos SainzFerrari+62.475s
4.Daniel RicciardoMcLaren Mercedes+65.607s
5.Valtteri BottasMercedes+67.533s
6.Fernando AlonsoAlpine F1 Team+81.321s
7.Lando NorrisMcLaren Mercedes+87.224s
8.Kimi RaikkonenAlfa Romeo Racing Ferrari+88.955s
9.Sergio PérezRed Bull Racing Honda+90.076s
10.George RussellWilliams Mercedes+100.551s
11.Lance StrollAston Martin Cognizant F1 Team+106.198s
12.Sebastian VettelAston Martin Cognizant F1 Team+1 ronde
13.Pierre GaslyScuderia AlphaTauri Honda+1 ronde
14.Esteban OconAlpine F1 Team+1 ronde
15.Charles LeclercFerrari+1 ronde
16.Antonio GiovinazziAlfa Romeo Racing Ferrari+1 ronde
17.Yuki TsunodaScuderia AlphaTauri Honda+1 ronde
18.Nikita MazepinHaas+2 ronden
19.Nicholas LatifiWilliams MercedesDNF
20.Mick SchumacherHaasDNFSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Rutger Vanhee in Formule 1 op zondag 26 september 2021.
  • MF Racing

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons