van der Horst

GP Spanje: Verstappen aan het feest na opgave Leclerc

Max Verstappen - Red Bull RB18
Max Verstappen - Red Bull RB18
De Formule 1 heeft een nieuwe WK-leider na de Grote Prijs van Spanje. Regerend wereldkampioen Max Verstappen (Red Bull Racing) profiteerde van problemen bij Ferrari-rijder Charles Leclerc om zowel de overwinning in Barcelona als de leiding in de tussenstand cadeau te krijgen. Sergio Perez (Red Bull Racing) en George Russell (Mercedes) stonden mee op het podium.
Een - ondertussen bijna ouderwets - duel tussen Charles Leclerc en Max Verstappen leek op stapel te staan toen de lichten op het circuit van Catalonië werden gedoofd. Dat leek in eerste instantie ook zo, maar al snel kwam er een eerste plotwending: zowel Verstappen als Ferrari-luitenant Carlos Sainz schoven van de baan in de Repsol-bocht.

Vrij spel dus voor Leclerc, maar de F1-goden hadden nog meer verrassingen in gedachten. Even voor halfweg sloeg paniek toe in de pitgarage van Ferrari, want de Monegaskische kampioenschapsleider verloor motorvermogen. De opgave en een catastrofale nulscore waren het gevolg. Plots bevond George Russell (Mercedes) zich in de spits van het peloton, met een gefrustreerde Max Verstappen en Sergio Perez achter zich.
Mercedes sterk
George Russel - Mercedes W13
George Russel - Mercedes W13
Mede door DRS-problemen bij Verstappen slaagde de Brit erin om de Red Bulls even achter zich te houden, maar echt strijden voor de overwinning was onbegonnen werk. De Nederlandse regerende wereldkampioen won dus in Spanje, voor Perez en Russell. Een tweede podiumplaats voor de kersverse Mercedes-rijder, maar vooral een hoopgevende prestatie voor de tot nog toe tegenvallende W13.

Daarachter tikten Carlos Sainz en Lewis Hamilton (Mercedes) aan op de vierde en de vijfde plaats, nadat ook de zevenvoudige kampioen in de openingsfase was teruggevallen door een contact met Kevin Magnussen (Haas). De vierde plaats leek binnen handbereik, maar de Mercedes moest in de slotronden inhouden om niet zonder benzine te vallen.

Achter de drie topteams waren de overige punten in Barcelona voor Valtteri Bottas (Alfa Romeo), Esteban Ocon (Alpine), Lando Norris (McLaren), Fernando Alonso (Alpine) en Yuki Tsunoda (Alpha Tauri).

De Formule 1 trekt dus met een nieuwe WK-leider naar de Grote Prijs van Monaco, waar Charles Leclerc volgende week in eigen land op zoek zal gaan naar revanche. Zowel voor de opgave vandaag, als voor de pech die hij er de afgelopen jaren te verduren kreeg...

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Spanje 2022

#RijderTeamResultaat
1.Max VerstappenRed Bull Racing1:37:20.475
2.Sergio PérezRed Bull Racing+13.072s
3.George RussellMercedes-AMG F1 Team+32.927s
4.Carlos Sainz Jr.Scuderia Ferrari+45.208s
5.Lewis HamiltonMercedes-AMG F1 Team+54.534s
6.Valtteri BottasAlfa Romeo F1 Team+59.976s
7.Esteban OconAlpine F1 Team+75.397s
8.Lando NorrisMcLaren F1 Team+83.235s
9.Fernando AlonsoAlpine F1 Team+1 lap
10.Yuki TsunodaScuderia AlphaTauri+1 lap
11.Sebastian VettelAston Martin Aramco F1 Team+1 lap
12.Daniel RicciardoMcLaren F1 Team+1 lap
13.Pierre GaslyScuderia AlphaTauri+1 lap
14.Mick SchumacherHaas F1 Team+1 lap
15.Lance StrollAston Martin Aramco F1 Team+1 lap
16.Nicholas LatifiWilliams Racing+2 laps
17.Kevin MagnussenHaas F1 Team+2 laps
18.Alexander AlbonWilliams Racing+2 laps
19.Guanyu ZhouAlfa Romeo F1 TeamDNF
20.Charles LeclercScuderia FerrariDNF


Foto's: Oracle Red Bull Racing, Mercedes-AMG Petronas Motorsport



  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons