van der Horst

GP2: Monaco: Bird wint na chaotische start – Cecotto Jr uitgesloten van sprintrace (+ Video)

Sam Bird - Russian Time
Sam Bird - Russian Time
De start van de GP2 race op het smalle circuit van Monaco verliep behoorlijk chaotisch. Cecotto Jr had zijn zenuwen weer niet onder controle en mispakte zich volledig in zijn remmanoeuvre voor Sainte-Dévote. Een monsterbotsing waarin niet minder dan 15 wagens betrokken waren het gevolg waarna de race voor een uur stilgelegd werd om puin te ruimen. Zeventien wagens konden uiteindelijk de race verder te zetten en nadat Evans even van de koppositie mocht proeven, was het Sam Bird die de leiding overnam en met ogenschijnlijk gemak naar de overwinning reed. Na de race besloot de organisatie om Johnny Cecotto startverbod te geven voor de sprintrace morgen.
Crash start race 1 GP2 Monaco 2013
Crash start race 1 GP2 Monaco 2013
Ook de wagen van latere winnaar Sam Bird werd tijdens de crash beschadigd, maar de organisatie liet de teams toe de wagens trachten te herstellen en opnieuw aan de start te brengen, weliswaar achter de rijders die ontsnapten aan de carambolage. Johnny Cecotto Jr, die zich dit jaar al een slechte reputatie opbouwde na verschillende incidenten, lag aan de basis van het ongeluk. Cecotto, die van op de pole vertrok, zag Evans een betere start nemen en wanneer ook Leimer langszij kwam, ging de Venezolaan  veel te laat in de remmen en sleurde zijn tegenstander van de baan. In het geharrewar dat ontstond werden niet minder dan 15 andere rijders meegesleurd in de monstercrash. Ook Frijns was een van de slachtoffers en zag zijn wedstrijd vroegtijdig beëindigd. Na de race besloot de organisatie om Cecotto Jr uit te sluiten van deelname aan de race van morgen voor zijn aandeel in de crash.

Mitch Evans - Arden International
Mitch Evans - Arden International
Wanneer de wagens een uur later terug op de piste verschenen, besloot de organisatie om de start achter de safety car te geven om verdere problemen te vermijden. Mitch Evans was opnieuw het snelst weg met Sam Bird in zijn spoor. Deze laatste was duidelijk sneller, maar kon niet voorbij de leider tot deze vroegtijdig de pits opzocht om zijn super soft banden te laten wisselen. Bird nam de leiding, pitte veel later en won de race met een comfortabele voorsprong van 22 seconden. Juist een jaar geleden won Bird ook al in de straten van Monaco, maar dan in de Formule Renault 3.5.

Sam Bird
Sam Bird
Ook Ceccon was dankzij een snellere pitstop voorbij Evans geraakt en werd tweede voor de Brit. Vlak daarachter pakte Felipe Nasr de vierde plaats, voor James Calado en Stefano Coletti die aan een zesde plaats voldoende had om zijn leidersplaats in het kampioenschap te behouden. Rene Binder eindigde na een straffe remonte als zevende terwijl Quaife-Hobbs dankzij zijn achtste plaats morgen van op de pole voor de tweede race mag starten.

Uitslag hoofdrace GP2 Series Monaco 2013

01. Sam Bird (Russian Time)
02. Kevin Ceccon (Trident) op 22.0
03. Mitch Evans (Arden) op 23.2
04. Felipe Nasr (Carlin) op 23.4
05. James Calado (ART) op 29.5
06. Stefano Coletti (Rapax ) op 1:00.5
07. Rene Binder (Lazarus) op 1:02.4
08. Adrian Quaife-Hobbs (MP Motorsport) op 1:08.4
09. Stephane Richelmi (DAMS ) op 1:12.1
10. Daniël de Jong (MP Motorsport) op 1:22.4
11. Tom Dillmann (Russian Time) op 1:29.3
12. Jon Lancaster (Hilmer) op 1 ronde
13. Simon Trummer (Rapax) op 1 ronde
14. Jake Rosenzweig (Addax) op 1 ronde
15. Sergio Canamasas (Caterham ) op 2 ronden
16. Daniel Abt (ART) op 2 ronden



Foto's: Racing International Photography



  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons