van der Horst

GP2: Spanje: Robin Frijns is weer terug aan de top

Podium race 1 Spanje 2013
Podium race 1 Spanje 2013
Na een tegenvallend debuut in de GP2-klasse bij de races in Bahrein heeft Robin Frijns vandaag zijn uitzonderlijke klasse opnieuw bewezen door de eerste race in het kader van de GP van Spanje te winnen. Frijns schenkt alzo ook een eerste zege aan het Duitse Hilmer Motorsport dat dit jaar de GP2-klasse vervoegde. Felipe Nasr en Jolyon Paler vervoegden de snelle Nederlander op het podium. Dankzij een vijfde plaats behoudt Coletti de leiding in het kampioenschap.
Robin Frijns voert het veld aan
Robin Frijns voert het veld aan
Frijns startte vanop de achtste plaats en won onmiddellijk twee plaatsen wanneer Leimer en Calado mekaar van de sokken reden. Frijns was een van de eersten om de pits op te zoeken voor de verplichte stop. Er deden zich ondertussen verscheidene aanrijdingen voor waarbij onder meer de poleman Marcus Ericsson moest opgeven. Frijns lag nu vierde, maar de drie wagens voor hem moesten nog pitten en wanneer dat gebeurde, nam de Nederlander de kop van de race en controleerde zijn voorsprong tot aan het einde van de wedstrijd. Net als vorig jaar, met Giedo Van Der Garde, wint dus wederom een Nederlander de eerste race van het weekend in Spanje.

Stéphane Richelmi vs Felipe Nasr
Stéphane Richelmi vs Felipe Nasr
Felipe Nasr werd uiteindelijk tweede na een hevig gevecht met Stéphane Richelmi waarbij de wagens van beide rijders met elkaar in contact kwamen. Nasr gokte verkeerd door laat te pitten en viel ver terug, maar vocht zich terug tot vooraan in het veld; door zijn tweede plaats in de race wordt hij ook tweede in het kampioenschap. De laatste podiumplaats was voor de teamgenoot van Nasr, Jolyon Palmer die een sterk opkomende Dillmann moest afweren totdat de Fransman bij een inhaalpoging rechtdoor ging. Dillmann had toen al bewogen race achter de rug;  hij zag eerst Berthon over zijn achterwiel de lucht ingaan waarna hij in een gevecht om de tweede plaats j door Richelmi naast de baan gedrukt werd, wegzakte maar nog voorbij Coletti en Lancaster raakte om vervolgens in de fout te gaan bij zijn poging Nasr de tweede plaats te ontfutselen. Jon Lancaster maakte een goede comeback en pakte de vierde plaats voor Stefano Coletti, die daarmee zijn leidersplaats in het kampioenschap verstevigde.

Start race 1 Spanje
Start race 1 Spanje
Na de race verloor Palmer echter zijn podiumplaats wegens een 20 seconden penalty voor het van de baan duwen van Bird. Palmer werd alzo tiende en Lancaster klom op het laagste trapje van het podium. Bird zelf kreeg ondanks zijn opgave ook een straf voor het aantikken van Ericsson en verliest vijf plaatsen op de grid bij de race op zondag. Ook Berthon werd naar het eind van de grid verwezen voor zijn aandeel in de crash met Canamasas en Dillmann.

Uitslag GP2 hoofdrace Spanje 2013

Robin Frijns
Robin Frijns
01. Robin Frijns (Hilmer)
02. Felipe Nasr (Carlin) op 3.316
03. Jon Lancaster (Hilmer) op 12.609
04. Stefano Colett (Rapax) op 13.329
05. Tom Dillmann (Russian Time) op 14.325
06. Alexander Rossi (Caterham) op 17.160
07. Kevin Ceccon (Trident) op 17.504
08. Johnny Cecotto (Arden) op 24.813
09. Rio Haryanto (Addax) op 32.0
10. Jolyon Palmer (Carlin) op 12.290 + penalty 20 s.

Stand in het kampioenschap

1. Coletti: 76 punten
2. Nasr: 66 punten
3. Leimer: 54 punten.
4. Bird: 33 punten
5. Frijns: 25 punten

Foto's: Georges De CosterSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Circuit Internationaal op zaterdag 11 mei 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Grote Prijs van Spanje.
  • Shopa

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons