van der Horst

GP3: België: Emil Bernstorff en Luca Ghiotto winnen geanimeerde races

Luca Ghiotto - Trident
Luca Ghiotto - Trident
De GP3-rijders zorgden voor spektakel op het circuit van Spa-Francorchamps, de twee races stonden bol van de incidenten met heel wat neutralisaties als gevolg. De Formule 3-kampioen Esteban Ocon (ART GP) kwam zaterdag als eerste over de lijn, maar verloor wat later zijn zege weer toen bleek dat hij te snel gereden had tijdens de virtuele safety car procedure. Ocon verhuisde naar de tweede plaats en Emil Bernstorff (Arden) werd tot winnaar uitgeroepen. In de sprintrace op zondagmorgen moest de race tweemaal geneutraliseerd worden en legden de deelnemers een groot deel van de race af achter de safety car. Leider in de puntenstand, de Italiaan Luca Ghiotto (Trident) werd de winnaar van het tweede treffen voor Ocon.
Start race 1
Start race 1
Luca Ghiotto vertrok zaterdag vanop de pole maar verloor bij de start twee plaatsen aan Emil Bernstorff et Kevin Ceccon (Arden). Ghiotto ging al snel weer voorbij Ceccon maar werd met 5 seconden straftijd bedacht voor het aantikken van zijn tegenstander. In de tweede ronde was het al prijs, Jann Mardenborough (Carlin) ging van de baan bij het aansnijden van de Raidillon waarop de race geneutraliseerd werd met het virtuele safety car systeem. Het zou niet de laatste maal zijn, nog tweemaal werd de wedstrijd alzo geneutraliseerd, eerst nadat  Beitske Visser (Trident) was stilgevallen op de baan en daarna nogmaals na een aanrijding tussen Sandy Stuvik (Status GP) en Mathéo Tuscher (Jenzer Motorsport).

Esteban Ocon - ART GP
Esteban Ocon - ART GP
Ocon kon maximaal profiteren van de herstarts en rukte op, voorbij Bernstorff en Ghiotto. De Italiaan zou nog een plaats verliezen aan de Duitser maar werd door zijn straftijd uiteindelijk slechts als zesde geklasseerd. De laatste podiumplaats ging alzo naar Marvin Kirchhöfer (ART GP). Na de race werd het klassement onderuit gehaald door enkele straffen. Ocon verloor de zege aan Bernstorff voor het niet respecteren van de maximumsnelheid onder de safety car procedure, Jimmy Eriksson (Koiranen GP) kreeg 20 seconden straf voor een valse start en zakt weg van de vijfde plaats buiten de top tien.

Aleksander Bosak - Arden International
Aleksander Bosak - Arden International
In de sprintrace op zondag was het de beurt aan de reële safetycar om tweemaal uit te rukken. Aleksander Bosak (Arden), door het omgekeerde gridsysteem vanop de pole gestart, verloor in het begin van de race al snel enkele plaatsen en kreeg in de derde ronde bij het aansnijden van Blanchimont een klapband waardoor hij hard in de barriers belandde. Een losgekomen wiel raakte de wagen van Matthew Parry (Koiranen GP), die wat verder zijn gehavende wagen aan de kant moest zetten. De race was nog maar net herstart of Kirchhöfer en Fuoco raakten elkaar in Combes waarbij beide wagens de strijd moesten staken. Gezien er heel wat brokstukken op de baan lagen werd de race nogmaals geneutraliseerd met een safety car procedure.

Matthew Parry - Koiranen GP
Matthew Parry - Koiranen GP
Ocon was vlak na de start opgerukt naar de tweede plaats maar werd na de herstart van de race verrast door Ghiotto, die dan de achtervolging inzette op de leider Alex Palou (Campos Racing). Een ronde later ging de Italiaan voorbij de Spanjaard en was de derde zege van het jaar binnen voor Ghiotto. Palou zou het podium niet halen want ook Ocon, Alfonso Celis Jr (ART GP) en Mathéo Tuscher (Jenzer) gingen hem op het einde van de race nog voorbij.

Foto's: GP3 Series & Racing International Photography
   • St. Paul

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons