van der Horst

Groot-Brittannië: Zelfs straf kan Hamilton niet stoppen

Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton heeft de Grote Prijs van Groot-Brittannië gewonnen. De Mercedes-rijder tikte in de eerste ronde Red Bull-rivaal Max Verstappen van de baan - die zwaar crashte - waardoor de wedstrijd stil gelegd werd. Niettegenstaande tien seconden straftijd kon Hamilton nog net de zege afsnoepen van Ferrari-rijder Charles Leclerc. De derde podiumplek ging naar Valtteri Bottas (Mercedes).
Iedereen startte de race op het medium rubber, met uitzondering van Sergio Perez (Red Bull) die vanuit de pitlane startte met harde banden. Aangezien quasi iedereen op dezelfde strategie zat, moest het verschil op de baan gemaakt worden. Bij de start kon Verstappen zijn pole verzilveren, al was het in elke bocht zij aan zij rijden met Hamilton. Toen het duo in Copse aankwam, liet Verstappen net voldoende ruimte voor Hamilton, maar de Brit ging zelf ietsje te wijd waardoor hij het rechter achterwiel van Verstappen aantikte. Onze noorderbuur vloog zijdelings de bandenmuur in en moest naar het ziekenhuis voor controle. Charles Leclerc kwam hierdoor aan de leiding, net voor de safety car de baan op kwam.

Eén ronde later werd er met rood gezwaaid aangezien de bandenmuur moest hersteld worden. Bij de stilstaande herstart kon Leclerc zijn eerste plek behouden, voor Hamilton, Norris (McLaren) en Bottas. Sebastian Vettel (Aston Martin), die zevende was, spinde tijdens zijn strijd met Fernando Alonso (Alpine) en viel terug naar de laatste plaats.

Voorin werd er niet van positie gewisseld tot aan de pitstops. Norris had een trage stop en verloor daardoor zijn derde plaats aan Bottas. Hamilton, die tien seconden straftijd gekregen had voor het incident met Verstappen, viel terug naar de vierde plek. Hij kon vrij snel Norris inhalen en toen hij bij teamgenoot Bottas geraakt was, kreeg de Fin het bevel om de regerende wereldkampioen voor te laten. De thuisrijder had toen nog twaalf ronden om Leclerc in te halen, die op dat ogenblik ruim acht seconden voorsprong had.

Hamilton zette de ene snelste ronde na de andere neer en naderde ongeveer één seconde per ronde. In de vijftigste ronde ging de Brit dan, in dezelfde bocht waar hij Verstappen eraf getikt had, voorbij Leclerc. Onder luid gejuich maakte Hamilton de laatste twee en een halve ronde nog af alvorens hij als winnaar over de streep kwam. Red Bull kon enkel Sergio Perez, die buiten de punten reed, een extra pitstop laten maken om de snelste ronde van Hamilton af te nemen. Hamilton zit zo terug helemaal in de titelstrijd met acht punten achterstand op Verstappen.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Groot-Brittannië 2021

#RijderTeamResultaat
1.Lewis HamiltonMercedes1:58:23.284
2.Charles LeclercFerrari+3.871s
3.Valtteri BottasMercedes+11.125s
4.Lando NorrisMcLaren Mercedes+28.573s
5.Daniel RicciardoMcLaren Mercedes+42.624s
6.Carlos SainzFerrari+43.454s
7.Fernando AlonsoAlpine F1 Team+72.093s
8.Lance StrollAston Martin Cognizant F1 Team+74.289s
9.Esteban OconAlpine F1 Team+76.162s
10.Yuki TsunodaScuderia AlphaTauri Honda+82.065s
11.Pierre GaslyScuderia AlphaTauri Honda+85.327s
12.George RussellWilliams Mercedes+1 ronde
13.Antonio GiovinazziAlfa Romeo Racing Ferrari+1 ronde
14.Nicholas LatifiWilliams Mercedes+1 ronde
15.Kimi RaikkonenAlfa Romeo Racing Ferrari+1 ronde
16.Sergio PérezRed Bull Racing Honda+1 ronde
17.Nikita MazepinHaas+1 ronde
18.Mick SchumacherHaas+1 ronde
19.Sebastian VettelAston Martin Cognizant F1 TeamDNF
20.Max VerstappenRed Bull Racing HondaDNF

Foto: Mercedes-AMG Petronas



Dit artikel werd gepubliceerd door Rutger Vanhee in Formule 1 op zondag 18 juli 2021.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons