van der Horst

Gulf 12H: Prototypes voorlopig heer en meester

Graff - Ligier JSP3
Graff - Ligier JSP3
De Ligier LMP3's domineren voorlopig de zevende editie van de Gulf 12 Hours, de dubbele wedstrijd over zes uren in de Verenigde Arabische Emiraten te Abu Dhabi. Na hun debuut vorig seizoen, zijn de LMP3-protoypes weer van de partij, mét de zegen van de ACO ditmaal. Na afloop van de eerste dag prijken de Ligier's bovenaan de tijdstabellen, daarbij de volledige top drie monopoliserend. De eer van de eerste GT kwam op naam van het trio Broniszewski/Rigon/Molina in hun Ferrari 488 GT3, de winnaars van de voorbije twee edities.
Andrea Piccini
Andrea Piccini
De eerste training, verreden onder een aangename winterzon, was een kolfje naar de hand van de Ultimate Ligier van Lahaye/Lahaye/Hériau. Zij hielden de Kessel Ferrari 488 van Schiavoni/Piccini/Pianezzola en de Graff Ligier van Burdon/Wei/Capo/Gauvin af - één van de drie prototypes die de Gulf 12 Hours met vier rijders op één wagen aanvatten. Tweemaal was er een rode vlag-situatie, één korte onderbreking en eentje van ca. een halfuur nadat de GDL Racing Lamborghini #70 flinke schade opliep aan de achterkant wegens een crash. Het team vertelde aan Autosport.be echter dat de wagen tegen morgen terug rijklaar moet zijn.

Kessel Racing - Ferrari 488 GT3
Kessel Racing - Ferrari 488 GT3
De #70 Lamborghini kwam na zijn crash niet meer aan rijden toe op donderdag en bij de  tweede training, gehouden op een door kunstlicht verlichte piste, leek op pure rondetijd, het rijk van de GT's uit. De Graff Racing Ligier met startnummer 1 nam ditmaal de bovenhand, voor de merkgenoten van Ultimate en United Autosports (#24). Kessel Racing was zoals gemeld eerste GT, de Attempto Lamborghini 99 strandde op P5.

MRS GT Racing - Porsche 991 GT3
MRS GT Racing - Porsche 991 GT3
Glenn Van Parijs nam de hele eerste sessie voor zijn rekening en klokte een puike 2:16.269 in de MRS GT-Racing Porsche 991 GT3 Cup - goed voor de eerste plaats in de klasse. "Ik had me goed voorbereid", lichtte de Limburger toe aan Autosport.be. "Ik reed al heel wat rondjes op simulator, onder meer die in Delft. Het is altijd wat aanpassen op circuit, maar alles verliep vlot. De Pirelli's zijn eveneens wat aanpassen, omdat ik altijd gereden heb met Michelin's, maar het is nu ook weer niets wereldschokkends. De laatste sector is best moeilijk, technisch, maar ik voel me op mijn gemak in de wagen. De overstap naar de Mk. 2-versie van de 991 Cup is wel wat aanpassen, maar de wagen is natuurlijk herkenbaar. Je merkt echt wel het extra koppel dat de nieuwe motor geeft."

--- Uitslag Vrije Training 1 Gulf 12 Hours 2017 (pdf) ---
--- Uitslag Vrije Training 2 Gulf 12 Hours 2017 (pdf) ---

Foto's: Martijn Wouters

 


Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Circuit Internationaal op donderdag 14 december 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Gulf 12 Hours.
  • Footprints

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons