van der Horst

Gulf 12H: Mercedes GruppeM klopt WRT

GruppeM Mercedes - Engel/Stolz/Grenier
GruppeM Mercedes - Engel/Stolz/Grenier
Mercedes triomfeert in Abu Dhabi. De overwinning tijdens de laatste manche van de Intercontinental GT Challenge was voor de AMG van GruppeM, bestuurd door Maro Engel, Mikael Grenier en Luca Stolz, de titel was voor een andere Mercedes-rijder: Jules Gounon. WRT strandde met de BMW M4 GT3 van Dries Vanthoor, Nick Yelloly en Valentino Rossi op een dozijn seconden van de winnaars.
Haas RT Audi - Knauf/Servais/Guilvert/Panu
Haas RT Audi - Knauf/Servais/Guilvert/Panu
Gezien de inspanningen die beide merken hadden gedaan om verschillende sterke teams aan de start te krijgen, stond het in de sterren geschreven dat de Gulf 12 Hours 2023 zou uitdraaien op een duel tussen BMW en Mercedes. Alleen in de openingsfase konden andere merken even de schijn hoog houden, zoals Audi met de R8 LMS van het semi-Belgische Haas RT (Gregory Guilvert-Miika Panu-Xavier Knauf-Gregory Servais).

Mercedes-AMG Team 2 Seas - Mercedes-AMG GT3
Mercedes-AMG Team 2 Seas - Mercedes-AMG GT3
Nadien trok Mercedes het laken naar zich toe, eerst met het exemplaar van 2 Seas Motorsport (Jules Gounon-Maxi Götz-Fabian Schiller) die zich halfweg in de spits van het peloton had genesteld. In de tweede helft van de wedstrijd was die eer weggelegd voor de AMG van Maro Engel, Mikael Grenier en Luca Stolz, onder meer omdat de voormalige leiders tijdens een neutralisatie nieuwe remmen lieten monteren.

WRT BMW - Vanthoor/Rossi/Yelloly
WRT BMW - Vanthoor/Rossi/Yelloly
Niets of niemand kon de #99 nog wat in de weg leggen. WRT haalde nog alles uit de kast met sprinter Dries Vanthoor, die tot op minder dan tien seconden naderde maar in zijn jacht te vaak de limieten van het circuit had overschreden. Een tijdstraf van vijf seconden was er te veel aan. Het Belgische team had eerder al de andere M4 GT3 (Charles Weerts-Sheldon van der Linde-Philipp Eng) uit de voorposten verloren door problemen met de uitlaat.

Mercedes boven dus op het Yas Marina Circuit, want het Duitse merk is ook meteen constructeurskampioen in de Intercontinental GT Challenge, bovenop de rijderstitel van Jules Gounon. 2 Seas Motorsport (Jules Gounon-Maxi Götz-Fabian Schiller) pakte de bronzen medaille.
Am voor Pro-Am
Optimum McLaren - Bell/Radcliffe/Millroy
Optimum McLaren - Bell/Radcliffe/Millroy
Opvallend: de vijfde plaats in het algemene klassement was weggelegd voor de winnaars in de Am-categorie. De Porsche van Car Collection bestuurd door Joel Sturm, Dustin Blattner en Constantin Dressler, deed beter dan de beste Pro Am-bolide. Dat was de McLaren 720s GT3 van Optimum Motorsport, met aan de knoppen fabrieksrijder Rob Bell, Mark Radcliffe en Ollie Millroy.

Haas RT viel met zijn Audi R8 LMS uiteindelijk net naast het podium van de amateurcategorie.

Nieuws over de editie 2024 van de Gulf 12 Hours leest u binnenkort op Autosport.be. Wel staat al vast dat de wedstrijd geen deel meer zal uitmaken van SRO's Intercontinental GT Challenge en teruggrijpt naar een Pro Am-formule.

--- Uitslag Gulf 12 Hours 2023 (pdf) ---

Foto's: Martijn WoutersDit artikel werd gepubliceerd door Gregory Deguelde in Intercontinental GT Challenge op zondag 10 december 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Gulf 12 Hours.
  • Belgian Truck GP

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons