van der Horst

Hockenheim: Audi op pole met Patrick Tambay - Dramatische start voor Mercedes

Wittmann - Tambay - da Costa
Wittmann - Tambay - da Costa
Adrien Tambay vertrekt morgen vanuit pole position voor de eerste wedstrijd van het Deutsche Tourenwagen Meisterschaft seizoen 2014. De Fransman houdt hiermee de drie BMW's van Wittmann, Spengler en Da Costa achter zich. Maxime Martin start zijn eerste DTM race ooit van op de veertiende positie. Mercedes kende zijn slechtste kwalificatie ooit, Gary Paffet was de beste vertegenwoordiger van het merk met de ster met een vijftiende tijd.
Bruno Spengler - BMW M4 DTM
Bruno Spengler - BMW M4 DTM
De eerste kwalificatie van het nieuwe DTM-seizoen begon meteen met een opdoffer voor Mercedes. Was 2013 al geen goed jaar, 2014 begint zo waar nog slechter. De vijf rijders die na Q1 werden geëlimineerd reden allemaal met een Mercedes. Tussen deze rijders die eruit lagen bevonden zich enkele grote namen waaronder de kampioen van 2010 Paul di Resta, Robert Wickens en Christian Vietoris. Ex-Forumule 1-piloot Vitaly Petrov mag voor zijn debuut morgen als laatste vertrekken. 

In Q2 zagen we een mooie gelijke stand tussen Audi en BMW. Van de tien rijders die nu mochten gaan douchen waren er vier van Audi en vier van BMW. Audi palmde wel de top drie in met Miguel Molina, Edoardo Mortara en Adrien Tambay. Titelverdediger Mike Rockenfeller lag er uit met pas een 11de tijd. Onze landgenoot Maxime Martin start morgen vanop een redelijke 14de startplaats in zijn BMW. Nico Müller was 13de en zo was António Félix da Costa de enige nieuweling die Q3 haalde. De overige twee geëlimineerden waren de overgebleven Mercedes rijders met Gary Paffett slechts als 15de. Met zeven wagens bij de laatste negen gekwalificeerden is dit de slechtste kwalificatie in de rijke DTM geschiedenis van Mercedes. 
 
Adrien Tambay - Audi RS5 DTM
Adrien Tambay - Audi RS5 DTM
In het derde en laatste deel van de kwalificatie namen dus vier Audi’s het op tegen vier BMW’s. De snelste tijd ging naar de Audi van Adrien Tambay maar toch staat BMW quasi even sterk met Marco Wittmann, Bruno Spengler en António Félix da Costa in de top vier. De Portugees, die bij een peiling naar de succesvolste nieuweling als laatste stond, verraste vriend en vijand en haalde bij zijn debuut de tweede startrij. De posities vijf tot en met acht gaan naar Mattias Ekström, Miguel Molina, Edoardo Mortara en Martin Tomczyk. 
 

Uitslag kwalificatie Hockenheim:

Q3
1. Adrien Tambay (Audi - Abt Sportsline)
2. Marco Wittmann (BMW - Team RMG)
3. Bruno Spengler (BMW - Team Schnitzer)
4. António Félix Da Costa (BMW - Team MTEK)
5. Mattias Ekström (Audi - Abt Sportsline)
6. Miguel Molina (Audi - Abt Sportsline)
7. Edoardo Mortara (Audi - Abt Sportsline)
8. Martin Tomczyk (BMW - Team Schnitzer)
 
Q2
9. Timo Glock (BMW - Team MTEK)
10. Timo Scheider (Audi - Team Phoenix)
11. Mike Rockenfeller (Audi - Team Phoenix)
12. Augusto Farfus (BMW - Team RBM)
13. Nico Müller (Audi - Team Rosberg)
14. Maxime Martin (BMW - Team RMG)
15. Gary Paffett (Mercedes - HWA Team)
16. Pascal Wehrlein (Mercedes - HWA Team)
17. Joey Hand (BMW - Team RBM)
18. Jamie Green (Audi - Team Rosberg)
 
Q1
19. Paul di Resta (Mercedes - HWA Team)
20. Daniel Juncadella (Mercedes - Mücke Motorsport)
21. Robert Wickens (Mercedes - HWA Team)
22. Christian Vietoris (Mercedes - HWA Team)
23. Vitaly Petrov (Mercedes - Mücke Motorsport)

Foto's: DTM, BMW
 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in Deutsche Tourenwagen Masters op zaterdag 3 mei 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Hockenheim.
  • G&A Motors Motorsport

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons