van der Horst

Hockenheim: Scheider wint, Martin derde, Wehrlein kampioen

Pascal Wehrlein - HWA AG
Pascal Wehrlein - HWA AG
Timo Scheider boekte op de Hockenheimring zijn eerste zege in maar liefst vijf jaar. Het was geleden van Adria 2010 dat de kampioen van 2008 en 2009 in het DTM nog eens op de hoogste podiumplek mocht plaatsnemen. Onze landgenoot Maxime Martin vertrok vanuit pole en zou uiteindelijk derde worden, achter Jamie Green. De titelstrijd kende een enigszins teleurstellend slotakkoord, Pascal Wehrlein werd pas achtste maar met de drie overige kandidaten achter hem in het klassement was dat meer dan genoeg om vandaag al Marco Wittmann op te volgen.
Martin boekte tijdens de kwalificatie zijn tweede pole van het jaar met een ronde in 1:32.637. Hiermee liet de BMW-rijder de Audi's van Timo Scheider en Miguel Molina achter zich. De titelkandidaten bevonden zich een stuk lager op de tijdstabel met Mattias Ekström zevende, Edoardo Mortara negende en Wehrlein dertiende. Bruno Spengler, die als enige BMW-rijder nog een waterkansje op de titel had, reed de achttiende tijd. 

Start in Hockenheim
Start in Hockenheim
Bij de typische schermutselingen in de eerste ronde viel er al direct een belangrijk slachtoffer te noteren met Mortara. De Italiaan diende met schade onmiddellijk de pit in te komen voor een herstelling. Martin behield bij de start de leiding maar zou uiteindelijk toch Scheider moeten laten gaan. In de derde ronde botsten Gary Paffett en Miguel Molina en ook Augusto Farfus raakte betrokken bij het incident. Vanwege de vele brokstukken op de piste kwam de safety car de baan op, Mortara was alzo nog niet volledig uitgeteld. Toch mocht Wehrlein niet klagen, ook Ekström kende pech toen hij achterstevoren werd getikt door Robert Wickens.

De volgorde achter de safety car: Scheider, Martin, Green, Di Resta en Rockenfeller. Spengler, negende en mathematisch nog een kanshebber op de titel, kon men wat later ook van het kandidatenlijstje schrappen na een drive through penalty. Nadat het veld weer werd losgelaten haalde Green Martin in terwijl Wehrlein zich naar de elfde plaats knokte. In de twaalfde ronde was het definitief gedaan met Mortara's hoop, de Italiaan botste met Timo Glock en na een drive through penalty die hij kreeg voor het ongeval gaf hij op. 

Jamie Green, Timo Scheider en Maxime Martin
Jamie Green, Timo Scheider en Maxime Martin
Vooraan veranderde er niets meer terwijl zowel Wehrlein als Ekström stilaan opklommen. De Zweed zou uiteindelijk negende worden, ruimschoots onvoldoende. Wehrlein werd na een moeilijke wedstrijd achtste maar was hiermee toch de beste van de titelkandidaten geweest. De amper 20-jarige Duitser pakt zo de titel. Toch zal de zondagrace geen maat voor niks zijn. Bij de teams heeft RMG (Martin) nog een kansje om over HWA te wippen. Ook bij de merken is BMW er wiskundig nog niet zeker van Audi op te volgen. 

Uitslag race 1 Hockenheim

Foto's: DTM



Dit artikel werd gepubliceerd door Jonathan Haesaerts in Deutsche Tourenwagen Masters op zaterdag 17 oktober 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Hockenheim.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons