van der Horst

Hockenheim: Mattias Ekström wint na waanzinnige finales

Mattias Ekstrom - Audi S1 Supercar RX
Mattias Ekstrom - Audi S1 Supercar RX
De Zweed Mattias Ekström heeft de tweede wedstrijd van het WorldRX achter zijn naam geschreven en komt samen met de Noor Petter Solberg aan de kop van het klassement. Vooral de halve finales waren waanzinnig om volgen met als gevolg veel schade. Er rest de meccano’s een pak werk tegen komend weekend als het rallycross circus zal neerstrijken in Mettet voor de Belgische manche van het WK en de start van het EK.
Heikkinen voor Doran
Heikkinen voor Doran
We schreven het reeds eerder dat er dit seizoen rekening zal moeten worden gehouden met EKS, het team van Mattias Ekström die Toomas Heikkinen als ploegmaat kent in de Audi’s S1 Supercar. Reeds in de openingsmanche in het Portugese Montalegre was Ekström de beste tijdens de kwalificaties. Hij eindigde toen pas vierde in de halve finale en kon zodoende niet aantreden in de finale. Ploegmaat Toomas Heikkinen deed dit wel en werd in de finale derde na de Citroën DS 3 Supercar van Petter Solberg en de Audi A1 Supercar van Robin Larsson.

In de stomende heksenketel van Hockenheim werd afgelopen weekend in het kader van de DTM de tweede manche verreden en opnieuw waren de Audi’s van EKS oppermachtig tijdens de kwalificatiereeksen met een pole voor de Zweed Ekström en een derde plaats voor zijn Finse ploegmaat Toomas Heikkinen. Daartussen vonden we de VW Polo terug van spektakelman Johan Kristoffersson. Ook Janis Baumanis reed een schitterende kwalificatie en was de snelste Fordrijder binnen het team van RX Austria. Jeanney en Loeb waren de enigen die de finales haalden voor het Team Peugeot Hansen. De broertjes Hansen hadden pech en Timmy’s wagen werd zelfs door een uitslaande brand geteisterd. Nadien kon hij nog starten in de laatste kwalificatie, maar de wagen werd na deze reeks 17 kg te licht bevonden. Andere halve finalisten waren Solberg die in de laatste kwalificatie door de ophanging ging en net op tijd op de startgrid kwam van zijn halve finale. Eriksson (Ford), Larsson (Audi), Doran (MINI), Bakkerud (Ford) en Block(Ford) waren de resterende finalisten. Block met de hakken over de sloot, terwijl de Amerikaanse vedette iets had recht te zetten na Montalegre.

Johan Kristoffersson - VW Polo RX Supercar
Johan Kristoffersson - VW Polo RX Supercar
De eerste halve finale werd een Audi-demonstratie met winst voor Heikkinen voor Ekström en Larsson. Achter dit trio was het een slagveld met Loeb en Jeanney die er niet in slaagden om een Peugeot van Team Hansen richting de finale de loodsen. Loeb ging zwaar in de aanval, maar misrekende zich en viel terug terwijl Larsson vanuit zesde positie opstoomde naar de derde plaats.

De tweede halve finale zal nog veel worden herbekeken en was knotsgek met enorm veel positiewissels en vooral een schitterende Kristoffersson die met een lekke band achteraan drie ronden lang iedereen achter zich wist te houden. Zodoende kwam alles op een hoop te zitten en kwam Doran na een waanzinnig schouwspel als eerste over de meet voor Solberg en Block.

Broertjes Hansen
Broertjes Hansen
Heikkinen kreeg voor de finale de pole toebedeeld voor de verrassende Doran in de MINI. De twee andere startrijen werden ingenomen door Ekström, Solberg, Larsson en Block. Drie Audi’s tegen een MINI, een Ford en een Citroën. Heikkinen schoot het snelst uit de startblokken voor ploegmaat Ekström terwijl Block, Solberg en Doran vochten voor de derde plaats. Ekström kon via de jokerlap de koppositie afsnoepen en Heikkinen viel zijn kopman uiteraard niet meer aan en koos voor een veilige tweede plaats. Larsson en Solberg gingen nog met elkaar in de clinch waarbij de Audi-rijder over de kop ging, maar zijn weg verder zette. Zodoende kreeg Block een vrijgeleide richting podium.

In de tussenstand doet Ekström de beste zaak en schuift van de zesde plaats door naar de leiding naast tweevoudig wereldkampioen Petter Solberg. Hiekkinen pakt de derde plaats over van Kristoffersson terwijl Larsson van de tweede naar de vijfde plaats verhuist. Loeb blijft de meest regelmatige binnen het Peugeot Teaml Hansen en komt op een zesde plaats in de tussenstand richting Mettet volgend weekend.

Tussenstand na twee wedstrijden

Foto's: Johnny Loix
 
Mattias EKSTRÖM48
Petter SOLBERG48
Toomas HEIKKINEN45
Johan KRISTOFFERSSON39
Robin LARSSON34
Sébastien LOEB30
Andreas BAKKERUD27
Liam DORAN23
Kevin ERIKSSON23
Davy JEANNEY21
Janis BAUMANIS17
Ken BLOCK13
Timmy HANSEN9
Anton MARKLUND9
Reinis NITISS6
Kevin HANSEN4
Niclas GRÖNHOLM3
Timur TIMERZYANOV1
Jean-Baptiste DUBOURG1
René MÜNNICH0
Max PUCHER0Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rallycross Championship op maandag 9 mei 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Duitsland.
  • 24 Hours of Zolder

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons