van der Horst

Marcello Lotti over de wissel van zijn TCR International Series naar WTCR

Marcello Lotti
Marcello Lotti
WTCC-promotor François Ribeiro en Marcello Lotti, de man die eind 2014 zijn geesteskind uit handen gaf om kort daarna de TCR International Series als concurrerende serie boven de doopvont te houden, dienden heel wat water in de wijn te doen vooraleer het tot de nieuwbakken WTCR-toerwagenserie kon komen. Onderhandelingen waarbij FIA-president Jean Todt beide partijen nauw op de vingers keek.
Marcello Lotti - CEO TCR
Marcello Lotti - CEO TCR
De vertrouwelijke gesprekken sleepten verschillende maanden aan, hoe zwaar was het om tot deze oplossing te komen?
"Er moest over een rist details een akkoord worden gevonden en het was primordiaal om tot een positief resultaat te komen. Initieel ging het ook enkel om de regionale TCR-series, WTCR kwam pas later in beeld. Het vergde tijd maar als je het mij vraagt was het het waard. Laat ik stellen dat deze oplossing er kwam omdat alle partijen bij deze onderhandelingen er de juiste spirit op na hielden door eenieders standpunt te respecteren. Zelf zijn we best fier dat het akkoord volledig de TCR-spirit respecteert waarbij klantenteams centraal staan."

Marcello Lotti met FIA-voorzitter Jean Todt
Marcello Lotti met FIA-voorzitter Jean Todt
Hoe belangrijk was de tussenkomst van FIA-voorzitter Jean Todt?
"Die was doorslaggevend. De voorzitter liet er meteen geen twijfel over bestaan dat hij een akkoord wou. Hij spoorde alle partijen constant aan om nauw samen te werken".

Wat betekent deze overeenkomst nu voor TCR?
"We lanceerden de TCR International Series in 2015 als promotievehikel voor het TCR-concept. Zowel promotoren, constructeurs als deelnemers gaven zich rekenschap van het enorme potentieel van de nieuwe klasse, doel bereikt dus. In amper drie jaar hebben we meer dan een dozijn merken aangetrokken en daar houdt het niet mee op. Deze overeenkomst moet niet zozeer gezien worden als een verandering maar als de voortzetting van het project dat startte met de TCR International Series en dat thans wordt verdergezet met de WTCR. Komt daar bovenop dat de tussenkomst van de FIA en de betrokkenheid van een sterke mediagroep als Discovery-Eurosport de TCR-groei van de voorbije drie
jaar nog zal verstevigen. Nu Eurosport het management en de promotie van het WTCR voor zijn rekening neemt kunnen we ons bovendien nog meer op de groei van de nationale en regionale TCR-series focussen
".

Het moet emotioneel wel moeilijk zijn geweest om de TCR-topserie uit handen te geven na alle moeite die je je getroostte om de klasse van de grond te krijgen?
"Met de TCR International Series zijn we vanaf nul gestart en hebben we hard gewerkt om de serie jaar na jaar te verbeteren en verder te doen groeien. Het was dan ook erg lastig om er afstand van te doen. Ik heb er evenwel alle vertrouwen in want ik weet dat zowel de FIA als de nieuwe promotor zich ten volle bewust zijn van de verantwoordelijkheid die ze op zich hebben genomen".

Foto's: Racing International Photography  & Hans van Onsem 



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in TCR International Series op maandag 18 december 2017.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons