van der Horst

Honda ziet zijn beroep tegen diskwalificatie deels aanvaard, deels verworpen...

Honda Racing
Honda Racing
Honda JAS Motorsport behoudt de punten verdiend op de Hungaroring maar ziet zijn resultaten in Marokko definitief geschrapt... Daar komt de beslissing van het FIA International Court of Appeal van vandaag op neer, begrijpe wie kan. Honda betreurt de beslissing maar aanvaardt ze, niet zonder in een reactie te onderstrepen dat hun goede trouw tijdens de hoorzitting van 9 juni geen enkele maal in twijfel werd getrokken. Hoewel hij het zelf wellicht ook graag anders had gezien mag regerend kampioen zich nu reeds opmaken voor een derde titel op rij in een kampioenschap dat wellicht nog wel spectaculaire races zal voortbrengen maar waarbij de eigenlijke titelstrijd nu alle spankracht heeft verloren. Grote verliezers van deze bizarre gang van zaken zijn u en ik, de fans.
Honda Racing: goede trouw nooit in vraag gesteld
Honda Racing: goede trouw nooit in vraag gesteld
Zolang niet duidelijk is op welke gronden het FIA Beroepshof het beroep van concurrent JAS Motorsport aanvaardt voor wat de meeting in Hongarije betreft, maar dan weer verwerpt voor het raceweekend in Marrakech, zorgt dit arrest enkel voor ongeloof. Feit is dat Honda's interpretatie van het technisch reglement waarbij de bodemplaat werd benut om de opgelegde succesballast zo gunstig mogelijk te verwerken/verdelen volgens de FIA niet strookt met de letter van de wet.

In de geschreven verklaring die Honda vandaag op de Moscow Raceway verspreidde, lezen we dat zij "erg teleurgesteld zijn dat onze beroepen met betrekking tot de conformiteit van de bodemplaat van de Civic WTCC in Marokko werden verworpen. Hoewel we deze beslissing aanvaarden zijn we verrast door de uitspraak. We onderstrepen dat we altijd te goeder trouw hebben gehandeld en dat we er uitermate van overtuigd zijn dat alle componenten van de Honda Civic WTCC volledig overeenstemmen met het technisch reglement van het FIA WTCC .
Nu we de punten voor Marokko hebben verloren wordt de strijd om de titel uitzonderlijk moeilijk. We vinden het bijzonder spijtig voor de fans en iedereen die het kampioenschap steunen. Gezien de nieuwe situatie hoeven Norbi   (Norbert Michelisz), Rob (Huff) en Tiago (Monteiro) zich anderzijds om niks meer te bekommeren (lees: de strijd om de constructeurstitel) en kunnen ze nu op elk moment volop strijden voor overwinningen".

Hoewel de nieuwe officiële puntenstand zo snel mogelijk zal worden vrijgegeven, is nu al duidelijk dat José Maria Lopez zijn initiële voorsprong van 69 punten (na de Nordschleife) tot boven de 100 punten ziet groeien. De Argentijn krijgt er door het schrappen van de drie Honda-rijders uit de Marrakech-uitslag 16 punten bij, daar waar Huff, Michelisz en Monteiro respectievelijk 38, 32 en 30 punten moeten inleveren. Wat maakt dat Mehdi Bennani nu als eerste achtervolger van Pechito staat genoteerd.

Foto's: Hans van Onsem



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op vrijdag 10 juni 2016.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons