van der Horst

Hong Kong: Bird snoept Lotterer zege af na crash - Geen Belg aan de finish

Sam Bird - Envision Virgin Racing
Sam Bird - Envision Virgin Racing
Deze ochtend werd de Hong Kong E-Prix verreden. De race draaide uit op een heuse slijtageslag die uiteindelijk gewonnen werd door Sam Bird met zijn Envision Virgin Racing Audi. Doch kreeg zijn overwinning een wrange nasmaak, nadat Bird in de laatste ronde de DS Techeetah raakte van leider André Lotterer. De race zelf werd voornamelijk getekend door de vele crashes en opgaves. Maar liefst 8 piloten haalden de finish niet waaronder polesitter Stoffel Vandoorne en Jérôme D'Ambrosio, die voor de start van de race nochtans de tussenstand aanvoerde.
  • Heinz Performance
Wagens Felipe Nasr en Pascal Wehrlein
Wagens Felipe Nasr en Pascal Wehrlein
Het was Oliver Rowland (Nissan e.Dams) die een blitsstart maakte en snel voorbij polesitter Stoffel Vandoorne stoof. Daarachter was het Sam Bird die eveneens een megastart nam en zich direct achter Vandoorne kon plaatsen. In de beginfase van de wedstrijd kregen we ook al snel een rode vlag voorgeschoteld. Felipe Nasr miste zijn bocht na het lange rechte stuk en reed recht de bandenmuur in. Het gevolg hiervan was dat de Mahindra-jongens Pascal Wehrlein en Jérôme D'Ambrosio de geblokkeerde wagen niet meer konden ontwijken en elkaar bijzonder knullig raakten. Omdat de wagens de baan blokkeerden, kon de organisatie niet anders dan de race compleet te neutraliseren.

André Lotterer vs. Sam Bird
André Lotterer vs. Sam Bird
Na de rode vlag was het Rowland die al snel de aanvallen moest afslagen van Bird, maar na een tik verloor Rowland tijdelijk zijn snelheid. Door de impact raakte Bird een knop die de snelheid van zijn wagen verlaagde zoals gebruikelijk tijdens een full course yellow-procedure. André Lotterer, die direct na de rode vlag-situatie voorbij Vandoorne ging, sloot vrij snel aan bij Bird en zou niet aarzelen om de leiding over te nemen. Vandoorne zelf kon in de beginfase zich handhaven op een derde plaats, maar door een technisch probleem moest de Rumbekenaar zijn wagen parkeren met een opgave tot gevolg. Vooraan bleven Bird en Lotterer constant vechten tot de voorlaatste ronde. In de remzone na het lange rechte stuk raakte Bird het rechterachterwiel van de Duitser, waardoor deze een lekke band opliep. Hierdoor kon Bird zonder al te veel problemen naar zijn tweede overwinning rijden van het seizoen. De vraag is: zal Bird deze overwinning wel mogen behouden?

Direct na de race konden de stewards niet anders dan het incident te onderzoeken. Als Bird toch zijn overwinning kwijtspeelt, zou Edoardo Mortara (Venturi) de overwinning krijgen, voor Lucas Di Grassi (Audi) en Robin Frijns (Envision Virgin Racing). Als de Brit toch geen straf krijgt, dan heeft hij in het kampioenschap een comfortabele voorsprong van 18 punten op D'Ambrosio en 22 punten op Lucas Di Grassi. Voor de volgende race blijven we nog op Chinees grondgebied met het debuut van de Sanya E-Prix. Deze gaat door op 23 maart.

UPDATE: Bird verliest zege na tijdstraf, lees meer HIER

Foto's: Envision Virgin Racing - Formula E - DS TecheetahDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zondag 10 maart 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Hong Kong.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons