van der Horst

Hungaroring: Honda betaalt tol voor succes met 70kg ballast

Met JAS Motorsport
Met JAS Motorsport
Vergeet de Slovakiaring. Komend weekend op de Hungaroring is niets nog het zelfde. Het snelle Slovaakse circuit lijkt in niets op de trage, bochtenrijke omloop net buiten Budapest. En Honda kan niet langer profiteren van de 80 kg succesballast die de Citroën's C-Elysée er mee torsen nu het zelf 70 kg extra mee aan boord krijgt. Een gevolg van de succesrijke start van het Italo-Japans team in Le Castellet en in Slovakije. Tiago Monteiro krijgt het zondag dan ook moeilijk om zijn minieme voorsprong van één punt op fenomeen José Maria Lopez met succes te verdedigen. En ook Honda's bonus van drie punten op Citroën in het merkenkampioenschap ligt mogelijk in de weegschaal. Ook de Lada Vesta's worden 50 kg zwaarder in tegenstelling tot de Chevrolets en de toch we verrassend snelle Volvo's die op hun minimumgewicht blijven. Kunnen de cyaanblauwen uit Zweden voor de verrassing zorgen?
  • St. Paul
 
José Maria Lopez - Citroën C-Elysée WTCC
José Maria Lopez - Citroën C-Elysée WTCC
Mooie liedjes duren niet lang. Honda heeft in Frankrijk en Slovakije dankbaar gebruik gemaakt van het voordeel in gewicht ten overstaan van concurrent Citroën. Tiago Monteiro, de eerste Portugees die een FIA wereldkampioenschap leidt, wil dit vanzelfsprekend zo lang mogelijk zo houden maar of zijn honger naar meer volstaat om het duo Lopez-Muller af te houden, is een andere zaak. Zelfs met 80kg meer aan boord diende de Franse constructeur maar nauwelijks  voor zijn concurrenten onder te doen.  Lopez presteert sowieso overal, terwijl Muller hier met uitzondering van 2015 sinds 2011 steeds wist te winnen.

Norbert Michelisz - Honda Racing Civic WTCC
Norbert Michelisz - Honda Racing Civic WTCC
Waar Citroën Racing bij de set up van zijn C-Elysées reeds lang van tevoren rekening hield met het succesballast, blijft de vraag in welke mate de 70kg extra gewicht de prestaties van de Honda Civic's zal beïnvloeden. De lat ligt hoog bij Honda dit weekend. Niet alleen omdat Monteiro kampioenschapsleider is maar ook omdat local hero Norbert Michelisz zijn tienduizenden enthousiaste fans niet mag teleurstellen na hier reeds tweemaal te hebben gewonnen.

Tom Coronel - Nick Catsburg: Nederlands onderonsje
Tom Coronel - Nick Catsburg: Nederlands onderonsje
In het Lada Sport Rosneft-kamp bewees Nick Catsburg niet alleen in qualifying maar ook in de race zelf bijzonder snel te zijn. Op de Slovakiaring moest de Nederlander slechts in extremis zijn meerdere erkennen in Lopez en Monteiro. Lada Sport werkte daags na het raceweekend met drie wagens een volledige privétestdag af op de Slovakiaring, zoekend naar nog meer tractie en minder bandenslijtage. Omdat de Hungaroring recent een volledig nieuw wegdek kreeg dat abrasiever is dan het vorige en de Vesta's bovendien 50kg ballast meekrijgen, kon dit wel eens voor problemen zorgen ware het niet dat voor racezondag... hooguit 12 à 13 graden en mogelijk ook regen wordt voorspeld.

Fredrik Ekblom - Polestar Volvo S60 WTCC
Fredrik Ekblom - Polestar Volvo S60 WTCC
Polestar Cyan Racing lijkt uitstekende kaarten te hebben om in Hongarije zijn sterk maar helaas met diskwalificaties doorkruist WTCC-debuut te bevestigen. Thed Björk reed eerder reeds op de Hungaroring en ook het team beschikt over basic data om er in 2011 met Robert Dahlgren WTCC te hebben gereden. Tenzij zou blijken dat de voortaan bumploze omloop de S60 minder goed ligt, vinden we de ballastvrije Volvo's zondag mogelijk voor het eerst op het podium terug.

Een podium in de openingsrace dankzij de omgegooide top 10 uit Q2, daar mikken ook de Chevrolet-rijders op, Tom Coronel voorop. Onze Noorderbuur staat weer met beide voeten op de grond nadat de extreme set up van Le Castellet het in Slovakije helemaal niet bleek te doen. De ROAL Motorsport-rijder verwacht op de Hungaroring toch weer sterker voor de dag te komen. "De omloop ligt mijn Chevrolet beter en ikzelf rijd er ook graag, getuige mijn tweede plaats vorig jaar" klinkt het.

Timing Hungaroring:

Zaterdag 23 april:

09h45-10h15: WTCC Free Practice 1
12h15-12h45: WTCC Free Practice 2
16h00-16h20: WTCC Qualifying Q1
16h25-16h35: WTCC Qualifying Q2
16h40:  Qualifying Q3
17h00-17h30: WTCC Manufacturers Against the Clock (MAC3)

Zondag 24 april:

14h10: WTCC Opening Race (14 ronden)
17h15: WTCC Main Race (15 ronden)

Kampioenschap:
Stand rijders: 1 Monteiro 77p; 2 López 76; 3 Michelisz 52; 4 Huff 49; 5 Bennani 48; 6 Muller 36...

Stand merken:  1 Honda 167p; 2 Citroën 164; 3 LADA 89; 4 Polestar 30.

Stand WTCC Trophy: 1 Bennani 45p; 2 Chilton 29; 3 Coronel 25; 4 Demoustier en Filippi 19; 6 Thompson 7...

Stand WTCC Teams’ Trophy: 1 Sébastien Loeb Racing 74; 2 ROAL Motorsport 25; 3 Campos Racing 21; 4 ALL-INKL.COM Münnich Motorsport 12p

Foto's: Hans van OnsemDit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op donderdag 21 april 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Hungaroring.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons