van der Horst

Hungaroring: José Maria Lopez beperkt schade met zege, Muller en Monteiro mee op podium

Tom Chilton, Yvan Muller, JM Lopez, Tiago Monteiro
Tom Chilton, Yvan Muller, JM Lopez, Tiago Monteiro
Regerend kampioen José Maria Lopez keek na een rampzalige openingsrace niet op een detail in een eveneens doornatte hoofdrace. Op regenbanden aan de leiding van start tot finish, won hij afgetekend van teamgenoot Yvan Muller. De Fransman moest bij de Argentijn afhaken en leverde daarop mooi strijd met Rob Huff. Tot laatstgenoemde een goedkope drive-through penalty kreeg om Muller uit balans te hebben gebracht. Terwijl Monteiro Huff's derde stek erfde, vocht de Brit zich nog terug tot in zesde stelling achter Thed Björk en Tom Chilton. Pechvogel Norbert Michelisz ging als laatste van start en had uitzicht op P5 toen hij in de fout ging. Tom Coronel kreeg een tik mee en verloor meteen veel plaatsen, hij finishte na een verdienstelijke race als zevende.
 
José Maria Lopez - Citroën C-Elysée
José Maria Lopez - Citroën C-Elysée
Polesitter Lopez behield bij de start de leiding voor Coronel en snelstarter Muller, maar voor de Nederlander liep het al meteen fout. Uit evenwicht gebracht na een tik achteraan in de eerste bocht verzeilde hij dadelijk in negende stelling. Meer onheil in de eerste bocht waar Valente de als laatste gestarte Michelisz in de rondte tikte en ook Demoustier even het Noorden kwijt was. Bennani van zijn kant tikte Monteiro aan en moest naderhand zijn vierde stek uit handen geven nadat hij hiervoor een drive-through kreeg.

Demoustier leek minder geïnspireerd dan in de openingsrace en schoof in de derde ronde vrij hard in de bandenstapel. De safety car rukte uit en pikte Lopez als leider op. Volgden Muller die net Huff voorbij was  gegaan, Monteiro, Tarquini, Björk, Catsburg en Coronel. Björk en Tarquini maakten contact waarbij de Italiaan in de rondte ging en opgaf.

Rob Huff - Tom Coronel
Rob Huff - Tom Coronel
Na dik negen ronden wist Muller leider Lopez rechtsreeks onder druk te zetten. Rob Huff, die zelf Monteiro had afgeschud, keek toe. De Brit profiteerde van het duel tussen beide Citroën-rijders om aan te sluiten en ging, niet zonder een klein tikje, aan Muller voorbij. Voor de wedstrijdleiding volstond de inbreuk om de Brit met een drive-through te bestraffen. Huffy pikte als negende opnieuw aan en werd uiteindelijk nog zesde. Nick Catsburg reed geen foutloze race, verloor plaatsen en kreeg finaal zelfs een drive-through om buiten de lijnen te hebben gekleurd, hij eindigde als dertiende.

Norbert Michelisz: erg ongelukkig in thuisrace
Norbert Michelisz: erg ongelukkig in thuisrace
Monteiro stelde zijn derde plaats achter het Citroën-duo veilig door Björk af te schudden. De Zweed werd vierde voor Tom Chilton. Die kreeg in de slotronden Norbert Michelisz in de nek. Nadat het Honda Racing Team de stukke turbo tijdig kon vervangen, was de Hongaar als allerlaatste van start gegaan. Dertiende achter de safety car, stormde Norbi doorheen het veld. In zijn duel met Chilton begaf de achterophanging van diens Civic, wellicht een gevolg van het contact met Valente in de eerste bocht na de start. De Hongaar verzeilde in de grintbak en hinderde daarbij Tom Coronel die net zijn zesde stek aan de eveneens remonterende Huff moest afstaan. De DHL-rijder werd zevende en ging Bennani, Valente en Michelisz vooraf. De Hongaar sprokkelde na een desastreus weekend welgeteld één puntje.

In de tussenstand vergroot Lopez zijn na de kwalificatie op Monteiro veroverde leiding tot twaalf punten. Bennani is nu derde met 77 punten.

Uitslag Hoofdrace:

1 José-María López   17  ronden
 2 Yvan Muller  +2.821
 3 Tiago Monteiro +14.981
 4 Thed Bjork +18.026 
 5 Tom Chilton T  +19.834 
 6 Rob Huff   +24.535
 7 Tom Coronel T +26.979 
 8 Mehdi Bennani T  +27.898
 9 Hugo Valente  +36.557
 10 Norbert Michelisz  +36.867 
 11 Fredrik Ekblom +42.681
 12 John Filippi T  +50.959 
 13 Nicky Catsburg  +58.529 
 14 Ferenc Ficza T  op 1r 
 15 René Münnich T  3r
 16 Gabriele Tarquini   12r
 17 Grégoire Demoustier T  15r

Kampioenschap:

1.Lopez 106p
2.Monteiro 94p
3.Bennani 77p
4.Michelisz 60p
5.Huff 53p
6.Catsburg 50p
7.Muller 54p
8.Chilton 40p
9.Valente 26p
10.Tarquini 22p
11.Ekblom 19p
12.Coronel 16p

Merken:

1.Citroën 263p
2.Honda 223
3.Lada 133
4.Polestar 66

WTCC Trophy:

1.Bennani 61p
2.Chilton 49
3.Coronel 36p
4.Filippi 29p
5.Demoustier 25p

Foto's: Hans van OnsemDit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op zondag 24 april 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Hungaroring.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons