van der Horst

Hungaroring: Mehdi Bennani glijdt naar tweede zege, Chilton en Catsburg mee op podium

Tom Chilton, Mehdi Bennani, Nick Catsburg
Tom Chilton, Mehdi Bennani, Nick Catsburg
De combinatie van nieuw asfalt, veel eenzittergom en regen maakten van de Hungaroring een ware glijbaan maar dat bleek voor Mehdi Bennani geen hindernis om een tweede WTCC-zege op zijn palmares bij te schrijven. De Marokkaan zette zijn pole na een moeilijke maar foutloze race om in een verdiende overwinning, Tom Chilton maakte het feestje voor het Sebastien Loeb Racing Team kompleet door in de slotronden voorbij Nick Catsburg naar een tweede plaats te laveren. Met Tarquini en Valente op plaatsen vijf en zes achter Fredrik Ekblom lukte Lada Sport overigens een collectief sterke prestatie. Afgezien van Ekblom en de drie Lada-rijders finishten maar eventjes zes privérijders in de top 10. Toppers Lopez en Muller maakten een verkeerde bandenkeuze, wat hen zuur opbrak. Local hero Norbert Michelisz kwam met een motorprobleem reeds in de formatieronde tot stilstand.
  • Skylimit Events
 
Norbert Michelisz - Honda Civic WTCC
Norbert Michelisz - Honda Civic WTCC
Drama in de extra verkenningsronde wanneer Norbert Michelisz tot grote ontgoocheling van zijn fans zijn fel rokende Honda Civic met een turboprobleem aan de kant moet zetten. Terwijl Bennani na de stilstaande start de leiding weet te behouden glijdt het achter hem alle kanten uit. Vooral Muller die net als Lopez ietwat onbegrijpelijk op slicks van start is gegaan, lijkt wel een bal in een kegelspel. Beide officiële Citroën-fabrieksrijders vallen terug in het veld en duiken pas na acht ronden de pits in, op zoek naar regenbanden. Punten zitten er voor het duo dan ook niet in. Een geluk bij een ongeluk dus dat ook naaste titelrivalen Monteiro, Huff en Michelisz, evneens op slicks gestart, na een teleurstellende rit niet tot scoren komen.

Mehdi Bennani, Fredrik Ekblom
Mehdi Bennani, Fredrik Ekblom
Achter leider Bennani leveren Fredrik Ekblom en Nick Catsburg mooi strijd om de tweede stek. Na zes ronden vindt de Nederlander dan toch een gaatje en neemt afstand van de Volvo-piloot. Ekblom moet naderhand ook Tom Chilton doorgang verlenen. De Brit die in het BTCC heel wat regenervaring opdeed profiteert kort voor afvlaggen van een slipper van Catsburg om ook de Nederlander voorbij te snellen, waarmee de Sebastien Loeb Racing Team-dubbelslag een feit is.

Grégoire Demoustier
Grégoire Demoustier
Catsburg finisht als derde, een heel eind voor Ekblom en een beresterke Gabriele Tarquini, auteur van een knappe inhaalrace. De Italiaan opteerde na de formatieronde nog snel voor regenbanden maar ging hierdoor wel als allerlaatste van start. Hugo Valente tikte als zesde aan voor Grégoire Demoustier. Die werd drie plaatsen op de grid teruggezet wegens hinderen in kwalificatie maar voelt zich op deze gladde omloop duidelijk in zijn sas. De Fransman leerde de glijstiel dan ook in de Trophée Andros. John Filippi, eveneens in goede doen, sprokkelde spijts een drive through voor valse start met een achtste plaats behoorlijk wat punten.

Rookie Ferenc Ficza was met zijn negende plaats bizar genoeg de enige Honda-rijder die in de openingsrace tot scoren kwam.  René Münnich hees zich net als Ficza in de slotronde nog voorbij Rob Huff, de Brit  bleef net als maatje Monteiro met lege handen achter.
Ook Tom Coronel startte op slicks en kwam die naderhand ruilen voor regenrubbers; hij eindigde veertiende maar houdt zijn Chevrolet wel heel met het oog op de hoofdrace waarin hij naast Lopez vanop de eerste rij start.

Hungaroring: Uitslag Openingsrace:

1 Mehdi Bennani T  14 ronden 
2 Tom Chilton T + 3.313
3 Nicky Catsburg +6.367 
4 Fredrik Ekblom  +13.918 
5 Gabriele Tarquini +14.566 
6 Hugo Valente  +29.575
7 Grégoire Demoustier T  +34.530 
8 John Filippi T + 47.418 
9 Ferenc Ficza T  +52.927 
10 René Münnich T  +1:48.021 
11 Rob Huff   +1:58.809 
12 Tiago Monteiro  op 1r
13 Yvan Muller  1r
14 José-María López  1r
15 Tom Coronel T  1r
16 Thed Bjork  1r
17 5 Norbert Michelisz  geen tijd

Foto's: Hans van Onsem
 Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op zondag 24 april 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Hungaroring.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons