van der Horst

Hungaroring: Gilles Magnus boekt eerste WTCR-zege, klimt naar derde stek in kampioenschap

Gilles Magnus: dat heet dan gelukkig zijn!
Gilles Magnus: dat heet dan gelukkig zijn!
Gilles Magnus maakte zijn gisteren verworven pole voor de openingsrace ten gelde met een eerste, lang verwachte overwinning. De jonge Antwerpenaar kreeg hierbij zoals verwacht hulp van Comtoyou-stalgenoot Frédéric Vervisch die door een gewaagd maneuver van Mikel Azcona in extremis de dubbelslag voor het Team Audi Comtoyou door de vingers zag glippen. Voor het team van Jean-Michel Baert is dit reeds de tweede zege op rij, na de recente overwinning van Vervisch op Motorland Aragon. Yann Ehrlacher is de nieuwe puntenleider, de Fransman tikte als derde aan achter Azcona, de Spanjaard wordt mogelijk voor enkele overenthousiaste 'moves' op de vingers getikt. Jean-Karl Vernay kwam niet verder dan een 14de stek en telt nu zes punten minder dan Ehrlacher. Magnus maakt zomaar even negen plaatsen goed en klimt naar de derde plaats.
Start Race 1
Start Race 1
Pole op de Hungaroring, met een teamgenoot als buffer voor mogelijke aanvallen van de concurrentie: een buitenkans voor Gilles Magnus die de Antwerpenaar niet liet liggen. Beide landgenoten speelden het spel bij de start perfect; Magnus sloeg meteen een kloof naar de Rumbekenaar die Yann Ehrlacher was voorgebleven. Even werd het nog beter toen Mikel Azcona Ehrlacher onder druk zette, waardoor ook Vervisch tijdelijk afstand kon nemen. Halfweg de wedstrijd telde Magnus een voorsprong van 2.4 seconden op zijn teamgenoot en was Azcona via een knap inhaalmaneuver dan toch net aan Ehrlacher voorbij gegaan.

Frédéric Vervisch - Comtoyou Racing Audi RS3 LMS
Frédéric Vervisch - Comtoyou Racing Audi RS3 LMS
Volgde een lange safety car-fase nadat Rob Huff (nota bene de polesitter voor race 2) de bandenstapel in de chicane raakte en daarbij zijn wielophanging brak. Drie ronden stonden er nog op de teller toen de baan werd vrijgegeven, een restart die youngster Magnus perfect afhandelde, andermaal met hulp van Vervisch, al kwam deze laatste zwaar onder druk van Cupra-rijder Azcona. Een dubbelslag leek niettemin in de maak tot hotshot Azcona onze landgenoot in de slotronde niet zonder contact letterlijk en figuurlijk opzij zette, waarbij Vervisch een extra plaats aan Ehrlacher verloor en pas als vierde finishte.

Een meevaller voor Ehrlacher, de nieuwe puntenleider, die hierdoor zijn voorsprong op Vernay tot zes punten zag groeien. Magnus van zijn kant won vanzelfsprekend zowel de WTCR Trophy- als het Young Driver-klassement en prijkt nu op een voorlopige derde plaats, terwijl ook Vervisch de top 10 binnenglipt. Yvan Muller die er bij de start door Azcona werd uitgetikt en pas 15de eindigde, valt terug naar P5.

Dat inhalen op de Hungaroring wel degelijk mogelijk is, werd bewezen door een ontketend peloton waarbij het aantal contacten en gesmaakte, maar soms bedenkelijke maneuvers niet te tellen was. Nathanaël Berthon werd hierbij met tien seconden straftijd bedacht, maar het moet gezegd dat onder meer ook Attila Tassi en Jean-Karl Vernay zich geenszins onbetuigd lieten.  

Gilles Magnus:"Toen ik wist dat ik vanop de pole zou starten had ik een goed gevoel want dit is een omloop waar  downforce belangrijk is en starten vanop de pole is dan een groot voordeel. Het is een lange weg naar de eerste bocht maar we deden het goed en naderhand was het zaak de race te controleren. Ik had gelukkig Fred achter me die me zeer goed afschermde, waarvoor ik hem dank. Ik ben uitermate blij, ik ben al een paar keer tweede geëindigd en wachtte reeds lang op deze overwinning."

Hungaroring - Uitslag Race 1

Foto's: FIA WTCR
 



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Cup op zondag 22 augustus 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Hungaroring.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons