van der Horst

Hyderabad: Jean-Éric Vergne wint spektakelwedstrijd

Jean-Éric Vergne - DS Penske
Jean-Éric Vergne - DS Penske
De allereerste Hyderabad e-Prix gaat de geschiedenisboeken in als de wedstrijd van de wederopstanding van DS Penske. Jean-Éric Vergne leidde halfweg de wedstrijd en hield wonderbaarlijk stand tegenover beide Envision Racing's van Nick Cassidy en Sébastien Buemi, al werd deze laatste teruggezet na de race naar een vijftiende plek. Daardoor promoveerde António Félix Da Costa (Porsche) naar het podium. Ook Stoffel Vandoorne reed een goede wedstrijd in India, maar zag door een penalty van vijf seconden zichzelf terugvallen naar een negende plek en dat in een wedstrijd die bol stond van de animo.
Crash tussen Mitch Evans en Sam Bird
Crash tussen Mitch Evans en Sam Bird
Mitch Evans (Jaguar) hield in het begin van de race stand na vanaf de polepositie gestart te zijn, maar uiteindelijk hield hij het maar zeven ronden uit. Terwijl de Kiwi zijn Attack Mode wapende, schoten zowel Buemi als Vergne voorbij. Het werd een strategisch steekspel aan de haarspeldbocht tussen die drie rijders en Sascha Fenestraz (Nissan). In de dertiende ronde verremde Sam Bird zich, waardoor hij recht op teamgenoot Evans reed en zo beide Jaguar's uitschakelde. Met alle verwikkelingen vooraan kwamen ineens Cassidy en Jake Dennis (Avalanche Andretti) vooraan postvatten.

Samen met Buemi zetten zij druk op Vergne, totdat op tien ronden van het einde van de race de safety car buitenkwam. Dit omwille van het feit dat Jake Hughes (McLaren) te snel op de gas ging uit de haarspeldbocht en in de muur belandde. Eens de safety car terug binnenreed kwam de volgende twist. Dennis, op dat moment vierde, werd zowel door René Rast (McLaren) als Oliver Rowland (Mahindra) aangereden, waardoor hij puntenloos huiswaarts keert. Vooraan werd het echt afwachten of Vergne kon volhouden tot het einde van de race, gezien Cassidy drie procent meer energie had. Dat lukte, waardoor Vergne en DS Penske de lastige seizoensstart wegspoelden met een overwinning.

Buemi kwam als derde over de meet, maar kreeg na de race een drive-through penalty. Dit omwille van overconsumptie van energie tijdens de race, waardoor da Costa het podium cadeau kreeg en eindigde voor teamgenoot Pascal Wehrlein. Met Sérgio Sette Câmara (NIO 333) kregen we een verrassende vijfde. Vandoorne kan ook terugblikken op een goede race. Na een verschroeiende start, waar hij vier plaatsen goedmaakte, kon hij verder profiteren om zich op te werken naar de top vijf. Maar door een penalty van vijf seconden omwille van het respecteren van de traclimieten, viel hij uiteindelijk terug naar de negende plaats dat een een achtste plaats werd na de straf van Buemi.

In de stand ligt Wehrlein nu negentien punten voor op Dennis, terwijl Buemi en Vergne de derde plaats delen op 50 punten van de Duitser. Porsche neemt ook de leiding over in het teamklassement, voor klantenteam Avalanche Andretti. Nu is er weer twee weken rust, vooraleer de formule E richting de tweede nieuwe stad op de kalender trekken: Kaapstad, Zuid-Afrika.

Foto: Formula EDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zaterdag 11 februari 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Hyderabad.
  • Qvick Motors

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons