van der Horst

Imola: Stefano Comini wint brokkenrace, Pepe Oriola verstevigt leidersplaats (update)

Stefano Comini
Stefano Comini
Stefano Comini is verdiend winnaar geworden van de eerste van twee TCR-races in Imola. De Zwitser die als vierde was gestart hield het hoofd koel in wat een brokkenrace zou worden en haalde het van Pepe Oriola en een sterk presterende Davit Kajaia. Mede door het uitvallen van Gianni Morbidelli en James Nash verstevigt Oriola zijn leiderschap in het kampioenschap, de Spanjaard telt voor aanvang van het tweede treffen 20 punten voorsprong op die zelfde Comini.
Davit Kajaia - Liqui Moly Team Engstler
Davit Kajaia - Liqui Moly Team Engstler
Oriola was nochtans slecht aan de race begonnen toen hij bij de start zijn tweede plaats aan Comini en Kajaia verloor. Polesitter Morbidelli behield de leiding voor Comini die via een prima start de basis legde voor zijn latere zege. Oriola laat al snel zijn oog vallen op Kajaia's derde stek maar verslikt zich in een inhaalmaneuver, verliest daarbij een plaats aan Grachov maar krijgt die terug wanneer ook de Rus zich wat later verremt. De rangorde blijft zo ongewijzigd met Morbidelli aan de leiding voor Comini, Kajaia,Oriola en, iets verderop, Grachov.

Opschudding wanneer leider Morbidelli plots vaart mindert, in een van de chicanes nagenoeg stilvalt en zo een niet te ontwijken obstakel vormt voor diens aanstormende WestCoast-teamgenoot Alain Menu. De Zwitser tolt door na de aanrijding door de lucht en moet met een behoorlijk gehavende Honda naar de kant. Achteraf blijkt een probleem met de stuurbekrachtiging Morbidelli de das te hebben omgedaan, Italiaanse pasta verorberen blijkt voor dit soort problemen alsnog geen oplossing...

Comini bedankt en komt zo aan de leiding voor Kajaia en Oriola, maar na enige aarzeling neutraliseert de wedstrijdleiding dan toch de race om Menu's wagen af te voeren. Bij de herneming behoudt Comini probleemloos de leiding, Kajaia van zijn kant wordt enkele bochten verder knap door Oriola voorbijgesneld. De winnende tiercé ligt hiermee vast, Comini scoort een zesde TCR-zege in zijn carrière, Oriola doet dan weer een uitstekende zaak in het kampioenschap en revelatie Kajaia mag voor het eerst mee op het podium.

Hiermee is de kous nog niet af want verderop in het peloton wordt er voor elke centimeter geknokt. Jordi Gené wordt even op P4 genoteerd maar gaat in de fout en verliest in één klap drie plaatsen aan Afanasyev, Borkovic en Vernay. Achter de Rus komt het naderhand tot een spectaculaire aanrijding tussen Borkovic en Vernay waarbij de boomlange Serviër tot opgave wordt gedwongen en Vernay pas als zesde eindigt achter Afanasyev en Mat o'Homola.

Finaal komen slechts elf wagens onder de geblokte vlag door.  Morbidelli en Nash (die, verlost van een motormanagement-probleem, nog wel even de baan op komt) doen een bitter slechte zaak en zakken in de puntenstand naar de derde en vierde plaats.

UPDATE: Jean-Karl Vernay kreeg na afloop van de wedstrijd een dubbele bestraffing, één om de limieten van de baan niet gerespecteerd te hebben en één om het ongeval met Borkovic veroorzaakt te hebben. Hierdoor valt de Fransman van P6 naar P12 terug, wat uiteraard alle achterop komende rijders ten goede komt.

 Uitslag Race 1:

1  COMINI Stefano Volkswagen Golf Gti TCR LEAD LEAD    14 ronden
2   ORIOLA Pepe SEAT Leon TCR +2.235
3   KAJAIA Davit Volkswagen Golf Gti TCR +3.328
4   AFANASYEV Sergey SEAT Leon TCR +10.570
5   HOMOLA Mat'o SEAT Leon TCR +15.423
6   VERNAY Jean-Karl Volkswagen Golf Gti TCR +17.133 
7   GENÉ Jordi Volkswagen Golf Gti TCR +17.268
8   TASSI Attila SEAT Leon TCR +18.700
9   GRACHEV Mikhail Honda Civic TCR +21.347
10  FEDELI Carlotta SEAT Leon Cup Racer +29.519
11  NERI Alessandra SEAT Leon Cup Racer +48.726
12  BORKOVIC Dusan SEAT Leon TCR 3 r

DNF:
  ORIOLA Jordi Honda Civic TCR 7 r
  NASH James SEAT Leon TCR 8 r
  MORBIDELLI Gianni Honda Civic TCR 10 r
  MENU Alain Honda Civic TCR 10r

Kampioenschap:

1.Pepe Oriola 106p
2.S.Comini 86
3.Morbidelli 85
4.Nash 82
5.Afanasyev 68
6.Vernay 64
7.Pellinen 63
8.Homola 59
9.Borkovic 47
10.Kajaia 44...
 
Foto's: TCR Intl.Series



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in TCR International Series op zondag 22 mei 2016.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons