van der Horst

In memoriam Prosper Mollekens, Mr. KTR (Keerbergens Transport Racing) (upd)

Pros Mollekens
Pros Mollekens
Dinsdag overleed Prosper Mollekens op 81-jarige leeftijd. Hij was niet alleen een gedreven zakenman maar gepassioneerd door de autosport stond 'de Pros' ook aan de wieg van KTR (Keerbergs Transport Racing), het team dat de Belgische kleuren jarenlang verdedigde in verschillende formuleklassen. Meerdere bekende Belgische piloten kwamen op een bepaalde periode van hun carrière uit voor KTR.
Eric Bachelart - KTR Ralt RT3
Eric Bachelart - KTR Ralt RT3
Het Keerbergs Transport-team werd opgericht in 1978 en aanvankelijk richtte Prosper Mollekens zich op de Formule Vee en Super VW met o.m. Marcel Anthonis, Pascal Witmeur en Marc Duez als piloten.

Maar toen deze klassen aan populariteit moesten inboeten maakte Pros met Eric Bachelart de overstap naar het Franse F3, al kwam onze landgenoot ook aan de start van de Duitse en Britse kampioenschapsmanches in Zolder en Francorchamps. Met de komst van sponsor Marlboro en via het duo Guy De Schepper - Pierre Van Vliet  (pole in Macau '86 met Didier Theys) ging team KTR in F3 verder met Harald Huysman.

Karl Frahm en Mikke Van Hool
Karl Frahm en Mikke Van Hool
In het Franse F3-kampioenschap was het team met Jacky Eeckelaert als teammanager begin de jaren 90 actief met onder meer Christophe Bouchut, Mikke Van Hool en Karl Frahm. Verscheidene Franse rijders schopten het tot in de formule 1 via KTR, waaronder  Éric Bernard, Érik Comas en Olivier Panis.


Ondertussen was de zoon van Prosper, Kurt Mollekens, begonnen aan een beloftevolle autosportcarrière en met de steun van zijn vader kwam hij uit in het Britse Formule 3 kampioenschap voor Alan Docking Racing, onder de kleuren van KRT. In 1996 won hij de Masters of Formula 3 en maakte het jaar daarop
Race engineer en trouwe toeverlaat Frank Coekaert met Kurt en Pros Mollekens
Race engineer en trouwe toeverlaat Frank Coekaert met Kurt en Pros Mollekens
de overstap naar de F3000 samen met KTR. Kurt reed twee jaar in de Formule 3000 en besloot om in 1999 de leiding van het team over te nemen van zijn vader.



Kurt Mollekens in F3000
Kurt Mollekens in F3000
Onder Kurt Mollekens en Pascal Witmeur ging het team verder in de F3000 met Bas Leinders en Jeffrey van Hooydonk als rijders. Een jaar later vervoegde Yves Olivier het team naast van Hooydonk. Bas Leinders keerde terug naar het team voor het seizoen 2001 en eindigde zevende in de eindstand.

Kurt en Pros Mollekens
Kurt en Pros Mollekens
In 2002 maakte het team de overstap naar de World Series by Nissan en won dat eerste seizoen met Leinders twee races. In 2005 wijzigde de naam van de serie naar Formule Renault 3.5 Series en in 2007 deed het team Bertrand Baguette rijden in de serie. Maar de financiële druk werd te groot en het KTR gooide de handdoek in de ring bij de start van het seizoen 2009. In 2010 maakte KTR een comeback in de Formule Renault en een jaar later debuteerde Stoffel Vandoorne met het team in de Eurocup Formule Renault 2.0. KTR zou nog enkele jaren actief blijven in de Formule Renault met onder meer Alex Albon.

De autosport.be-redactie biedt de familie hierbij haar meest oprechte medeleven aan.
De begrafenis vindt plaats op 5 januari 2023 om 10.00u in de Parochiekerk Sint-Michiel te Keerbergen.

Rouwbrief Prosper Mollekens
Rouwbrief Prosper Mollekens






Tekst: Niels Vaeck, Hans van Onsem (dank aan Koen Wyckmans)
Foto's: Hans van Onsem & Niels Vaeck



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Varia op donderdag 29 december 2022.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons