van der Horst

Indy 500: Alonso verovert plaats op rij 2 van de grid (+ Video)

Fernando Alonso - McLaren Honda Andretti
Fernando Alonso - McLaren Honda Andretti
Op de Indianapolis Motor Speedway wist Fernando Alonso afgelopen zondag zich op een knappe vijfde plaats te kwalificeren. Hiermee staat hij op 28 mei in het midden van de tweede rij op de startgrid voor de Indy 500, gezien men met drie wagens op één rij start. De McLaren-rijder kwam als derde op de piste en wist in vier ronden een gemiddelde snelheid van maar liefst 372,241 km/u te halen. Hiermee stond hij even op de pole positie en keerde de tweevoudige wereldkampioen Formule 1 onder luid applaus en gejuich van vriend en vijand terug richting de pitstraat. Het was uiteindelijk Scott Dixon die volgende zondag op de eerste plaats zal starten.
Fernando Alonso - McLaren Honda Andretti
Fernando Alonso - McLaren Honda Andretti
Op het einde van de 'Fast Nine' shoutout waren er vier coureurs sneller dan de Spanjaard, maar het moet gezegd worden dat zijn prestatie toch wel indrukwekkend was voor iemand die voorheen deze maand nog nooit met een Indycar heeft gereden, laat staan op een 'oval'. Alonso was er achteraf zeker van dat er voor hem toch iets meer in zat. “Ik had een probleem met de overboost (van de turbo) in de laatste bocht”, aldus de 35-jarige coureur uit het Spaanse Oviedo. “Het was dus alsof de motor op de rem ging staan en verloor daar wel wat mee.” Een plaats op de eerste startrij had er eventueel wel ingezeten voor de man met racenummer 29.

Alonso en zijn McLaren-Honda-Andretti team
Alonso en zijn McLaren-Honda-Andretti team
Alonso's zondag was zeker geen dag zonder drama. Nadat hij de laatste training als snelste van de laatste negen afsloot en terugkeerde naar de pits ontwikkelde zich achteraan zijn oranje wagen een flinke rookpluim. De Honda-motor liet zijn laatste zucht en het was alsof de kwelduivel hem uit de F1 naar de Amerikaanse Indycar was gevolgd. Zijn McLaren-Honda-Andretti team ging direct aan de slag om de krachtbron te wisselen en ze haalden de deadline nipt. De 32-voudige GP-winnaar bedankte zijn team achteraf voor het geleverde werk. Zondag start hij zijn allereerste Indy 500 op de vijfde stek. Voor hem staan Scott Dixon, Ed Carpenter en Alexander Rossi. Takuma Sato start vierde - aan de binnenkant van rij twee - en JR Hildebrand start aan de buitenkant als zesde.

De Indianapolis 500 wordt volgend weekend verreden.


 

Foto's: McLaren




Dit artikel werd gepubliceerd door Ronald Ooms in Formule 1 op maandag 22 mei 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Indianapolis 500.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons