van der Horst

Internationale juweeltjes: De BTCC-rivaliteit van de afgelopen jaren

Ash Sutton voor Colin Turkington
Ash Sutton voor Colin Turkington
Na het openingsweekend van het BTCC in 2021 in Thruxton, gaat de leiding in de tussenstand naar Jake Hill in zijn Ford Focus. De kans is echter groot dat Ashley Sutton en Colin Turkington opnieuw zullen strijden om de titel. Het duo strijdt al voor de titel sinds 2017.
Het is al lang geen verrassing meer dat Ashley Sutton en Colin Turkington de rivaliteit van het moment is. Het jonge geweld versus ervaren berekendheid. Sutton debuteerde in 2016 in het BTCC, terwijl Turkington op dat moment al twee trofeeën op zak had. Nadat Turkington in de tweede ronde van de laatste manche van het seizoen een tik had gekregen, wist Sutton de kampioenstitel van 2017 te bemachtingen. Hij werd zo op 23-jarige leeftijd de jongste BTCC-kampioen sinds John Fitzpatrick in 1966.

In 2018 en 2019 kon Turkington nog twee titels aan zijn lijstje toevoegen, om zo voor de vierde keer samen met BMW kampioen te worden. Sutton was niet meer te vinden aan de top van het klassement. In 2020 was de rivaliteit tussen de Ier en de Brit echter helemaal terug. In een jaar belemmerd door de coronapandemie, lag het gevecht opnieuw wagenwijd open. Uiteindelijk kon Ashley Sutton het kampioenschap 'clinchen' nadat hij naar eigen zeggen "al zijn talent moest gebruiken en het hoofd koel houden om Colin Turkington te verslaan".

Jake Hill (Ford Focus)
Jake Hill (Ford Focus)
Nu is het afwachten wat 2021 gaat brengen voor het British Touring Car Championship. Tijdens de eerste drie manches op Thruxton Circuit was het een en al chaos door regenbuien in de eerste twee races. Josh Cook (BTC Honda) won de eerste twee races, maar is door een rampzalige derde wedstrijd toch geen leider in het kampioenschap. Dat is echter Jake Hill. Hij pakte in zijn Motorbase Ford Focus driemaal de bronze medaille, waardoor hij de tussenstand met één punt leidt.

In de eerste race was er al meteen contact tussen polesitter Ashley Sutton (Laser Tools Infiniti) en Colin Turkington (BMW). De twee kemphanen bezetten daarom pas de vierde en zevende plek in de voorlopige tussenstand. De volgende manche van het BTCC vindt plaats op 12 en 13 juni in Snetterton.

Foto's: BTCC



Dit artikel werd gepubliceerd door Imaani Barée in Circuit Internationaal op woensdag 26 mei 2021.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons